Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Nov pristop pri obliki, ne pa pri pogonski tehniki
Premiera: Toyota Land Cruiser
Nov pristop pri obliki, ne pa pri pogonski tehniki
02.08.2023 14:57

Japonski proizvajalec je predstavil novo generacijo terenskega velikana, ki je na trgu prisoten že vse od leta 1951. Torej, več kot dolgih 70 let, kar hkrati pomeni, da je to Toyotina najdaljša modelska serija.

Peter Pirkovič Toyota

Bilo je prvega avgusta leta 1951, ko je s proizvodnih trakov zapeljal takrat prvi terenski avto z oznako BJ, a ta ni bil namenjen kupcev, pač pa vojski. Tisti civilne sorte, z oznako Land Cruiser, je v prodajne salone prispel šele dve leti kasneje. V sedmih desetletjih so pri Toyoti na trg poslali več generacij tega modela in zabeležili preko 11 milijonov prodanih primerkov, kar je nekakšna potrditev, da je za takšnega velikana vedno dovolj prostora na trgu. In zato vam zdaj predstavljamo povsem novo izdajo, s katero so oblikovalci spet poskrbeli za nekaj dvignjenih obrvi. Namreč, pri Toyoti so se držali načela, nič več dolgočasnih avtomobilov, a so pri velikanu malce pobrskali po zgodovini in sodobni obliki dodali nekaj retro linij. Jim je uspelo? Najboljši odgovor bodo podali kupci.

Nov pristop pri obliki, ne pa pri pogonski tehniki

Kaj vemo o velikemu terencu z logotipom treh elips? Dimenzijsko je nekoliko večji od predhodnika. Dolg je 4,92 metra, širok 1,98 metra, visok 1,87 metra, razdalja med sprednjo in zadnjo osjo pa meri 2,85 metra. Izdelan je na platformi GA-F, šasija ima za 50 odstotkov večjo vzvojno trdnost, preurejene nastavitve so podvozja, izboljšano je vzmetenje in delovanje volanskega mehanizma (električni servovolan), s čimer naj bi orjak postal še bolj udoben na dolgih potovanjih po običajnih cestah, deležen pa je tudi številnih novih asistenčnih sistemov. Kar se tiče terenskih sposobnosti, vanje ne gre dvomiti. Štirikolesni pogon je povezan s prenovljenim sistemom izbire voznih programov Multi-Terrain Select, dodatno pa so omogočili, da bo voznik lahko izklopil delovanje sprednjega stabilizatorja pri počasni terenski vožnji. Znano je to, da bo za evropski trg LC na voljo z 2,8-litrskim turbo dizelskim motorjem s 150 kilovati moči, ki je povezan s samodejnim 8-stopenjskim menjalnikom. So pa Toyotini možje razkrili, da velikanu čez dve leti namenjajo pogon z dodatkom elektrifikacije. Pravzaprav bo to le nadgradnja obstoječega dizla z 48-voltno tehnologijo mehkega hibrida. 

Nov pristop pri obliki, ne pa pri pogonski tehniki

Torej, LC je dobil škatlasto zasnovo karoserije z nekaj oblikovnimi retro vložki, hkrati pa se ta lahko pohvali s prostorno potniško kabino, ki bo kupcem omogočala izbiro dodatnih dveh sedežev v tretji v vrsti. Voznikovo delovno okolje je v celoti prenovljeno, kar pomeni, da sledi trendom, ki jih piše avtomobilska industrija. Digitalni podlago so dobili merilniki, na vrhu sredinske konzole pa je velik zaslon dotik, kjer uporabnik upravlja večino sistemov in preverja potovalnih, terenskih in navigacijskih podatkov. Nekaj fizičnih gumbov je vendarle ostalo za upravljanje klimatske naprave in drugih sistemov, dodane pa so še tri USB-C vtičnice, ena HDMi vtičnica in prostor za brezžično polnjenje pametnega telefona.

Nov pristop pri obliki, ne pa pri pogonski tehniki

O ceni trenutno še ni podatkov, so pa pri Toyoti omenili, da bodo naročila zanj začeli sprejemati že letošnjo jesen, medtem ko bodo prvi avtomobili v Evropi dosegljivi spomladi ali v začetku prihodnjega poletja.

Nov pristop pri obliki, ne pa pri pogonski tehniki

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
91102.08.2023 15:26
Zadetek v polno. Točno tak kot mora bit Toyota Land Cruiser.
alfafil02.08.2023 15:28
Odlično. To bi imel, če bi iskal pravega terenca. Okrogle luči, seveda.
jjs02.08.2023 15:31
Nisem kakšen ljubitelj, a tale Randokuruza mi deluje nadvse estetsko.
Dež02.08.2023 16:28
Uf, še je olje v lampi. Bravo Toyota.
Rothschild02.08.2023 17:10
lep. Pa vseeno. Ne rabim ga. Potrebujem nizkega karavana, alla BMW 5 ali Audi A6. To je to. Pa letim z jadralnim padalom, plezam, alpinizem... ampak, do tja kamor se lahko pripeljem, pridem s trenutnim karavanom. Brez tezav. Ampak, ta Tojota mi je vsec. Problem je v moji glavi, ker ni ekoloski :(
palpatine02.08.2023 23:03
Grd. Zunaj in znotraj.Kot bi križali Bronco in Grenadier ter na vrh nametali nekaj Toyotinih delov. Sedanja generacija ostaja zakon.
alfafil03.08.2023 09:42
Če bi pobrskal po netu zgodovino serije BJ bi mogoče videl, da si brcnil v temo. Je pa, sicer, normalno, da ni vse vsakemu všeč, večini pa več kot očitno je.
klemens03.08.2023 10:36
Notranjost všečna. Zunaj se tudi meni poraja zadaj Bronco, stranska linija X-trail, ampak kot celota z okroglimi lučmi prav simpatično. Retro look. Veliko bolj všečna kot predhodnica, ki sem se je že prenažrl.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija