Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Električni hot hatch
Premiera: Hyundai Ioniq 5 N
Električni hot hatch
14.07.2023 00:29

Prvi električni Hyundaijev N je prava beštija in močnejša celo od nekaterih športnikov.

Artur Švarc Hyundai

V Goodwoodu običajno predstavljajo vse, kar diši po bencinu, seveda pa je ta festival hitrosti mesto, kjer presenetijo tudi električarji. Hyundai je kraj izbral za premiero prvega električnega člana performančne divizije N. Ioniq 5 N je poln steroidov in še močnejši od Kie EV6 GT (ki ima 430 kW) - njegova moč je 478 kW (650 KM), kar je 10 konjičev več celo od najbilj navitega Lamborghinija Huracana STO. No, jasno je, da je vsaka moč prinešena z veliko odgovornosti ali drugače - Ioniq 5 N ima to bestialno moč na voljo le v posebnem Boost načinu in le za 10 sekund.

V normalnem režimu delovanja je ta številka nekolio nižja - sprednji elektromotor razvija 166 kW, zadnji pa 282 kW, kar je skupaj "le" 448 kW, 30 manj od maksimuma. V Boost načinu do stotice avto pospeši v 3,4 sekunde, končna hitrost pa znaša 260 km/h. Baterija za N različico je najmočnejša od vseh Ioniqov 5 in premore 84 kWh. Koliko dosega s tem obljubljajo, pri Hyundaiju niso razkrili.

Ioniq 5 N je prvi od bodočih električnih N, pri Hyundaiju pa zagotavljajo, da so storili vse, da avto ni hiter le v ravni črti. Seveda električar ne more biti peresno lahek. Šasijo so ojačali z 42 dodatnimi vari in 2,1 metra lepila. Ojačana so tudi mesta, kjer se na šasijo pripenjajo elektromotorji, enako tudi nosilci baterij in okvirji sprednjega in zadnjega dela. To avtu zagotavlja dodatno rigidnost, prav tako pa je konstrukciji prilagojen tudi volan, ki daje zelo natančne podatke o dogajanju pod kolesi.

Ioniq 5 N ima tudi nov softver, ki pripomore k dinamiki modela, drugačno je obnašanje stopalke za plin, tu je tudi poseben drift način in sistem, ki simulira dodajanje in odvzemanje sklopke ter še cel kup dobrot, od nastavljanja razporeditve navora do elektronske zapore zadnjega diferenciala. Izboljšano je tudi hlajenje baterije, da bi se ohranila njena kapaciteta, enako imata dodatno hlajenje tudi elektromotorja. Baterija ima tudi predgretje, da omogoča maksimalen izkoristek za sprinte ali daljše hitre vožnje. N Race sistem ima dva programa - Endurance in Sprint in temu je tudi prilagojena poraba energije. Sprint je namenjen postavljanju časov na en krog, medtem ko je Endurance prilagojen za daljše vožnje.

Zavorni koluti spredaj merijo 40 centimetrov, zadaj pa 36. Zavore imajo sposobnost regeneracije, posebej prilagojene za N verzijo in pri polnem delovanju rekuperacija daje pojemek 0,6 G, pri čemer se resnično čuvajo zavorni diski in ploščice. N sistemov je še več, tu je N e-shift, ki je namenjen simuliranju osemstopenjskega dvosklopčnega menjalnika kot pri i30N. Občutek prestavljanja je simuliran s kratko prekinitvijo navora na kolesih. N Active Sound+ v notranjosti seveda simulira zvok motorja z notranjim izgorevanjem in... tudi na zunanjih zvočnikih, če ste si slučajno drznili pomisliti na to idejo že pred tem. V notranjosti je osem, zunaj pa dva zvočnika. Zvok ni le posnet 4-valjni turbo, pač pa zna oponašati tudi lovsko letalo z dvema reaktivnima motorjema. In za konec, N Road Sense zaznava prometne znake in če ugotovi, da je pred avtom zavita cesta, predlaga preklop načina delovanja motorjev.

Za razliko od običajnega Ioniqa 5 je N 2 centimetra bližje tlom, s kolesnimi loki je postal 5 centimetrov širši, napihnjeni odbijači in difuzor pa mu prinašajo 8 centimetrov dolžine. Večji je tudi spojler na zadnji šipi, tretja zavorna luč pa je v obliki črke N. In še ena malenkost - N je edini Ioniq 5 z zadnjim brisalnikom.

Zunanjost je okrencljana z svetlečo oranžno barvo kot se z N serijo spodobi, avto pa je obut v 21-palčna kolesa z gumami Pirelli P-Zero dimenzij 275/35.

V notranjosti so športni sedeži, serija N oznak in poseebn volan z gumbi za različne vozne načine ali aktivacijo sistemov. Na straneh ob kolenih so dodali mehke blazinice, ki bodo preprečile, da sprednja potnika po dinamični vožnji dobita plava kolena. Sedeža sta vpeta dva centimetra nižje od običajnih.

O ceni in prihodu v naše prodajne salone pa kdaj drugič.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
7even7714.07.2023 08:23
So se pa lepo potrudili.
shark91114.07.2023 11:38
Navaden mi ni všeč, tole je pa čisto druga zgodba! Všečna zadeva! Zelo pomembno je tudi, da so končno dali not konkreten športni volan, tak ki tudi spada v takšen avto! KIA naj se pa ob tem malo zamisli, kakšen "kamionski" volan je dala v svojega EV6...
matt014.07.2023 19:25
"N e-shift, ki je namenjen simuliranju osemstopenjskega dvosklopčnega menjalnika kot pri i30N. Občutek prestavljanja je simuliran s kratko prekinitvijo navora na kolesih. " kupci so pa res posebna vrsta. Kot nemški turisti :D
skrivo15.07.2023 01:06
Matt0: tale je res bolana, prekinjajo navor zaradi občutka in pri tem izgubljajo pospešek; saj ni res pa je
milky17.07.2023 11:30
Vse lepo in prav ampak od kdaj je dvo in nekaj tonski SUV (sic) hot hatch ?
Bacco17.07.2023 14:26
Sicer precej impresivne številke o moči in pospešku... ampak ti električarji so nekako tako zanimivi kot novi modeli gospodinjskih aparatov. Če bo ravno nujno kupit so na voljo, sicer je pa bolj praktično ostati pri starem :)
© Copyright 1999-2023 Avtomanija