Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Invazija električnega Minija
Premiera: Mini Cooper EV
Invazija električnega Minija
03.09.2023 17:58

BMW je za Munchen pripravil tudi električnega osnovnega Minija, ki bo nosil običajnio ime Mini Cooper z oznakama E ali SE.

Artur Švarc Mini

Osnovna različica električnega Minija, Cooper E, premore spredaj nameščeni elektromotor s 135 kW in 290 Nm navora, kar je dovolj za 7,3 sekunde do stotice. Močnejša verzija SE ima močnejši elektromoto s 160 kW in 330 Nm navora, do stotice pa se izstreli v 6,7 sekunde. V dnu je nameščena 40,7-kilovatna baterija, ki zadošča za 305 kilometrov pri Cooperju E, polni pa se z močjo do 75 kW, medtem ko ima Cooper SE malce močnejšo baterijo s kapaciteto 54,2 kWh in doseg 402 kilometra, na enosmernih hitrih polnilnicah pa gre vse do 95 kW. Oba modela se seveda polnita iz običajnega izmeničnega toka do 11 kW. 

Električni Mini ima znano hišno podobo z okroglimi lučmi, tokrat z LED tehnologijo za vse snope, osemkotna maska pa zaključuje obraz avta. Dnevne luči imajo več vzorcev, ki jih lahko voznik izbere, enako velja tudi za zadnje luči. Avto ima koeficient upora 0,28, črni pragovi pa ga optično približajo k tlom. Notranjost je zastavljena minimalistično, z izključno osnovnim naborom reči. Rezultat je velik 24-centimetrski okrogli zaslon, na katerem teče Minijev OS 9, ki temelji na Androidu. Zaslon je namenjen vsem potnikom, saj voznik nima več svojih merilnikov. V vrstici pod zaslonom so postavljena stikala za parkirno zavoro, izbiro režima vožnje, gumb za zagon, način delovanja in gumb za glasnost. V prtljažniku je 200 litrov prostora, s podiranjem zadnjih sedežev pa ta naraste do 800 metrov. Avto je postavljen na platformo Spotlight EV, ki sta jo skupaj razvila BMW in Great Wall Motor. Proizvodnja se začne konec letošnjega leta na Kitajskem.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija