Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Osem evropskih držav proti Euro 7
EU
Osem evropskih držav proti Euro 7
Osem evropskih držav proti Euro 7
22.05.2023 23:43

Osem članic Evropske unije je združilo moči v boju proti emisijskim predpisom Euro 7, ki jih načrtuje Evropska komisija.

Artur Švarc

V odprtem pismu so Fracija, Italija, Češka, Bolgarija, Madžarska, Poljska, Slovaška in Romunija pozvale tudi ostale članice, da jih podprejo. Ustanovitev skupine je že prejšnji teden napovedal italijanski premier, Matteo Salvini.  Za kaj točno gre?

Euro 7 predpisuje emisije tako od gum in zavor, kar je po besedah osmerice sprejemljivo, niso pa sprejemljive nove zaostritve pri izpušnih plinih.

"Smo proti novim regulacijam emisij (vključno z novimi testiranji) za avtomobile in kombije," so zapisali v sporočil. Razlog za upor je tudi jasen - priprava avtomobilov za Euro 7 zahteva velikanske investicije, ki bi bile bolje uporabljene za razvoj električnih avtomobilov, kar je prejšnji teden omenil tudi Salvini.

Kaj pa prinaša Euro 7? Maksimalne emisije dušikovih oksidov (NOx) lahko znašajo le 60 miligramov na kilometer in to vsaj 10 let in 200 tisoč kilometrov. Euro 7 omejuje tudi emisije, ki nastajajo pri obrabi gum in zavornih ploščic. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija