Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Citroen, udoben kot nekoč
Citroen C5 X Shine Pack Hybrid ë-EAT8 225
Citroen, udoben kot nekoč
Citroen, udoben kot nekoč
11.04.2023 12:42

Citroenov C5 X Hybrid ni avtomobil znamke DS, ampak je samo Citroen. Mu zato kaj manjka? Ima česa preveč? Kakšni so njegovi aduti in kako se obnese?

Jure Urbančič Artur Švarc
Osnovna cena: 46.600
Cena testnega vozila: 52.950
Izrazno močna zunanja oblika
prepričljivo veliko prostora spredaj in zadaj
uporaba prijetnih materialov in citroenovsko vzdušje v avtomobilu
zares udobno vzmetenje in sedeži
Konfuzno sestavljeni meniji upravljanja s podrobnimi funkcijami
pri priganjanju močno slišen štirivaljnik

Začnimo na začetku. Citroen je nekdaj veljal predvsem za udobno avtomobilsko znamko. Prav to udobje pa so zagotavljali z inovativnimi inženirskimi stvaritvami. Če odmislimo novotarije na silo, je C5 X Hybrid v vseh pogledih pravi Citroen. Njegove zunanje mere ga postavljajo med velike Citroene. Veste, nekdaj so bili veliki Citroeni ali žabe vseh vrst in bili so mali Citroeni. Tudi danes pregled Citroenove palete pokaže enako razporeditev. Med limuzinami je C5 X najbližje tem legendarnim žabam. Družinsko podobnost vidimo predvsem v manjšem modelu C4 X. X torej predstavlja križanca, ki je posebej všeč današnjemu kupcu. Dodatek Hybrid pa različico s priključnim hibridom, ki zagotavlja do največ 63 kilometrov električnega dosega. Seveda je teh kilometrov v realnosti, sploh pozimi, precej manj.

Citroen, udoben kot nekoč

Zunanjost zaznamuje dolga silhueta z močnim Citroenovskim nosom, značilnimi V usmerjenimi dnevnimi žarometi in pravimi žarometi postavljenimi nekoliko nižje. V se ponovi na zadnjih žarometih, ki so deloma nameščeni tudi na velikem prtljažnem pokrovu kombilimuzine. Avtomobil je nekoliko bolj oddaljen od tal, od tod X. Obenem so ga opremili z največ 19-palčnimi platišči, in malce bolj mesnatimi pnevmatikami. Križanec pač. Po pokrovom že omenjenega prtljažnika je v hibridu za 485 litrov prostora. Nekaj manj od običajne različice. Hibrid pa se oddolži še z manjšo posodo za gorivo.

Citroen, udoben kot nekoč

Notranjost Citroena C5 X Hybrid je usmerjena v udobje s francosko zapletenim ambientom mnogih oblikovnih prvin. Na kvalitetni, z zanimivimi vložki popestreni armaturni plošči, prevladujeta zaslon pred voznikom in sredinski zaslon s hišno kvadratno oblikovalsko logiko. Sredinski  je na dotik sicer dobro odziven in pri hibridu izpopolnjen s prikazom pretoka energije, učinkovitosti pogonskega sklopa in še čim. Sistem menijev je nekoliko zapletenejše vrste. Našli boste vse pomembne informacije in nastavitve. Za obvladovanje prav vseh elementov pa potrebujete nekaj časa. Uporabljeni materiali so kvalitetni tudi na otip. Seveda hvalimo tudi velik zaslon za projekcijo na vetrobransko steklo. Zelo prijeten je tudi volan in posebni vložki na vratih. Enako tudi dejstvo, da so ohranili logične in pripravne vrtljive gumbe za upravljanje klimatizacije. No zdaj prihajamo do posebnih sedežev, ki vpijajo vibracije s ceste z uporabo rešitev kot je posebna dodatna pena v njih. Zares udobno sedenje se ne konča spredaj, ampak ga nudijo tudi za potnike na široki zadnji klopi. 

Hibridna različica C5 X Hybrid ponuja največ moči v Citroenovi paleti. Štirivaljni turbo motor prinaša 132 kW, dodatni električni pogon pa 82 kW. Baterija ima na razpolago 12,4 kWh in jo lahko polnite tudi preko navadne vtičnice brez tveganja, da v času polnjenja zapade redna mesečna najemnina za stanovanje. Priložen polnilni sistem s kabli, ki jih sicer težko skrijete v prtljažnik, je 3,7 kilovatni. Za dodaten denar vam prodajo tudi 7,4 kilovatnega. Zadnji polnitev skrajša na vsega uro in 55 minut.

Citroen, udoben kot nekoč

Štirivaljnik pod pokrovom je tih spremljevalec, dokler od njega ne zahtevate več in več moči. Z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom povsem parira udobju ostalega avtomobila.  Presenečenj niti ne pričakujte v športnem načinu vožnje. Ekonomija s polno baterijo in polno podporo hibridnega pogona je prijetno in globoko pod petimi litri na sto prevoženih kilometrov. Za polno zabavo in velike bencinske užitke se lahko dvige za skoraj tri dodatne litre. Vse ostalo je dovolj ugodno vmes, odvisno seveda od individualnega načina vožnje. Ne, ne moremo mimo hibridnih komentarjev, ki se tudi pri priključnih hibridih vrtijo zgolj okrog razpoložljivosti polnilnih postaj. Res lahko Citroen C5 X Hybrid enostavno polnite preko domače vtičnice. Če je seveda dovolj blizu vašega parkirnega mesta in si jo lastite. V nasprotnem ste, kot mi v drugem delu testa, obsojeni na opozorila avta, da naj končno napolnimo baterijo. Še dobro, da imajo pri Citroenu tudi navadno različico avtomobila.

Citroen, udoben kot nekoč

Posebnost Citroena C5 X Hybrid je zares vrhunsko udobje. O sedežih z dodatnim oblazinjenjem smo že govorili. Avtomobil pa premore tudi adaptivno vzmetenje, ki blaženje prilagaja stanju na cesti in omogoča vrhunsko izolacijo pred večino spodrsljajev cestne službe in gospodov nizke gradnje. Občutek v kabini je zares vrhunski. Z mehkim in močno izoliranim volanskim mehanizmom voznika ne izziva k iskanju športnih vozniških užitkov. Avtomobil ima seveda tudi športni program, za katerega pa nismo našli pravega vzroka za uporabo. Udobje je pač adut Citroena C5 X Hybrid.

Citroen, udoben kot nekoč

Citroen C5 X Hybrid je pravo presenečenje in vrnitev velikega udobnega Citroena na sodobne ceste. Hibridna tehnologija je nekaj, kaj vam pride hudo prav ob dosegljivosti polnilnic in kombinaciji mestne vožnje. Avtonomija je uporabna, ni pa seveda bajna. Udobje, prostornost v kabini in citroenovski občutek za volanom je prepričljiv razlog za resen premislek o preizkusu vožnje v C5 X Hybrid. Če so vas Citroenove žabe že od nekdaj privlačile še toliko bolj. 

Tehnični podatki
Motor: 4, vrstni; prostornina - 1.598 cm3 ; moč - 132 kW (180 KM) pri 6000 vrt/min; navor - 300 Nm pri 3000 vrt/min; elektromotor - 81 kW in 320 Nm navora; baterija - litij-ionska 12,4 kWh;
Prenos: pogon - spredaj; menjalnik - 8-stopenjski, sekvenčni samodejni; zavore - diski spredaj, zadaj diski; gume - 205/55R19;
Karoserija: 5-vratna ; segment - L (spodnji-SUV); število sedežev - 5; mere (d/š/v) - 4.805 x 1.859 x 1.485 mm; medosna razdalja - 2785 mm;
Notranje mere: prtljažnik - 485 l ;
Mase: masa - 1697 kg ; nosilnost - 488 kg ; skupna dovoljena masa - 2.185 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 8,9 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 225 km/h; rezervoar - 44 l; poraba WLTP - 1,3 l/100km (1 op 76,9); emisije CO2 - 29 g/km; doseg na elektriko - 50 km (WLPT);
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
7even7711.04.2023 17:24
Ampka ok, DS je pač Citroen - ali obratno. Ne, ne moremo se pogovarjati drugače, v resnici res ne. Res pa je, da bi izvorno morda DS še naprej moral bit samo eden od modelov znamke Citroen - kot že nekoč prej. Oziroma - "deesi" bi morali biti zgolj in še naprej Citroeni. In ta "citroen" ni prav nič posebnega več, žal. Je pa že 408 lepša preobleka.
aichi11.04.2023 18:31
Men je ta lepši kot 408, un je preveč cyber.
thunderbolt11.04.2023 20:35
C5X je povsem dostojen konkurent. Me pa cudi povrsnost novinarjev (nevednezem se ze oprosti), ki c5x postavljajo ob bok 408, saj imajo pri citroenu se c4x.
7even7712.04.2023 07:08
@Thunder, če se boš malo zagrebel v tehnikalije, boš hitro uvidel, da tu ni nekih nevednežev, ki bi se jim morda moralo kaj oproščati. https://lignesauto.fr/?p=25417 Ti dve vozili sta pač v sorodu bolj, kot bi si mislil. C4X in 408 nimata skupnega nič (podobno, kot bi P308 primerjal s P508). No, ja, je pa 408 res nekoliko bolj "cyber", kot C5X, Aichi, je precej bolj oster, drži.
shark91112.04.2023 10:02
Meni je ta zadeva kar všečna, ampak s cenimi so pa znoreli...
© Copyright 1999-2023 Avtomanija