Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Kdo vodi pri baterijah?
Kdo vodi pri baterijah?
Kdo vodi pri baterijah?
22.10.2018 08:26

V globalnem tekmovanju na področju baterij za pogon prevoznih sredstev se bije nenehen boj za prevlado nad tehnologijo in viri.

Artur Švarc

V zadnjih nekaj letih so litij-ionske baterije naredile nekaj velikih korakov v smislu izkoristka in uporabnosti, vsekakor pa ne gre prezreti nekaterih pomembnih pomanjkljivosti omenjene tehnologije. Ob težavah z reciklažo odsluženih baterij, nevarnosti v primeru vžiga in še vedno prenizkem izkoristku velja vsekakor omeniti omejene vire surovin, ki jih za nameček pridobivajo v politično in varnostno nestabilnih državah.

Z omenjenimi vprašanji se ubada več sto podjetij in na tisoče znanstvenikov po svetu, med katerimi so na vrhu Tesla Inc., francoski milijarder in start-up iz Massachusettsa.

V enem stavku je pričakovanja glede baterij v naslednjih letih povzel Jeff Chamberlain, CEO investicijskega sklada Volta Energy Technologies, ki se osredotoča na vlaganja v razvoj baterij prihodnosti: "Iščemo tehnologije, ki bodo hkrati omogočile shraniti več energije na enoto, držale dlje, omogočale odlične zmogljivosti in vse to za čim nižjo ceno."

Tesla: Manj kobalta

Proizvajalci baterij se trudijo zmanjšati vsebnost kobalta, ne samo zato, ker gre za razmeroma redko in drago kovino, temveč predvsem zaradi dejstva, da največ kobaltove rude nakopljejo v Demokratični republiki Kongo, ki ob tem, da že desetletja velja za krizno območje, "slovi" tudi po uporabi otroške delovne sile in nesrečah v rudnikih. Pomemben faktor je tudi nezanesljivost dobave in samovoljnost vlade v DR Kongu, ki je letos že dvakrat zvišala pristojbine upravljalcem rudnikov. 

Kdo vodi pri baterijah?

Kobalt v bateriji skuži kot neke vrste cement, ki ohranja strukturo enot pri polnjenju in praznjenju. Najmanjši delež kobalta v baterijah (3%) imajo trenutno pri Tesli, Elon Musk pa je že napovedal, da bodo vsebnost kobalta v prihodnje še zmanjšali. Z primerjavo - v baterijah proizvajalca LG Chem je trenutno delež kobalta 20%.

Bollore Group: Več varnosti

V času družbenih omrežij je seveda vsaka nesreča, v kateri je udeleženo električno vozilo, deležna posebne pozornosti. Ne pozabimo niti na pripetljaje s Samsungovimi telefoni in Boeingovim Dreamlinerjem. Osnova baterij v električnih avtomobilih je vnetljiva tekočina, ki lahko v primeru trka izteče in se vname, prenese naboj iz ene na drugo enoto in povzroči verižno reakcijo.

Prav zato si je podjetje Blue Solutions, del podjetja Bollore Group zamislilo zamenjavo tekočine s trdnim materialom. T.i. solid-state baterije podjetje v lasti francoskega milijarderja Vincenta Bolloreja že izdeluje v dveh tovarnah. Na tem področju so raziskave posebej intenzivne - v zadnjih mesecih so zanje skupno porabili več kot 400 milijonov dolarjev. Pri podjetju Ionic Materials so pripravili podobno tehnologijo, kjer so tekočino zamenjali s poltrdno maso, med investitorji v njihovem projektu pa najdemo imena kot so Renault-Nissan-Mitsubishi, Hyundai, Total in Hitachi. 

Kdo vodi pri baterijah?

Pri Volkswagnu so s kapitalom v višini 100 milijonov dolarjev podprli kalifornijsko podjetje QuantumScape, ki pripravlja podoben izdelek, v Wolfsburgu pa načrtujejo, da bodo imeli serijsko različico baterij s trdno sredico še pred letom 2025.

Na tem področju je Blue Solutions precej pred konkurenco, saj podjetje že ponuja komercialno dosegljive solid-state baterije. Tovarni v severni Franciji in Kanadi letno izdelata baterije v skupni zmogljivosti 500 MWh, kar pomeni dovolj enot za pogon 10.000 električnih vozil. Partnerstvo so sklenili s koncernoma Daimler in PSA, med njihovimi večjimi kupci pa je inženirsko podjetje Gaussin Manugistique. Za drugo polovico leta 2019 napovedujejo prihod še bistveno izboljšane različice baterije, ki bo lahko shranila za 40 odstotkov več energije.

Pellion Technologies: Energijska gostota

Na baterije lahko gledamo iz različnih zornih kotov, a na koncu je njihova najpomembnejša lastnost še vedno zmožnost shranjevanja čim večje količine energije na čim manjšo in čim lažjo enoto - torej energijska gostota. Več kot je shranjene energije, daljši je doseg avtomobila, dlje se je mogoče pogovarjati po telefonu in tako naprej. Pomemben dejavnik je tudi teža, še posebej pri avtomobilih, kjer se vsak dodaten kilogram kaznuje v energijskem smislu. 

Kdo vodi pri baterijah?

Start-up podjetje Pellion Technologies ponuja izdelek, ki lahko shrani dvakrat več energije na enoto v primerjavi s konvencionalnimi baterijami. Zadevščina je že na voljo tudi za končne uporabnike, v prihodnjem letu pa načrtujejo razširitev proizvodnje, tako da bodo lahko izdelali desetkrat več baterij kot doslej.

Številni ponudniki baterij se trudijo izboljšati energijsko gostoto tako, da spreminjajo sestavo materialov anode, torej negativno nabitega dela baterije. V večini primerov je le-ta iz grafita, izboljšave pa gredo v smeri zamenjevanja dela anode s silicijem ali litijem. 

Zamenjava grafita s silicijem je smiselna s stališča prihranka pri materialih, ki so potrebni za sestavo anode, pravi Ravi Manghani iz podjetja Wood Mackenzie Ltd. Zamenjava z litijem poveča gostoto za dva- do trikrat. Pellion Technologies že izdeluje baterije s tovrstnimi anodami, ki so po besedah šefa podjetja, Davida Eagleshama, zelo varne za uporabo, saj se uporabljajo samo pri polnjenju. Pri Pellion Technologies trdijo, da je njihove baterije mogoče izdelovati v katerikoli tovarni baterij na svetu, zato že iščejo pogodbenega proizvodnega partnerja.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija