Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Švedski električni SUV nove dobe
Premiera: Polestar 3
Švedski električni SUV nove dobe
Švedski električni SUV nove dobe
13.10.2022 09:09

Polestar je pokazal svoj prvi SUV, neposrednega konkurenta Tesli in BMW-ju.

Artur Švarc

Polestar 1 je bil nišni izdelek, ki je pomagal znamki priti na svet in jo predstaviti kot samostojno električno in ne kot oddelek Volva. Potem je Polestar 2 pripravil kompaktno limuzino, s katero je izzval Teslo, s prvim SUV pa računajo na dodaten kos torte na trgu.

Podobo si tudi 3 sposoja od svojih predhodnikov, s petkotno masko in Thorovim kladivom v lučeh. Nekaj navdiha je dal tudi koncept Precept z rahlo kupejevsko streho, celo 21- in 22-palčna kolesa so videti skoraj enaka kot pri konceptu.

Notranjost je tipično švedsko oblikovana, s svetlimi materiali in minimalistična. Pred voznikom je manjši zaslon namesto klasičnih merilnikov, na sredini je velik pokončni zaslon, kjer je vse ostalo, kar ponuja infotainment, sistem pa bazira na Androidu. Serijsko ima Polestar 3 že 3-področno klimo, prtljažnik meri 484 litrov, da se ga povečati na 1411 litrov.

Polestar 3 je aerodinamični visoko zmogljivi električni SUV, pravijo pri Polestarju. Koeficient upora ima 0.29, kar sicer ni najnižja vrednost v segmentu (Tesla X, 0.24, Mercedes EQS, 0.20), pomaga pa pri učinkovitosti.

Avto ima 400-voltno arhitekturo in baterijo s kapaciteto 107 kWh ter dva elektromotorja. Dosega je do 610 kilometrov, avto pa ima 250-kilovatno polnjenje, kar napolni baterijo od 10 do 80 % v samo 30 minutah, kar je najbolje v segmentu, za gretje skrbi toplotna črpalka, Polestar 3 pa lahko služi tudi kot baterija, saj ima obojesmerni prenos toka. Dva elektromotorja imata ali 360 kW (840 Nm) ali 380 kW (Performance Pack). Prva različica do stotice potrebuje 5 sekund, močnejša pa 4,7. Končna hitrost pri obeh je omejena na 210 km/h.

Avto prihaja na trg v zadnjem četrtletju 2023, izdelovali ga bodo na Kitajskem in v ZDA, najcenejša različica pa bo nekje malo pod 90 tisoč evri.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija