Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Aston, streha in Martin
Premiera: Aston Martin DB12 Volante
Aston, streha in Martin
15.08.2023 09:54

Pred slabimi tremi mesecimi je britanska znamka predstavila novega DB12, zdaj je tu še kabrio različica.

Artur Švarc Aston Martin

Maja predstavljeni DB12, ki so ga Angleži označili za prvi super tourer na svetu, je bil v bistvu močno nadgrajeni DB11. Angleži - kdo bi jih razumel - pravijo, da ne popravljal, če ni pokvarjeno in osnova DB11 je dobila spremenjen videz (luči in maska) in novo notranjost. Enako velja tudi za brezstrešno različico Volante. Čeprav je tudi ta narejena na osnovi svojega predhodnika, je bolj toga, pravijo v tovarni, a tako kot pri kupejevskem sorodniku, v nosu ni več V12, pač pa V8 biturbo, sposojen pri Mercedes-AMG-ju. 500 kW (680 KM) močan motorček z 800 Nm navora Angleža do stotice pospeši v 3,7 sekunde (desetinko počasneje kot kupe), končna hitrost pa je 325 km/h, kar so enake vrednosti kot pri kupeju.

Moč se na zadnji kolesni par prenaša preko zadaj nameščenega osemstopenjskega samodejnega menjalnika z elektronsko zaporo diferenciala. Za ustavljanje skrbijo 40-centimetrski diski spredaj in 36-centimetrski zadaj, za doplačilo pa vam jih zamenjajo s karbonsko keramičnimi  zavorami, ki so 27 kilogramov lažje. Avto je obut v 21-palčna kolesa z Michelinovimi Pilot Sport 5 gumami.

Aston, streha in Martin

Notranjost krasi novi 10,25-palčni infozabavni sistem in podporo preslikave mobilnega telefona (Android Auto, Apple CarPlay), ostajajo pa klasični gumbi za klimatsko napravo. Osnovni sistem 11-zvočnikov s 390W se da nadgraditi v B&W set s 15 zvočniki 1170 W.

Posebnost je menda platnena streha, ki je narejena kar iz osmih plasti izolacije, ki bo poskrbela, da v notranjost ne bo prišel hrup. Streha se spravi električn v 14 sekundah, razpre pa v 16 sekundah, vse do hitrosti 50 km/h. Postopek je mogoče narediti tudi s ključem izven avtomobila. Streha je na voljo v standardni črni barvi, seveda pa je petičnim kupcem na voljo izbira še drugih barvnih odtenkov.  

V tovarni avto že nastaja, prvi kupci pa ga bodo dobili tik pred koncem leta.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija