Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Dan, ko je Evropa dobila železniško povezavo z Britanijo
Na današnji dan
Dan, ko je Evropa dobila železniško povezavo z Britanijo
Dan, ko je Evropa dobila železniško povezavo z Britanijo
06.05.2020 07:00

Pred 26 leti 6. maja 1994 sta kraljica Elizabeta II. in francoski predsednik Francois Mitterand slovesno odprla predor pod Rokavskim prelivom.

Artur Švarc

Evropa je bila na Britanijo kot otok vedno vezana s plovili in vse do 1994 ste z avtomobilom tja lahko prišli le s trajektom. Predor meri 50 kilometrov, od tega je 37,9 kilometra pod morjem. Odsek se začne pri Coquellesom pri Pas de Calaisu v Franciji in se na drugi strani konča pri Folkestonu v Kentu.

Predor sestavljajo tri cevi; glavni cevi imata 7,6 m premera in sta 30 m narazen, med njima pa je servisni tunel, širok 4,8 m. Na vsakih 375 m je prečna cev, ki povezuje glavna predora s servisnim, na vsakih 250 m pa še tlačna cev med glavnima predoroma, ki služi za uravnavanje zračnega tlaka ob prehodu vlakov. Poleg teh povezav sta vzdolž predora še dve večji podzemni dvorani, v kateri se odpirajo vse cevi.

Gradnja predora se je začela 1988 na obeh straneh, prvo cev pa so prebili 30. oktobra 1990. Najgloblja točka predora je 75 metrov pod gladino, poteka pa po krednem laporju, kar zaradi narave kamnine omogoča enostavno kopanje.

Skozi predor vozijo hitri potniški vlaki Eurostar, vlaki z avtomobilskimi vagoni Eurotunnel Shuttle in mednarodni tovorni vlaki. Najvišja hitrost vlakov je 160 km/h. Za potniški promet proga vodi naprej do Londona na eni strani in Belgije in Pariza na drugi. Na obeh straneh predora pa sta tudi terminala za nalaganje avtomobilov, do njiju pa vodijo avtocestne povezave.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija