Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Odpoklic zaradi nevarnosti požara
Porsche in Audi
Odpoklic zaradi nevarnosti požara
14.09.2023 19:28

Audi in Porsche bosta zaradi potencialne nevarnosti požara odpoklicala večje število električnih vozil. Šlo naj bi za preventivni ukrep, saj naj bi bila okvara prisotna le pri nekaj primerkih, a bosta proizvajalca kljub temu pregledala vsak avto posebej.

Urša Prosenjak

Težava naj bi bilo močno puščanje znotraj baterije. Že lani so pri Porscheju zabeležili poročila o zmanjšanih izolacijskih vrednostih v nekaterih baterijah modela Taycan, v nekaterih primerih je prišlo do vdora tekočine. Septembra 2022 so za rešitev problema vgradil tesnilo Teroson v proizvodnji baterij pri dobavitelju.

Marca letos je Porsche prejel sporočilo, da imajo nekateri avtomobili na globalnem trga še vedno težave z vdorom tekočine. Še naprej so raziskovali težavo in skušali odkriti vzrok, obenem pa so v maju spremenili proizvodni protokol baterije z uporabo izboljšane tesnilne mase, a so se poročila o vdoru tekočine v baterijo še vedno nadaljevala.

Zdaj se je iz preventivnih razlogov Porsche odločil za odpoklic 4.777 Taycanov vseh izvedb, vsi pa so iz modelnega leta 2023. Hkrati se je za enak ukrep odločil tudi Audi, ki odpoklicuje 1.899 primerkov modela e-tron GT in RS e-tron GT, prav tako iz modelnega leta 2023. Težava naj bi bila sicer prisotna le pri treh odstotkih od skupno 6.676 avtomobilov, kar bi pomenilo približno 200 vozil, a bodo pooblaščeni serviserji vseeno pregledali vse avtomobile in pri vsakem posebej preverili, ali tekočina vdira v baterijo. V primerih, kjer bo težava odkrita, bo proizvajalec zamenjal baterijo. Lastniki vozil lahko pri svojih lokalnih prodajalcih preverijo, ali je njihov avto vključen v globalni odpoklic ali ne.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
skrivo14.09.2023 20:39
Tonse vleče že bolj dolgo, samo so spretno skrivali. Ko je avto prišel na servis, so baterijo kar menjali brez da bi lastniku sploh kaj rekli. Bunil se seveda ne bo nihče, nova baterija je le nova baterija. Pri tej ceni avta pa lahko vsakemu dajo še 3 baterije za rezervo, pa ne bodo na izgubi :)
© Copyright 1999-2023 Avtomanija