Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Kitajci preko Velike Britanije osvajajo Evropo
Nova avtomobilska znamka v Sloveniji
Kitajci preko Velike Britanije osvajajo Evropo
Kitajci preko Velike Britanije osvajajo Evropo
02.02.2023 01:44

MG ali Morris Garage je nov zelo resen igralec na avtomobilskem parketu v Sloveniji, ki načrtuje, da bi že v letošnjem letu našel skupno okrog 1400 kupcev oziroma več kot sto na mesec.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič

MG ima dolgo zgodovino, staro več kot 100 let. V tej dolgi dobi je zamenjal številne lastnike, nekaj let pa so se s to znamko ukvarjali tudi pri BMW-ju, preko družbe Rover Group. A ko je že kazalo, da bo zgodba MG-ja šla dokončno v pozabo, se je našel kitajski avtomobilski gigant SAIC (Shanghai Automotive Industry Corporation), ki je tej znamki začrtal popolnoma novo poslovno pot. Zadnjih nekaj let se precej osredotočajo na evropski avtomobilski trg, kjer vse poslovne operacije vodijo iz londonske baze, tam pa med drugim deluje tudi oblikovalski oddelek. 

Kitajci preko Velike Britanije osvajajo Evropo

Zametke delovanja te znamke v Sloveniji se pripisuje podjetju Plan-net Solar, a so v lanskem letu Kitajci celotno distribucijo vozil prenesli na podjetje Grand Automotive Adriatic, ki skrbi za vse države bivše Jugoslavije, vključno z Albanijo. In kot pravijo predstavniki, je Slovenija zanje najpomembnejši trg v celotni regiji, saj imajo tu velike prodajne ambicije. Lani so zabeležili sicer le 75 prodanih vozil, zato pa letos načrtujejo vsaj 1400 prodanih vozil. Da bodo pri izpolnjevanju poslovnih načrtov uspešni, so vzpostavili trgovsko mrežo, ki za zdaj šteje šest prodajnih mest (v dogovorih so še z enim trgovcem), kjer se med drugim prodajajo tudi Renaulti, Dacie in Nissani. Namreč, omenjeno podjetje za distribucijo (GA Adriatic) je od lanskega leta obenem tudi nov distributer za vse tri naštete znamke iz naveze Renault-Nissan. Tako bo moč MG-jeve avtomobile kupiti v Mariboru (Štajerski avto dom), Celju (Avto Tehnika Celje), Novemu Mestu (TPV), Kopru (Trgo ABC) in v Lescah (ASP). Prodajno mesto v Ljubljani ostaja pri prej omenjenem podjetju Plan-net Solar. 

Kitajci preko Velike Britanije osvajajo Evropo

Trenutno v Sloveniji MG-jeva ponudba obsega tri modele. Model ZS, ki spada v B-SUV segment in v dolžino meri 4,32 metra, najbližjega tekmeca vidi v Renaultovem Capturju. Na voljo je z 1,5-litrskim bencinskim atmosferskim motorjem s 74 kW, v kombinaciji s petstopenjskim ročnim menjalnikom, druga možnost pa je litrski turbo motor z 82 kilovati, kjer bo poleg ročnega možno kombinirati še samodejni menjalnik. Cena za vstopno verzijo znaša 17.500 evrov, za najdražjega in z bogato serijsko opremo založenega ZS-ja pa bo potrebno odšteti 22.500 evrov.

Kitajci preko Velike Britanije osvajajo Evropo

Večji 4,57 metra dolg MG HS, ki se uvršča v segment C-SUV, bo v Sloveniji predstavljal kar 60 odstotkov celotne prodaje. Na voljo je le z enim bencinskim motorjem. V tem primeru gre za 1,5-litrski motor s 119 kilovati moči in tega je možno kombinirati tako ročnim kot samodejnim menjalnikom. Cena zanj se giblje med 23.900 in 29.900 evri, odvisno od izbire menjalnika in paketa opreme. Na voljo so trije, a že v vstopni ima denimo bogat spisek varnostnih asistenc. Kitajci so temu modelu namenili še zmogljiv priključno-hibridni pogonski sklop, ki ga sestavljajo prej omenjeni bencinski motor, 90 kilovatni električni motor ter 16,6 kWh baterija. S to kombinacijo eHS razvija 190 kilovatov moči. Ta bo hkrati tudi najdražji v ponudbi in stane najmanj 37.900 evrov.

Kitajci preko Velike Britanije osvajajo Evropo

V cenikih je opaziti, da pri teh modelih z izjemo zunanje barve in nekaterih malenkosti ni možno izbirati dodatne opreme, saj je izbor opreme omejen le na pakete oprem, ki so s strani proizvajalca sestavljeni vnaprej. Namreč, vsi trije modeli prihajajo iz dveh kitajskih tovarn in to posledično pomeni, da dobavni rok znaša tudi 10 mesecev, zato imajo v koprskem pristanišču ves čas na zalogi med 500 in 700 primerki (za celotno regijo), ki jih kupcem predajo le v nekaj dneh. Čez dober mesec se znamka MG okrepi s prvim električarjem z oznako MG4, sledi mu električni ZS, jeseni v Slovenijo pripeljejo prvi primerki modela MG5, šele prihodnje leto pa vzpostavijo prodajo modela Marvel. Eden od razlogov je, da se dobavni rok podaljšuje na več kot leto dni, saj je po njem z različnih evropskih držav povpraševanje izjemno.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Makaronar02.02.2023 06:57
Deluje zelo zelo "cheap".
jjs02.02.2023 08:37
V UK je bila znamka že ves čas prisotna, a modeli so bili precej na podnu. Tole sedaj pa je videti spodobneje, ampak, ja, še vedno precej cheap.
7even7702.02.2023 09:17
Neka, na zunaj, čudna mešanica med Mazdinmii CX modeli in upokojenim Renaultovim Kadjarjem... Nič kaj simpatično, v glavnem Očitna cenenost je pa kar precej prisotna.
klemens02.02.2023 09:26
Cene so ok, kupil ga ne bi, ker mi ni všeč. Marvel edini, ki mi je všeč. Jih pa videvam kar nekaj na cesti, večinoma E-variante.
Pragmatik02.02.2023 12:18
Malo preverite, kakšni so roki dobave nadomestnih delov za popravilo manjšega karambola, pa bo takoj jasno, zakaj se te (in ostalih kitajskih znamk) ne kupuje pod nobenim pogojem!
rovokopac02.02.2023 19:28
Bistvo teh znamk je samo, da bodo zbijale cene znamkam z rodovnikom. Ko bo cena dovolj nizka, bo na cesti teh škatel zelo veliko. Če bo dovolj poceni in še kolikor toliko poceni, da se ne boš sekiral, če ne bo konkretnega servisa. Bo pa EU birokracija naredila svoje, da bodo šle cene v nebo.
shark91102.02.2023 19:42
Kako se ne boš sekiral,če ne bo konkretnega servisa? Ko boš imel napako in kratek stik v bateriji in obstal na cesti,se pa spomni svoje izjave,da ne rabiš servisa...
skrivo02.02.2023 21:32
Od vsega tega kar imajo je edino Marvel orenk voz.
matt002.02.2023 21:35
Marvel je res lep za pogledat (sploh za SUV), ostali pa tudi glede na ceno se ne zdijo slaba izbira, ne vem, še nisem kakšnega videl na blizu
avtodenis03.02.2023 13:56
@Makaronar LOL
© Copyright 1999-2023 Avtomanija