Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Košček narave na štirih kolesih
Nenavadno
Košček narave na štirih kolesih
Košček narave na štirih kolesih
26.05.2021 00:39

Svet je zajel nov avtomobilski trend: cardening, »vrtnarjenje« v avtomobilu.

Urša Prosenjak

Avto je za marsikoga stanovanje v malem in njegovo notranjost si radi uredimo tako, da nam je čimbolj domača in prijetna. In če so k temu nekoč pripomogle plišaste igračke in različni okraski, ki so viseli z vzvratnega ogledala, so to vlogo zdaj prevzele mini gredice in rastlinjaki. Trend so poimenovali cardening, skovanka besed car (avto) in gardening (vrtnarjenje).

Košček narave na štirih kolesih

Vse več voznikov, ki svoje kreacije tudi razkazujejo na družabnih omrežjih, si v svojem vozilu ureja miniaturne vrtičke. Na svoje armaturne plošče, sredinske konzole in druga primerna mesta nameščajo majhna koritca in cvetlične lončke s kaktusi, sočnice in celo bonsaje.

Košček narave na štirih kolesih

Mnogi ljubitelji vrtnarjenja svoje mobilne vrtičke spremenijo v celovite instalacije z različnimi okrasnimi predmeti, kot so kamenčki in majhni kipci.

Pojavili pa so se tudi že nasprotniki nenavadnega trenda, ki svarijo pred potencialno nevarnostjo, zlasti v primeru nesreče. Cvetlična greda na armaturki ima lahko precej neprijetne posledice v primeru sprožitve varnostne blazine.

Košček narave na štirih kolesih

Na družabnih omrežjih so mnenja javnosti deljena. Nekaterim se zdijo avtomobilski vrtički prikupni in zabavni, drugim jih vidijo kot neumnost, ki lahko povzroči tudi precej nereda v avtu.

Gojenje rastlin v avtu pa ima vsaj tri pomembne koristne učinke. Rastline čistijo zrak - absorbirajo toksine in proizvajajo kisik. Njihova prisotnost deluje pomirjujoče in zmanjšuje raven stresa pri ljudeh, kar je za volanom še posebej pomembno. Nekatere raziskave pa so celo pokazale, da rastline povečujejo zmožnost koncentracije.

Košček narave na štirih kolesih

Pri vsem skupaj pa ne moremo mimo vprašanja skrbi za naše rastlinske sopotnike. Čeprav so sočnice načeloma trpežne rastline in nezahtevne za nego, pa je potrebno upoštevati, da se v avtomobilu skozi dan lahko zvrstijo kar ekstremni klimatski pogoji, od nočnih temperatur blizu ledišča, do pripeke na popoldanskem soncu. Toda poznavalci bodo vedeli, da so podobni pogoji tudi v puščavi, zato avtomobilskim kaktusom vsaj po tej plati najbrž ni hudega.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija