Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Najbolj hardcore serijski Mustang vseh časov
Premiera: Ford Mustang GTD
Najbolj hardcore serijski Mustang vseh časov
18.08.2023 12:08

Da ne bi kdo pomislil, da je GTD oznaka za dizelski motor. Nikakor. Ta je vzeta iz tekmovanja GT Daytona, kjer tekmujejo tovarniški dirkalni avtomobili z globalno specifikacijo FIA GT3.

Peter Pirkovič Ford

A Ford Mustang GTD je nekako le na pol dirkaški avtomobil, saj je homologiran za vsakdanjo cestno vožnjo, fokus Američanov, poleg dobre prodaje, pa je, da bi z njim osvojili nov hitrostni rekord na Severni zanki Nurburgringa. Njihov prvi cilj je sicer prevoziti več kot 20 kilometrov dolgo stezo v manj kot sedmih minutah, kar morda ne bo niti tako težko, saj je kar nekaj bližnjih tekmecev krepko pod to mejo. Težje bo doseči rekordni čas med serijskimi avtomobili - 6 minut in 30 sekund, ki ga od lanskega leta drži Mercedes (AMG One). 

Najbolj hardcore serijski Mustang vseh časov

Torej, Mustanga poganja zmogljiv 5,2-litrski V8 motor, ki naj bi razvijal več kot 800 konjev, a ta podatek pri Fordu še skrbno skrivajo, znano pa je, da je pogon na zadnji kolesni par speljan preko novega 8-stopenjskega z dvojno sklopko. Da so pri Fordu uspeli zagotoviti idealno razporeditev teže 50:50, so Mustanga opremili s številnimi sestavnimi deli iz lažjih materialov. Tako je denimo pogonska gred v celoti izdelana iz ogljikovih vlaken, iz enakega materiala je tudi večji del karoserije, tu so še 20-palčna magnezijeva platišča, izpušni sistem iz titana in karbonsko-keramični zavorni sistem. Omeniti velja, da so Mustangu Fordovi mojstri v celoti preuredili nastavitve podvozja in ga opremili z aktivno aerodinamiko oziroma z drugimi besedami, sprednji in zadnji spojler lahko med vožnjo spreminjata kote. 

Najbolj hardcore serijski Mustang vseh časov

Iz Forda sporočajo, da bodo prve primerke kupcem predali v letu 2025, čeprav teh ne bo veliko, saj bo šlo v tem primeru za omejeno serijo vozil. Cena zanj znaša 300 tisoč ameriških dolarjev.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Dež18.08.2023 13:21
Takšen spojler ni za na cesto, ker pokvari celotno silhueto avtomobila. Mi gre težko z jezika, ker sicer obožujem Mustange, a tako je.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija