Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Potrojena prodaja električnih tovornjakov
Elektrifikacija
Potrojena prodaja električnih tovornjakov
Potrojena prodaja električnih tovornjakov
26.02.2022 00:46

Trg električnih tovornjakov je v zgodnji fazi razvoja, vendar je že opaziti jasne znake hitre rasti.

Urša Prosenjak

Po podatkih IHS Markit, ki jih navaja Volvo Trucks, je bilo leta 2021 v Evropi (Brez Združenega kraljestva, za katerega podatki niso bili na voljo) registriranih skupno 346 novih električnih tovornjakov, težjih od 16 ton. Številka je sama po sebi sicer majhna, vendar je stopnja rasti izjemna in znaša kar 193 odstotkov na letni ravni.

Približno 42 odstotkov električnih tovornjakov je prispeval Volvo Trucks, ki je dobavil približno 145 enot. Podjetje je samo v lanskem letu prejelo naročila in pisma o nameri za nakup več kot 1100 električnih tovornjakov v več kot 20 državah po vsem svetu.

V drugi polovici leta se bo začela proizvodnja treh novih modelov FH, FM in FMX za Evropo in nadgrajenega modela VNR Electric za Severno Ameriko, cilj podjetja pa je povečanje deleža električnih vozil na 50 odstotkov svoje skupne prodaje do leta 2030.

»Odločeni smo poganjati revolucijo električnih tovornjakov in naš vodilni položaj na trgu v Evropi je dokaz, da delamo prav to. Tudi če je količina še vedno majhna, opažamo hitro naraščajoče zanimanje, tako v Evropi, Severni Ameriki kot v drugih delih sveta. Leta 2021 smo sprejeli naročila, vključno s pismi o nameri za nakup, za več kot 1100 tovornjakov v več kot 20 državah. Prepričan sem, da postaja ključna konkurenčna prednost ponujati električne prevoze brez emisij,« je povedal Roger Alm, predsednik Volvo Trucks.

Večina električnih tovornjakov se v Evropi prodaja v najbogatejših državah, vključno s Švico, Norveško, Švedsko, Nizozemsko in Nemčijo.

Statistični podatki IHS Markit o skupnem številu registriranih električnih tovornjakov (≥16 ton) v Evropi leta 2021 (brez Združenega kraljestva):

Švica: 77

Norveška: 56

Švedska: 47

Nizozemska: 42

Nemčija: 37

Francija: 25

Danska: 21

Španija: 11

Italija: 9

Madžarska: 7

Poljska: 4

Belgija: 3

Češka republika: 2

Finska: 2

Irska: 2

Avstrija: 1

Skupna vsota: 346 (193 % več kot leto prej)

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija