Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Prihaja električni bik
Koncepti: Lamborghini Lanzador
Prihaja električni bik
19.08.2023 16:36

Lamborghini in njegovi V12, legendarna leta. In zdaj kmalu, še nekajkrat pride novega leta dan in bo z Bikom na nosu brnel električni Lambo.

Artur Švarc

Lanzador je veliki kupejevski križanec 2+2, ki ni le oblikovna vaja, pač pa tudi prvi vpogled v električno prihodnost znamke. Ferrari Purosangue in Rolly-Royce Spectre sta samo dva primerka, ki pomenita posredno konkurenco. Prvi stilistično in drugi s terenskimi zmogljivostmi.

Navzven Lanzador ne razkriva tega, da se v drobovju skriva električni pogon. Tak z dvema motorjema, ki poganjata vsa štiri kolesa z močjo 1 MW. Baterija ni razkrita, bo pa taka, ki bo zagotavljala zelo velik doseg.

Zadeva je opremljena z aktivno aerodinamiko, Aerodinamica Lamborghini Attiva, ki premika sprednji splitter, stranske vstopnike za zrak, prilagaja dolžino difuzorja in stranske zavesice za talni efekt. Del tega je tudi aktivno vzmetenje, z zračnimi vzmetmi in prilagodljivimi blažilniki, zadnja os pa prav tako zavija obe kolesi. Za razporeditev navora skrbi vektorsko usmerjanje, vsak od obeh motorjev ločeno prenaša moč na levo ali desno kolo.

Prihaja električni bik

Lanzador rahlo spominja na Levuelta in tudi Urusa. S slednjim ima skupen večji odmik od tal. Ker mere niso znane, lahko le ugibamo, koliko blizu je po dolžini petim metrom, je pa občutno višji kot ostali hišni športniki, od strani pa je vseeno prepoznavna nezmotljiva silhueta športnega kupeja.

Kljub spogledovanju s prihodnostjo ima še ve vedno nekaj značilnih hišnih oblikovnih rešitev, od Gandinijevih kolesnih lokov, poudarkov na bokih v obliki črke Y, ki imitirajo vstopnike za zrak za sredinsko nameščen motor, trodelne luči na zadku pa sodelujejo z vizijo Revuelta.

Še ena posebnost so vrata, ta se odpirajo klasično in ne navzgor kod od Countacha naprej. Notranjost je 2+2 s prilagodljivima zadnjima sedežema in velikim prtljažnikom. Tudi sredinska konzola, spet v črki Y, nadaljuje s tradicijo. Tako voznik kot sovoznik imata vsak svoj digitalni zaslon, manjka pa osrednji sredinski zaslon, kjer je četica gumbov in stikal, nekateri upravljajo zaslona, drugi pa avto. In podobno kot pri bratih, tudi tu gumb za zagon počiva pod varovalom, podobno kot pri letalih za izstrelitev orožja, samo varovalo pa je selektor za vožnjo naprej ali nazaj.

Prihaja električni bik

V kabini so uporabili veliko eko materialov. Oblazinjenje je iz Merino volne, šivi so iz recikliranega najlona, pena v sedežih pa iz reciklirane plastike.

Lanzador napoveduje dekarbonizirano prihodnost Lamborghinija, imenovano Direzione Cor Tauri, najsvetlejšo zvezdo v ozvezdju Bika, pomeni pa tudi »srce bika« v latinščini. Vse skupaj je simbol za zmanjšan ogljični odtis, ki vseeno ohranja duh bika, ki ga je idealiziral Feruccio Lamborghini.

Od konca 2024 bo vsak Lamborghini na nek način elektrificiran, Lanzadaor kot četrti model od 2028 naprej pa bo tudi prvi EV.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
RedNige520.08.2023 08:14
to ni več lambo
© Copyright 1999-2023 Avtomanija