Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Nizozemska analogna eksotika
Premiera: Donkervoort F22
Nizozemska analogna eksotika
Nizozemska analogna eksotika
12.12.2022 10:53

Nizozemski butični proizvajalec iz Lelystada je predstavil nov izdelek iz njihove delavnice.

Artur Švarc

F22 nosi ime po prvorojenki šefa Denisa Donkervoorta, Filippi, ki je bila rojena 22. maja 2022. Čeprav avto rahlo spominja na D8 GTO, nima z njim skupnega prav ničesar - Nizozemci pravijo, da gre za novi avto nove ere.

Status superšportnika si je zaslužil z razmerjem moči in teže, 666 konjev na tono, kar je bolje kot na primer Bugatti Veyron. Motor je prispeval Audi, ima 2,5 litra prostornine in 367 kW (499 KM). Moč se na zadnja kolesa prenaša preko ročnega petstopenjskega menjalnika, za boljši oprijem pa skrbi še Torsenov delno zaprti diferencial. V veščih rokah lahko stotico doseže v samo 2,5 sekunde, končna hitrost pa je 290 km/h, kar pa ni njegov namen.

Nizozemska analogna eksotika

Mogočni motor ni edini razlog za razmerje moči in teže, Donkervoortova želja je bila, da bi bil F22 ekstremno lahek, kar pomeni, da je to zdaj cestno legalni dirkalnik z vsega 750 kilogrami. Šasija je narejena iz cevastega ogrodja, obdanega s karbonom. Avto je spredaj obut v 18-, zadaj pa 19-palčna kolesa. Donkervoort pravi, da lahko F22 zavija v ovinke tudi z 2,15g bočnega pospeška. Za ustavljanje skrbijo zavore s štirimi bati, negativni pospešek pa je do 1,2g, zapovrh pa zahtevajo trenirano nogo, saj niso servo ojačane, servo volan pa je za doplačilo. To pomeni, da tudi ni nobenih sistemov za nadzor stabilnosti, je pa tu nastavljanje sistema proti zdrsavanju koles in možnost dviga podvozja za 35 milimetrov za prečeneje raznih cestnih ovir.

Redukcija teže je vidna tudi v notranjosti z le nekaj gumbi in miniaturnim digitalnim zaslončkom za voznika, za doplačilo vam integrirajo še infotainment. Karbonske panele strehe je mogoče sneti in spraviti v prtrljažnik, Recarova sedeža imata šest točkovni varnostni pas, vrata pa se dvigajo navzgor in naprej. Osnovna cena na Nizozemskem je 245 tisoč evrov, potem pa je tu še seznam dodatkov, ki dosežejo še sto tisoč. Gre za zares dragega eksota, a je prva serija 50 primerkov že razprodana, tako da bodo dodatno naredili še 25 kosov. Prvi kupci ga bodo dobili januarja.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija