Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Lov za televizijskimi aparati
Velika Britanija
Lov za televizijskimi aparati
Lov za televizijskimi aparati
01.02.2021 09:19

Povojna Anglija je doživela velik razcvet televizije, vendar nič ni bilo zastonj.

Artur Švarc

Država je uvedla obvezno licenčnino za vsak uporabljani televizor ali kot bi danes v našem jeziku rekli – RTV prispevek. Seveda pa licenčnine, ki jo je država uvedla 1. junija 1946, niso plačevali vsi, sploh zato, ker je bila pregrešno draga – za en črnobeli kanal BCC-ja je bila naročnina 2 funta ali v današnjem denarju 100 in nekaj evrov. Licenčnino je izdajal Generalni poštni urad.

 

In ker so ljudje vseeno lahko kupili televizor, je kmalu nastalo področje, kjer je bilo televizorjev neprimerno več kot naročnin, zato so se pri Poštni upravi odločili, da bodo odkrivali neprijavljene televizorje z vozili. Prvi »Televizijski kombi« so predstavili na današnji dan leta 1952 in proces je potekal še globoko v to stoletje, nazadnje s Fordovimi Transiti.

Na streho kombija so namestili tri antene in čeprav še do danes ni uradno znana metoda lovljenja, gre verjetno za zaznavanje elektromagnetnega polja, ki ga oddaja televizija. Potem je dovolj, da le pogledate seznam, če ima zaznana hiša ali stanovanje licenčnino in hop, cefizelj, potrkate na vrata.

Danes je v času IP televizije tovrstno početje nesmiselno in ga je tako kot proces kot način plačevanja, povozil čas. 2013 je Radio Times prišel do internega BBC-jevega dokumenta, po katerem so razkrili število vozil in zaposlenih v tem projektu.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija