Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Magna z okvirjem motorja iz karbonskih vlaken
Magna z okvirjem motorja iz karbonskih vlaken
Magna z okvirjem motorja iz karbonskih vlaken
24.04.2018 09:01

Eden največjih dobaviteljev avtomobilske industrije, ki deluje tudi v Sloveniji, je za Ford razvil okvir motorja iz karbonskih vlaken, ki ga v prihodnjih letih nameravajo serijsko proizvajati.

Artur Švarc

Sestavni del so najprej preizkusili na modelu Fusion, v primerjavi s konvencionalnim okvirjem pa tehta za tretjino manj in je namesto iz 45 delov sestavljen iz vsega šestih. Razvoj so pri Magni in Fordu začeli v začetku lanskega leta, za zdaj pa še ni jasno, kdaj bo komponenta dejansko nared za serijsko proizvodnjo.

Kot je povedal vodja razvoja kompozitnih materialov pri podjetju Magna, Andrew Swikowski, so del ekstenzivno testirali pri izbranih uporabnikih, stvar pa je zanimiva tudi s stališča prihkrankov pri samem procesu montaže, saj je zanjo potrebnih bistveno manj orodij (med 30 in 40 odstotkov). 

Ker karbonska vlakna trkov ne absorborajo tako učinkovito kot kovine, se okvir skupaj z motorjem pri trčenju pomakne proti tlom. V kolikor rešitev vseeno ne bo šla v serijsko proizvodnjo, pri Fordu razmišljajo tudi o kombinaciji z visoko rigidnim jeklom.

 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija