Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Dvanajstvaljna klasična britanska legenda
Premiera: Aston Martin Valour
Dvanajstvaljna klasična britanska legenda
12.07.2023 00:54

Ob invaziji električnih vozil, mar še obstaja mesto za V12 in ročni menjalnik?

Artur Švarc Aston Martin

Seveda, pravijo pri Aston Martinu z najnovejšim draguljem, ki ima oboje. V12 še ni za ekološki pokoj, lani sta ga dobila tako Vantage kot Vantage Roadster, vendarle, pred kratkim predstavljni DB12 je na voljo le še z V8. A 5,2-litrski V12 z dvema turbo polnilnikoma je še vedno prevelika skušnjava, da je britanska tovarna ne bi uporabila za najnovejši model. Astron Martin Valour je zadnji svoje vrste - razen če poznate še kak superšportnik z V12 in ročnim menjalnikom?

Z Valourjem Aston Martin praznuje svojo 110-letnico. Angleška tovarna ima bogato zgodovino in novinec lahko dobiva navdih od številnih modelov iz preteklosti. Osnovni dizajn se sklicuje na V8 Vantage (1977-1989) in V600 Vantage (1998-2000), ki je bil nekoč najmočnejši avto na svetu. Tovarna pravi, da so mojstri nekaj detajlov videli celo v dirkalniku RHAM1 Le Mans iz 1980.

2020 je Aston Martin naredil en sam primerek z imenom Victor, narejen na osnovi One-77 in Vulcana, ki je prav tako črpal iz omenjenih izjemnih avtomobilov. Notranjost je zmes futurizma in koščkov preteklosti. Na primer, volnena tkanina v notranjosti je bila prvič videna pri DBR1, ki je 1959 dobil 24 ur Le Mansa.

Dvanajstvaljna klasična britanska legenda

Kaj pa motor? V12 premore 526 kW (715 KM) in 753 Nm, ki jih preko šeststopenjskega ročnega menjalnika prenša na zadnji kolesni par. Menjalnik je bil skupaj z delno zaporo diferenciala narejen izključno za ta model.  Čeprav je tudi Valour verjetno v svoji globoki osnovi Vantage, sploh če pogledamo šipe, Angleži omenjajo posebno gradnjo, drugačno geometrijo koles in posebno vpetje in aktivno vzmetenje.

Unikatne so tudi zavore karbonsko keramične zavore, ki imajo spredaj 41-centimetrske, zadaj pa 36-centimetrske kolute. Spredaj grizejo čeljusti s šestimi bati, zadaj s štirimi. Gume zadaj so 21-palčne 325/30, ki morajo prenesti vso to moč na asfalt. Celotna karoserija Valourja je narejena iz karbona.

Aston Martin bo začel proizvajati Valourja v tretjem četrtletju letošnjega leta, narejenih pa bo vsega 110 primerkov, ki jih bodo kupci dobili v zadnjem četrtletju.

Aston Martin pravi, da gre za zbirateljski avto, ki si zasluži biti tudi vožen. Zelo verjetno imajo zelo prav, o ceni pa seveda ne govorijo javno.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija