Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Nissan X-Trail 2.0dCi Tekna
Praktičen in velik
Osnovna cena: 40.540 €
Cena testnega vozila: 40.540 €
Enostavnost upravljanja
spodobna lega
nezahtevni in učinkoviti sistemi pomagal pri vožnji
štirikolesni pogon
energijska učinkovitost
prijeten menjalnik (ko se ga navadite)
Slabo viden opozorilnik za mrtvi kot
kratka sprednja sedeža
občutljiva plastika prtljažnika
Nissan X-Trail je večji izmed terenskih bratov, ki že nekaj let vozijo naokoli v civilnih oblekah. Ne moremo mimo podobnosti z manjšim in morda še Qashqaijem. Toda, so prednosti, ki jih nudi večji brat vredne premisleka?
Jure Urbančič Jure Urbančič in Marko Hanželič
20. junij 2017 | 9:14:29

Nissan je še vedno sinonim za prave terenske avtomobile, ki so se v prodajnih salonih skrčili na samo en model. Ne, ni X-Trail, govorimo o Nissanovi Navari. X-Trail je neke vrste urbana različica prostočasnega vozila, ki v skladu s sodobnimi pogledi stavi na tehnologijo namesto surove mehanike. Stvar neskončnih debat, kjer človek prehitro ugotovi, da se stara.

Vendar ta nova Nissanova usmerjenost ni povsem zgrešena. Malo uporabnikov potrebuje brezpotne zmogljivosti, več jih želi le varnost, ki jo prinaša štirikolesni pogon. Če obenem tudi misli za njih, toliko bolje. Še druga, morda bolj pomembna prednost urbanih terencev je njihova vozljivost v vseh pogojih. Torej na avtocesti in pri hitrih odsekih po deželi. Tako bi morali gledati X-Trail, ne kot terenca, ampak kot največjo Nissanovo limuzino. Ki ima visoko podvozje in štirikolesni pogon. Nissan X-Trail je velik avto. Če ga na daleč še zamenjate s Qashqaijem, ga iz oči v oči ne boste. Tipičen Nissanov obraz z LED izrazom in manj ekstremen zadek. Malo spominja na avtomobile iz zlate dobe SUV-jev, torej obdobja pred najnovejšo, kričečo Micro. Bočna linija je visoka in se proti zadku malo dviga, nikakor ne ekstremno, saj X-Trail ni avto ekstremov. Prtljažnika je zvrhan koš ali 550 litrov. Še dvojno dno ima, kar utegne biti komu izjemno uporabno, avtorju pač ni. Obloga prtljažnika ni slabe kvalitete, le precej hitro se vidijo dotiki prtljage uporabnikov pred nami. 

Spredaj je prvi razred, velika in razsežna armaturna plošča s preudarno in ergonomsko lepo razporejenimi stikali. Ne moti nas, če je kakšno več ali manj. Sploh pri lepo urejenem nadzoru nad elektroniko pod volanom levo. Navidez izven dosega rok in oči, a se izkaže, da z rokovanjem sploh ni težav. Sredinski del prekriva lakirana plastika, velik zaslon radia in klimatska naprava s standardnim japonsko-korejskim naborom stikal. DAB radijski aparat je morda novost, ki jo prinaša digitalna prihodnost. Le pri poti na morje tam nekje pri trdnjavi Trsat ugasnejo (preneha se intervalno delovanje) vse normalne postaje, slovenske torej. Hrvaških še ni in pridejo, ko pridejo. Romanske kričače namenoma pustimo ob strani. Nissanov Connect Gen2 nudi sorazmerno eleganten uporabniški vmesnik, ki hitro in zanesljivo poveže vaš telefon in ga vpne v delo zabavne elektronike avtomobila. Nissanu malce zamerimo zgornji del armaturne plošče, ki kot celota daje pozitiven vtis. No pri delu, ki se stika z vetrobranskim steklom so pač malo premočno stiskali. Kot pri dolžini sedežnega dela prednjih sedežev. Pomaga pa modificirana nastavitev, torej ni (pre)hudo. 

Pogonski del sestavlja štirivaljnik turbodizel, ki zna francosko in Xtronic menjalnik s stalno spremenljivim prestavnim razmerjem. Dodobra so ga prenovili, zmanjšali trenje in izboljšali ekološki način vožnje. Ta način dela pomeni, da vam za ceno zmogljivosti in hitrosti delovanja odbije še nekaj negativnih točk pri ekološki vesti. Sicer vam X-Trail vestno sporoča koliko kilogramov CO2 manj ste spustili v zrak. Agregat je miren in močan, sprva se zdi celo preveč miren, a nič ne skrbite 130 kW se čuti. Le na plin je potrebno pritisniti do konca. Naša poraba se je vrtela med slabimi sedmimi z nekaj muke in dobrimi osmimi litri na sto prevoženih kilometrov. Zakaj tako ležerno boste prebrali takoj za tem. Še prej hvala Nissanu, da pri X-trailu ni pozabil na klasičen dvolitrski agregat. Ni ga čez delovno prostornino, če človek išče konzervativnejše kupce.

Nissan X-trail je stabilen avtomobil, navkljub pomagalom za učinkovitejšo cestno vožnjo in nekaj brezpotne vožnje in navkljub štirikolesnemu pogonu. Zadnjega redko pogrešate, če niste strasten ljubitelj brezpotja. Vikendov pa tako nima nihče več na nedostopnih predelih. Nissan ponuja inteligenten nadzor oprijema in prikaze razdelitev pogona na zaslonu. Najstarejši se bodo morda spomnili na Porschejevega 959, ki je ponujal nekaj podobnega. Super za mladež in za hvalisanje pred sosedom. A AllMode 4x4i je odličen zaradi nečesa drugega. Skupaj z aktivnim nadzorom notranjih koles (da vas z ritjo ne odnese iz ovinka) in aktivnim nadzorom vožnje (da malce blaži hude neravnine z zavorami in navorom motorja) ponuja avtorju miren spanec. Spanec? Prav ste prebrali, miren spanec, da pusti ženo in otroke na pot v vseh okoliščinah, ki si jih zamislite. V avto z enostavnim upravljanjem, z veliko nič kaj morilske moči, s spodobnim in udobnim podvozjem, z dovolj prostora in nastopa, da se pot kar najbolj verjetno konča varno.  

Cena? Gre za najdražjega X-Traila in zanj zahtevajo dobrih štirideset tisočakov. Po pravici povedano bi utegnil kakšnemu Nissanovemu marketingarju precej časa greniti kavo morda zaradi malenkosti. A na argument, da bi s premijskim pristopom avto stal petnajst ali več tisočakov več, pač ne morem oporekati. Res pa je, da konkurenca ni samo evropska in salamensko draga.

Drugo mnenje – Marko Hanželič

Že od same predstavitve Nissana X-Trail smo bili mnenja, da bi mu lahko dobro pristajal tudi večji in močnejši dizelski agregat, ki bi zadovoljil tudi bolj zahtevne glede moči in navora. Podobnega mnenja so (očitno) bili tudi pri Nissanu, saj so dve leti po predstavitvi nove generacije X-Traila pripravili različico z dvolitrskim turbodizlom, ki ga sicer poznamo tudi iz francoskih koncernskih sotrpinov prejšnje generacije. To, da je X-Trail všečen, dovolj prostoren in za odtenek preveč podoben Qashqaiju, že vemo, novi pogonski agregat s četrtino večjo kubikažo, 38 odstotki več moči in 20 odstotki več navora pa bo povšeči predvsem tistim, ki svojega X-Traila uporabljajo tudi za vlečenje prikolic, kombinacija močnega dizla in CVT-menjalnika, ki se zaradi napredne elektronike obnaša kot običajni samodejni menjalnik, kar mu lahko vsekakor štejemo v plus. 

Na koncu se lahko vprašamo, zakaj takšne kombinacije pri Nissanu za X-Traila niso rezervirali že na samem začetku? Že res, da znamka stremi k nižjim delovnim prostorninam motorjev, a za renome in velikost SUV-ja je pomembna tudi ustrezna izbira pogonskih sklopov, sploh, če je rezultat tako suveren in uporaben kot pri Nissanovem adutu. 

Nissan X-Trail 2.0 dCi 4WD X-Tronic 40.540 €
Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: 4, vrstni
Število ventilov: 4
Prostornina: 1995 cm3
Vrtina in gib: 84,0 x 90,0 mm
Kompresija:15,6 :1
Vbrizg:skupni vod
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:da
Katalizator:filter delcev
Moč:130 kW (177 KM) pri 3750 vrt/min;
Navor:380 Nm pri 2000 vrt/min
Pogon: 4x4
Menjalnik: samodejni
Zavore spredaj: hlajeni diski
Zavore zadaj: hlaj. diski
Pnevmatike: 11,2 m
Obračalni krog:
Karoserija: 5-vratna, suv/crossover
Dolžina: 4640 mm
Širinaa: 1820 mm
Višina: 1710 mm
Medosna razdalja: 2705 mm
Prtljažnik: 550-1982 l
Rezervoar: 60 l
Masa: 1665 kg
Nosilnost: 2400 kg
Priklopnik z zavoro: 2000 kg
Priklopnik brez zavore: 750 kg
Obremenitev priklopa: 100 kg
Obremenitev strehe: 75 kg
Najvišja hitrost: 196 km/h
Pospešek: 10 s do 100 km/h
Gorivo: dizel
Poraba mesto: 6,6 l/100km
Poraba izven: 5,6 l/100km
Poraba kombinirano: 6,0 l/100km
Emisije CO2: 158 g/km
Cena ob predstavitvi: 40.540
Aktualna cena: 40.540
Začetek prodaje: 2017
Konec prodaje: še v prodaji
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija