Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
BMW, ki menja barve in riše po steklih
Koncepti: BMW i Vision Dee
BMW, ki menja barve in riše po steklih
BMW, ki menja barve in riše po steklih
05.01.2023 11:40

BMW-jev koncept i Vision Dee, predstavljen na CES v Las Vegasu, napoveduje marsikaj, še več pa pokaže.

Artur Švarc

BMW ima obsežno paleto električnih avtov z oznako i: iX1, iX3, i4, i7 in iX, prvi štirje so električna različica običajno gnanega modela, vsi pa so postavljeni na obstoječe platforme z dodatkom elektrike. Približno 2025 bo napočil čas za novo, samo za EV zasnovano modularno platformo, na kateri bod narejena cela serija modelov, ki jo pri Bavarci označujejo kot Neue Klasse, po seriji iz 60ih in 70ih let. Nekaj, kar bo prišlo s to veliko novostjo, lahko vidimo že v Las Vegasu.

BMW i Vision Dee je futuristični koncept, ki se spogleduje z nečim, kar bi lahko bila Serija 3 pod to novo električno filozofijo. Gledano s strani je koncept tipičen BMW, od agresivnega nosa, čiste bočne linije in ne pogrešljivega Hofmeisterja na zadnjih vratih, manj pa se avto naslanja na prepoznavne BMW-jeve poteze spredaj in zadaj. V mnogočem sicer spominja na 2021 predstavljeni koncept i Vision Circular Concept, najbolj pa je očitna nova interpretacija ledvičk, ki se raztezata praktično čez celotno širino avtomobila. Podobno velja tudi za luči, ki niso več »okrogle« z dvema površinama z LED diodami.

BMW, ki menja barve in riše po steklih

Da bodo novi BMW-ji čez nekaj let tako radikalnega videza, lahko kar pozabite, bo pa seveda kak element vzet tudi s tega koncepta. Ker bistvo tega koncepta je Dee ali Digital Emotional Experience, digitalno čustveno doživetje, ki obsega cel kup igračk in druge sodobne tehnologije. Dee velja tako za notranjost kot tudi zunanjost avtomobila.

Med reči, ki jih opisujejo za notranjost, spadajo glasovno upravljanje in inteligentni asistenčni sistemi. BMW želi spremeniti avto v pametnega prijatelja, ki zna veliko postoriti sam, še vedno pa bo pustil vozniku užitke pri vožnji. In to je omejeno z Mixed Reality Sliderjem v notranjosti, kjer ima voznik 5 stopenj nastavitev, koliko digitalne vsebine je vidne na HUD zaslonu – od le prikaza hitrosti do cele serije razširjene resničnosti in celo virtualnih svetov. Posebna stekla namreč omogočajo, da se namesto zunanjosti na njih prikazuje digitalna vsebina, BMW pa temu pravi Mixed Reality. HUD zaslon je tako kar celotna sprednja šipa, ne le droben delček pred voznikovimi očmi.

BMW, ki menja barve in riše po steklih

Digitalizacija je tudi na zunanji strani avtomobila. Ker je treba navdušiti mladino, zna BMW prikazati različen obraz z različnimi svetlobnimi efekti, pospremljen z različno glasbeno spremljavo.  Tu veliko vlogo igrajo digitalne ledvičke čez celotni širino nosu, za kar je BMW spet uporabil novo skovanko – phyigital (mešanico med physical, fizično in digitalno). Kako se bo to obneslo v praksi, si lahko le predstavljamo, in če rečemo, da bo avto kazal svoje razpoloženje z »obrazom« in posnemal junake iz risank, se verjetno nismo veliko zmotili. In če smo malce prej omenjali še stekla z digitalno projekcijo? Veliko prostora za domišljijo, sploh ker je BMW to na fotografijah namignil s plavolaso digitalno narisano voznico.

BMW, ki menja barve in riše po steklih

To pa na zunanjosti še ni vse, avto je odet v posebno vrsto e-črnila, ki zna pokazati 32 različnih barv, kar pomeni ne samo, da je lahko avto v 32 barvah, pač pa so nastavljivi posamezni deli karoserije in različni vzorci. Beseda »ciciban« se tu (ne)hote prikrade v misli.

Prvi avto iz serije Neue Klasse bo na trgu kot rečeno 2025, pravzaprav kar dva, eden bo v rangu Serije 3, drugi pa bo športni SUV. Če bosta imela le delček tega, kar ima ta koncept, se bo mladeži strgalo od navdušenja.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs05.01.2023 12:45
Če odštejem nos, se mi ta preprosta oblika super dopade. Po dolgem času bi bil to lahko spet en prav simpatičen Wolf in Schafspelz
Pragmatik05.01.2023 13:07
Zunanja oblika pa bolj kot na pretekle BMW spominja na malega Maseratija iz 80-ih let. Ne mislim, da je to karkoli slabega!
rovokopac05.01.2023 14:26
Upam, da se to sranje z barvami prepove.
skrivo05.01.2023 20:20
Lep dizajn, preprosta eleganca, ne pa tole danes ko njihovi avtomobili izgledajo kot novoletna jelka. Ne vem pa kaj bo za barvo pisalo v prometni? Bi utegnila ta inovacija naleteti na nepremostljive zakonske prepreke.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija