Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Povratek pelikanovega Veyrona
ZDA
Povratek pelikanovega Veyrona
Povratek pelikanovega Veyrona
01.07.2021 14:03

Drugi najbolj slavni primerek v vodnega Bugattija je na dobri poti, da vstane od mrtvih.

Artur Švarc

Bugatti je izdelal vsega 450 Veyronov in dobro ohranjen primerek še vedno doseže milijon ali več. Zgodba, ki jo poznamo vsi, pa sega v november 2009, ko je bil pelikan kriv, da je v vodi končal eden od teh 450 primerkov, natančneje v zaliv pri La Marqueu v Teksasu.

Kljub nesreči je še vedno imel ceno milijončka, potem pa so se stvari hitro razpletle in se je pokazalo, da je šlo za poskus zavarovalniške goljufije.

Veyron je bil v lasti Andyja Housea, prodajalca starin iz Houstona. Avto je kupil oktobra 2009 in z njim naredil 3000 kilometrov. Potrem pa je konec novembra avto odletel v vodo ob cesti, House pa si je obetal 2,2 milijona dolarjev od zavarovalnine – avto je zavaroval le nekaj dni pred nesrečo pri Philadelphia Insurance.

Povratek pelikanovega Veyrona

Policistom je House povedal, da ga je zmotil telefon in potem še nizko leteči pelikan, zaradi katerega je moral zaviti in je končal v vodi. Na zavarovalniškem zahtevku je prav tako okrivil nesrečnega pelikana, zaradi katerega je zapeljla v jezero.

Na njegovo nesrečo je ves dogodek nekdo posnel. Možakar v bližnjem avtomobilu je bil navdušen nad superšportnikom, ki ga še ni videl in je celo mislil, da gre za Lamborghinija. Video nesreče je končal na spletu in v nekaj dneh je zavarovalnica imela dokaz, da ni bilo ne pelikana, ne naglega zavijanja. Zavarovalnica je tožila Housea za 600 tisoč dolarjev, ki mu jih je že izplačala, ta pa jih je tožil nazaj za še več denarja.

Povratek pelikanovega Veyrona

Izkazalo se je namreč, da je House kupil Bugattija z izposojenim denarjem, zato je želel plačati celotno posojilo svojemu upniku in ob tem še nekaj zaslužiti. Da bi bil avto res totalka, je pustil delovati motor še 15 minut po nesreči, tako da je W16 zares izpustil dušo. Kot razlog, zakaj ni ugasnil avtomobila, je House na sodišču povedal, da so ga grizli komarji in se je mora braniti pred njimi.

2015 so Housea zaradi zavarovalniške goljufije obsodili na leto in en dan zapora in tri leta pogojno. Moral je plačati vse stroške zavarovalnici in vrniti zavarovalnino, a avto je bil še vedno v njegovi lasti.

2018 je bil avto na prodaj za 300 tisoč dolarjev, kar je bilo izjemno poceni za tak avto in Ed Bolian (VIN Wiki), ki ga je želel kupiti, je raziskal, v kakem stanju je avto in koliko bi bilo treba vanj vložiti. Avto je vmes menjal lastništvo – najprej ga je v last po prihodu iz zapora dobil prodajalec, potem je šel ta v stečaj in ga je zaplenila banka, hranil ga je mehanik, ki je delal na njem in ni dobil plačila, šel v roke zdravnika v Teksasu, nazaj do mehanika, ta pa ga je potem dal nekemu prodajalcu avtomobilov, da ga proda in to je bil nihče drug kot House, ki je na FB dal objavo in ceno za 300 tisoč dolarjev.

Povratek pelikanovega Veyrona

Avto ni bil več le potopljen in nedelujoč, pač pa v gajbicah. Zavarovalnica je naročila, da ga razstavijo in vidijo, koliko je škode in ali je popravilo mogoče. Tako je ostalo vrsto let, dokler se Bolian ni odločil, da bo obnovo vzel kot izziv – Houseu je ponudil polovico zneska, vendar je ta odklonil in vse skupaj se je ponovno ustavilo.

Novembra 2020 je Houston Crosta, lastnik Las Vegas Royalty Exotic Cars in med njimi tri milijone vrednega Veyrona Mansory Vivere, napovedal, da sestavlja svoj tretji Bugatti. Nabral je vse mogoče rezervne dele in vse skupaj označil za tajni projekt, ki vključuje tudi novo notranjost.

V enem od videov je Crosta vprašal, če kdo pozna kakega Bugattija, ki je bil pod vodo...Seveda je mislil le enega in jasno je, da ga zdaj obnavlja in bo kmalu spet na cesti.

In za konec – najbolj slavni potopljeni Bugatti pa je seveda Type 22 Brescia letnik 1925, ki so ga potegnili z dna jezera v Italiji.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija