Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Mohsovi čudaški avtomobili
Vizionarji
Mohsovi čudaški avtomobili
Mohsovi čudaški avtomobili
23.03.2021 00:15

Bruce Mohs je precej neznano ime v avtomobilskem svetu, vseeno pa je ustvaril dvej, milo rečeno, odpiljeni ideji.

Artur Švarc

Mohs je bila avtomobilska znamka in tovarna, ki je med letoma 1967 in 1979 izdelovala specializirana vozila po naročilu. Bruce Mohs, ki je umrl 2015, je ustvaril dva modela, Ostentatienne Opera Sedan in SafariKar.

Mohsovi čudaški avtomobili

OOS (1967) je bila nenavadna limuzina na 20-palčnih kolesih, ki jo je poganjal motor iz tovornjaka. 2,6-tonsko vozilo je imelo tudi 3-metrsko medosno razdaljo, vanj pa se je vstopalo kar čez zadek in spuščene stopnice. V notranjosti si bi lahko kupec omislil praktično vse – od bara do perzijskih preprog. Letno je Mohs nameraval izdelati do štiri primerke, a je bil narejen le en prototip.

Po letih v skladišču ga je Mohs podaril dvema srednjima šolama za avtomehanike, kjer so ga obnovili in je zdaj postavljen v Muzeju atrakcij v mestu Roscoe v Illinoisu.

Mohsovi čudaški avtomobili

Pet let pozneje je Mohs prišel z novo idejo – SafariKar, avto, ki bi bil uporaben za petičneže na safarijih v Afriki. Aluminijasta karoserija je bila odeta v umetno usnje in vinil, vrata pa so se odpirala navzven na posebnih vodilih. Grdoba, če s tem ne žalimo grdih avtov, je imela tudi snemljivo streho in zložljivo posteljo za sprednjimi sedeži. Na seznamu opcij so bili tudi televizijski sprejemnik, plinska pečica in štirikolesni pogon. Narejeni so bili trije prototipi, bržkone že vsi 1972, čeprav se je avto pojavljal v različnih publikacijah kot novost še vse do 1972.ž

Glavna hiba SafariKara je bil motor. 6,4-litrski V8 je bil spet z avtomatskim menjalnikom, vendar ni ustrezal okoljskim predpisom in je tudi ostal na stopnji prototipa.

Zdaj se je najmlajši od treh, menda letnik 1973, pojavil na dražbi, 3 dni pred iztekom pa je cena s 13 dražitelji na 50 tisoč dolarjih.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija