Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
V Evropo le s hibridnim pogonom, konec za dizelski motor
Premiera: Hyundai Santa Fe
V Evropo le s hibridnim pogonom, konec za dizelski motor
10.08.2023 14:59

Korejci so razkrili nekaj več podrobnosti o novi generaciji največjega terenca, ki je po 23 letih deležen zelo radikalne oblikovne spremembe.

Peter Pirkovič Hyundai

Torej, Santa Fe se bo čez nekaj mesecev kupcem po vsem svetu predstavil novi peti generaciji, ki jo v prvi vrsti zaznamuje popoln oblikovalski odmik, kakršnega smo pri Hyundaiju v zadnjih letih že malce vajeni. Najprej pri Koni, potem pri Tucsonu, svojevrsten oblikovalski projekt pa je tudi elektrognani Ioniq5, od katerega so si oblikovalci za Santa Feja vendarle sposodili nekaj potez. Te so opazne predvsem na sprednjem delu vozila, kjer se bohoti široka maska in žarometi v obliki črke H, medtem ko je najbolj nenavaden zadnji del avtomobila, ki prav tako vsebuje luči z grafiko prej omenjene črke. 

V Evropo le s hibridnim pogonom, konec za dizelski motor

Opazno spremembo je Santa Fe dobil tudi zasnovi karoserije, ki je zdaj bolj škatlaste oblike in se zgleduje po nekaterih tekmecih iz segmenta terenskih vozil, kjer sta sprednji in zadnji del skoraj navpično odrezana, streha pa ravna, da je bivalna prostornost čim boljše izkoriščena. Korejec izdelan bolj ali manj za ameriške in azijske kupce v dolžino meri 4,83 metra, širok je 1,9 metra, visok 1,72 metra, medtem ko razdalja med sprednjo in zadnjo osjo znaša 2,81 metra. In še to. Nataknjena ima 21-palčna kolesa, kupci pa bodo lahko izbirali med 10 barvami zunanjosti.

V Evropo le s hibridnim pogonom, konec za dizelski motor

Potniška kabina je v prvi prostorna in udobna, tako pravijo pri Hyundaiju. Ima tri sedežne vrste, torej lahko poleg voznika sprejme še šest potnikov. A dodatna dva sedeža v tretji vrsti sta bolj zasilne sorte, saj v fazi uporabe odžirata prostor v prtljažniku. V primerjavi s trenutno še aktualno generacijo terenskega velikana, v prtljažni prostor meri kar 91 litrov več oziroma skupno 725 litrov, medtem ko je širina nakladalne odprtine večja za 14,5 centimetra in meri 1,27 metra.

V Evropo le s hibridnim pogonom, konec za dizelski motor

Kar se tiče voznikovega delovnega okolja, zasnova je povsem na novo grajena, z nekaj prepoznavnimi potezami. Iz fotografij je razviden zelo širok osrednji greben, kjer so razvojniki uredili več odlagalni mest in dodatni mesti za brezžično polnjenje pametnih telefonov, medtem ko podatkovno središče predstavlja ukrivljeni zaslon, ki je razdeljen na dva 12,3-palčna prikazovalnika, njegovo vsebino pa poznamo iz Ioniqa5. Na spodnjem delu sredinske konzole so uredili še dodaten 6,6-palčni zaslon za upravljanje klimatske naprave, okrog njega pa je opaziti še kar nekaj klasičnih gumbov. Digitalizacija upravljanja pri Sante Feju je šla še korak dlje, saj ta omogoča posodobitev praktično večine sistemov na daljavo, brez obiska servisnega mesta, obenem pa so inženirji uredili tudi možnost, da klasični ključ uporabnik nadomesti z digitalnim.

V Evropo le s hibridnim pogonom, konec za dizelski motor

Pri Hyundaiju je že nekaj časa jasno, da dizelski motorji pri njih nimajo več prostora in tako velja tudi za novega Santa Feja. Za Evropo bo terenski velikan na voljo le s klasičnim in priključno hibridnim pogonom, katerega osnovo predstavlja 1,6-litrski bencinski štirivaljni motor s 118 kilovati moči. Drugih podrobnosti o pogonu za zdaj še ne razkrivajo. V drugih deli sveta tega opremljajo z 2,5-litrskim bencinskim turbo motorjem, ki razvija 206 kilovatov moči. Novo izdajo bodo najprej deležni domači kupci v Južni Koreji in to še letos, medtem ko v ZDA in v Evropo velikan pripelje v prvi polovici prihodnjega leta.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
thunderbolt11.08.2023 22:00
Pa kdo pri zdravi pameti kupi tako veliko skatlo z 1.6 mlinckom??
© Copyright 1999-2023 Avtomanija