Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Prenova dveh kompaktnih Škod
Prenova: Škoda Kamiq in Scala
Prenova dveh kompaktnih Škod
01.08.2023 10:51

Po štirih letih je Škoda prenovila svoja kompaktna modela, Kamiqa in Scalo.

Artur Švarc Škoda

Scala je mala kombilimuzina, postavljena nad Fabio, Kamiq pa Škodin najmanjši križanec. Oba se lahko pohvalita z zelo prostorno notranjostjo, kljub majhnim meram. Scala kot Škodin ekvivalent Golfa premore 467 litrov prtljažnega prostora, precej več od nemškega sorodnika, tehnično in cenovno pa je bližje Fabiji. Tudi Kamiq je posebnež, saj je nižji in manj terensko navdahnjen kot na primer VW T-Cross in Renault Captur.

Prenova obeh modelov je zajela predvsem zunanjost, kjer so luči, maska in sprednji odbijač dobili novo obliko. Kamiq ohranja dvonivojske luči z LED lučmi na vrhu. Glavni žarometi so ožji in na voljo tudi z matrično LED tehnologijo. Maska je postala širša in drugače zašiljena, spremenjeni pa so tudi vstopniki na spodnjem delu odbijača. Škoda pravi, da je prenovljeni Kamiq videti bolj "možat", bolj SUV-jevski, a je pravzaprav edini tak element zaščitna plošča na dnu zadnjega odbijača. Malce spremenjeno obliko imajo tudi zadnje luči.

Prenovljena Scala ima na drugi strani bolj športno obliko. Oblikovalci so šli nazaj do koncepta Vision RS, ki je takrat napovedal Scalo in z njega pobrali sprednji odbijač, novo in odsekano obliko pa imajo tudi žarometi. Tudi tu Škoda ponuja matrično LED nadgradnjo. Zadnje luči so presekane na dva dela podobno kot pri Kamiqu, odvisno od opreme pa bo prodan zaključek prtljažnih vrat, kjer je napis Škoda (z aluminijasto ali stekleno podlago).

Prenova dveh kompaktnih Škod

Rahlo prenovljena je tudi notranjost, kjer se vračajo klasični gumbi - natančneje dva, s katerim boste lahko nastavljali jakost ventilatorja, brez da je treba funkcijo iskati na zaslonu. Med drugim so digitalni merilniki zdaj serijski pri vseh opremah, zaslon meri 8 palcev pri osnovnih in 10,25 palca pri dražjih opremah. Naov je tudi zaslon infozabavnega sistema, ki v osnovi namesto 8 zdaj meri 9,2 palca. Kot je pri prenovah pravilo, so novi materiali, vzorci in barve. Prevetrena je tudi varnostna oprema, serijsko je zdaj na voljo Front Assist z zaznavanjem pešcev, Lane Assist, prepoznavanje prometnih znakov in še nekaj malenkosti, prilagodljivi tempomat pa je na voljo za doplačilo. Z brco pod prtljažna vrata boste od zdaj lahko odprli tudi električna vrata prtljažnika.

Tehnično se ne spreminja nič. Scala bo na voljo z litrskim trivaljnikom s  70 kW (95 KM) ali 81 KW (110 KM) in 1,5-litrskim štirivaljnikom s 110 kW (150 KM) in izbiro med ročnim ali DSG menjalnikom. Cene še niso znane, na trg pa prenovljena modela prihajata prihodnjo pomlad.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens01.08.2023 13:39
Scala prav všečna, Kamiq mi pa nikoli ni bil všeč.
R7801.08.2023 14:22
Scala ni nič drugega kot sramežljiv poskus narediti Octavio hatchback ali pa nekega nižjecenovnega Golfa. Z avtom kot takim ne bi bilo nič narobe (oblika je ok), če bi bili pri Škodi malo bolj odločni in ga tehnično bolj približali Golfu. Odraz tega je slabša prodaja. Tu npr. Seat z Leonom precej bolj suvereno zastopa C razred.
mrop2301.08.2023 19:43
Leon dejansko je (preoblečen) Golf, Scala pa je raztegnjena Fabia (oz. Polo).
7even7708.08.2023 04:49
Predvsem se (tudi) tu spet pokaže t.i. "medrazredna" težava Škode glede umeščenosti njenih modelov v poamezne segmente. Pri Scali, ki vseskozi želi delovati kot nekakšen cenejši, enostavnejši Golf (ki to seveda ni) je to sicer dosti bolj očitno, kakor pri Kamiqu, ki je samo privzdignjena Fabia (kot sta T-Cross in Taigo pri VW povišani oz ."coupeaizirani" Polo). sicer se mi osebno Scala ne zdi ravno mimo, verjetno jo celo raje izberem kot Fabio.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija