Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Z Mercedesom po blatu in snegu
4MATIC avantura
Z Mercedesom po blatu in snegu
Z Mercedesom po blatu in snegu
06.02.2018 09:50

Štirikolesni pogon 4MATIC je pomemben člen ponudbe Mercedesovih vozil, saj ga znamka iz Stuttgarta kot opcijo ali serijsko ponuja pri skoraj vseh modelih v prodajni paleti.

Artur Švarc

Minuli petek in soboto so pri trikraki zvezdi na Centru varne vožnje v Vranskem pripravili druženje za lastnike in ljubitelje znamke, poudarek pa so (času in vremenu primerno) namenili prav štirikolesnemu pogonu, ki je z izjemo kompaktnih predstavnikov na spisku opcijske opreme pri vseh ostalih Mercedesovih modelih, pri športnih terencih in legendarnem G-ju pa je tako ali tako del serijske opreme.

Z Mercedesom po blatu in snegu

Štirikolesni pogon kljub nekaterim pomislekom velja za najbolj varen prenos moči pri avtomobilih, saj omogoča optimalen oprijem s podlago, ne glede ali vozite po asfaltu, makadamu ali blatu. Na Mercedesovem dogodku smo imeli v praksi možnost preizkusiti delovanje sistema 4MATIC na posebnem poligonu, na katerem se je štirikolesni pogon spoprijel z različnimi situacijami, v katerih je pomembna predvsem hitrost delovanja naprednih elektronskih rešitev, s katerimi sistem regulira moč in navor na posamezno kolo, glede na razmere, v katerem se le-to nahaja. Če speljujete na spolzki podlagi, naletite na nenadno spremembo vremena ali zapeljete v ovinek na suhi cesti, štirikolesni pogon 4MATIC izbere ustrezno rešitev za optimalno in varno vožnjo.

Z Mercedesom po blatu in snegu

Vse skupaj je rezultat usklajenega sodelovanja med elektronskim stabilizacijskim programom (ESP), uravnavanja zdrsa pogonskih koles (ASR) in trakcijskega sistema za uravnavanje vozne dinamike (4ETS). Rezultat je boljši oprijem, boljša smerna stabilnost, hitrejša odzivnost v primeru hitrih sprememb vozne podlage ter posledično večja varnost med samo vožnjo. 

Sistem 4ETS s pomočjo istih tipal kot sistem proti blokiranju koles med zaviranjem (ABS) in elektronski program stabilnosti vozila (ESP) zazna zdrs kolesa in ga zavre ter poveča navor na kolo z oprijemom, deluje pa na vseh štirih kolesih, kar omogoča speljevanje, tudi če ima oprijem le eno kolo.

Z Mercedesom po blatu in snegu

Prednost štirikolesnega pogona 4MATIC je tudi njegova usklajenost s pogonskim sklopom in sistemi aktivne varnosti. Pri vožnji po klancu navzdol tako vozniku na pomoč priskoči sistem DRS, ki samodejno ohranja prednastavljeno hitrost, pri nenadnem zaviranju pa pomaga tudi sistem za pomoč pri zaviranju v sili. Štirikolesni pogon 4MATIC je kompakten in lahek, brez dodatne sklopke, ki bi prenašala moč med kolesi, zato omogoča tudi športno vožnjo in maksimalen oprijem v danih razmerah.

Mercedes Me connect

Mercedes je na dogodku predstavil tudi novo platformo za komunikacijo med vozilom in uporabnikom s pomočjo pametnega mobilnika. Lastnik vozila se lahko s pomočjo aplikacije dogovori za obisk servisa, preveri stanje vozila, sistem pa ga opozori na morebitne okvare in bližanje servisnega intervala. Opcijsko je mogoče avtomobil tudi daljinsko odkleniti ali zakleniti tudi prek pametnega mobilnika, za starše pa bo zanimiva tudi opcija o omejitvi območja, v katerem lahko otroci uporabljajo avtomobil. V primeru, ko avto zapusti prednastavljeno območje, namreč aplikacija lastnika opozori s sporočilom.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija