Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Osebnega avtomobila na vodik ne bo v tem desetletju
Volkswagen
Osebnega avtomobila na vodik ne bo v tem desetletju
Osebnega avtomobila na vodik ne bo v tem desetletju
25.01.2023 03:24

Medtem ko se nekateri proizvajalci vse bolj ozirajo k vodiku, pa Volkswagen v tem ne vidi smisla in ne načrtuje serijskega modela s pogonom na vodikove gorivne celice.

Urša Prosenjak

Na nedavnem CES v Las Vegasu je direktor Volkswagna Thomas Schafer predstavil slabosti vodika, zaradi katerih se Volkswagen raje osredotoča na baterijska električna vozila.

»Tehnologija vodika ni konkurenčna, posebej ne za osebna vozila. Rezervoarji zavzamejo veliko prostora v potniški kabini, kar je pri osebnih vozilih velik minus. Mogoče bi bilo izvedljivo pri gospodarskih vozilih, ne pa pri osebnih. Pri Volkswagnu te možnosti ne vidimo, vsaj ne v tem desetletju,« je bil jasen Schafer.

Vodik vidita kot gorivo prihodnosti predvsem Toyota in BMW, ki sta med podjetji, ki največ investirajo v tehnologijo vodika, prav tako pa naj bi različico z vodikovim pogonom pri enem svojih modelov načrtoval tudi Renault. Volkswagen na drugi strani vidi prihodnost v baterijskih električnih vozilih. Po Schaferjevih besedah ima znamka tudi zelo zvesto bazo kupcev, ki se vse bolj odločajo za prehod na elektriko.

Volkswagnova svetovna prodaja je v lanskem letu upadla za 7 odstotkov, vendar je bilo povpraševanje po električnih modelih še vedno visoko.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
skrivo25.01.2023 23:53
Povedal je tehnično čisto prav, samo pri teh rečeh nikoli ne veš ali tudi tako mislijo, saj vsak zagovarja svoje. VW nima avta na vodik in zagovarja baterije, Toyota ima avto na vodik in zagovarja vodik. Fizikalna logika, ki upošteva porabo energije (izkoristki) brez konkurence izpljune baterijsko električno vozilo kot daleč najbolj učinkovito rešitev od vseh danes tehnološko izvedljivih.
aichi26.01.2023 00:19
Ko govorima o elektriki, razmerje vodik : elektrika direkt v baterijo je 1:2,3 v prid baterje - za tiste, ki ne razumejo - če damo elektriko (seveda če je čista) direktno v baterijo avta, je 2,3-krat bolj učinkovita kot če z (obnovljivo) elektriko naredimo vodik, pa ga potem pretvorimo nazaj v elektriko v fuel cellu (upoštevane so izgubel vodika pri elektrolizi, ne pa naprimer hlapenje... nihče ne govori o tem, da če pustiš avto z vodikom en mesec v garaži, bo bomba pol prazna zarad tega, ker vrag mali gre skozi vse materiale. Pa da ne rečem, da se ne bom vozo z 900 bari pod ritjo, ker če useka na skalo in prebije, me bodo pobirali po treh ulicah skupaj :)
shark91126.01.2023 10:44
A pa res do sedaj še noben ni pogruntal kakšne rešitve (materiala za jeklenke), ki bi vodiku preprečevala uhajanje? Ker če tega problema ne rešijo, potem ni šans da ima vodik kakršnokoli prihodnost v vozilih...
© Copyright 1999-2023 Avtomanija