Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Le korak oddaljen od serijskega vozila
Premiera: Volkswagen T7 California
Le korak oddaljen od serijskega vozila
26.08.2023 12:56

Salon bivalnikov v Dusseldorfu je postregel še z novo izdajo Volkswagnove Californie z oznako T7, ki je od predhodnika prostornejša in tehnološko naprednejša.

Peter Pirkovič Volkswagen

Po tistem, ko smo pred nekaj tedni objavili prve skice, je zdaj napočil čas še za prave fotografije trenutno še konceptnega avtomobila, ki se bo v letu 2024 prelevil v serijsko vozilo. Še pred poletno sezono 2024 naj bi stekla tudi prodaja, takrat pa bo znana cena tega bivalnika na štirih kolesih. Volkswagen ima na temu področju že veliko izkušenj, na roko pa jim gre tudi čedalje večje povpraševanje po takšnih vozilih, ki je eksponentno zraslo prav v zadnjih nekaj letih. O tem zgovorno priča prodajni podatek, ki pravi, da so pri Volkswagnu od leta 1988 zabeležili nekaj več kot četrt milijona prodanih primerkov, od tega so jih 170 tisoč prodali samo v zadnjih štirih letih.

Le korak oddaljen od serijskega vozila

Nova generacija potovalne Californie je pričakovano nastala na osnovi Multivana T7. Največja sprememba je opazna že na zunaj in sicer novi model ima na obeh straneh drsna vrata za vstop v bivalni del. V preteklih izvedbah je bil kuhinjski del postavljen ob fiksni strani, zdaj pa so razvojniki vse skupaj uspeli pomakniti nekoliko nazaj, s tem pa so ustvarili prostor za drsna vrata in nekoliko ožjo odprtino za vstop. In ne samo to. Indukcijski štedilnik (na voljo je tudi plinski štedilnik), pomivalno korito, hladilnik in predali so zdaj dostopni tako od zunaj kot od znotraj, dodatno pa je na zunanji strani vzpostavljena še dodatna 230-voltna vtičnica. In prav ta del je opremljen z dvosteberno tendo za potrebe kuhanja in prehranjevanja, na drugi strani pa je vgrajena le enosteberna tenda, ki zasenči vhod v notranjost vozila. Poleg kuhinjskega dela sta v bivalnem delu vgrajena še dva potniška sedeža in premična mizica, ki z vrtljivimi sprednjimi sedeži tvorijo skupen prostor za prehranjevanje. Sedeža v drugi vrsti se po potrebi zložita (lahko se tudi v celoti odstranita) in v nekaj potezah je pripravljeno tudi ležišče za dva potnika. California T7 je dodatno opremljena z aluminijasto dvižno streho in s posebno tablico, preko katere uporabnik upravlja vse potrebne funkcije v vozilu.

Le korak oddaljen od serijskega vozila

Pri Volkswagnu so konceptno vozilo opremili s priključno-hibridnim pogonom, ki ga sestavljata 1,4-litrski TSI motor in električna enota, skupaj pa ta dva zmoreta razvijati 160 kilovatov sistemske moči, baterije pa je za dobrih 40 kilometrov brezemisijske vožnje. Ta motor bo tudi pri serijskemu vozilu deležen največ poudarka, čeprav naj bi se na ceniku znašla tudi bencinski in dizelski motor. 

Le korak oddaljen od serijskega vozila

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
7even7727.08.2023 04:49
Spet zelo izvirno (sploh ali predvsem notranja ureditev in funkcionalnost), spet zelo zaželeno. Točno takega, le še brez oznake Concept, se človek ne bi branil.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija