Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Hyundai Ioniq 1.6 GDI Impression
Korejski elektroni
Osnovna cena: 28.610 €
Cena testnega vozila: 29.540 €
Prepričljiv v vseh pogledih
Moteča nožna ročna zavora

cenik.pdf
Učitelj in vajenec, večna dilema, kaj se lahko kdo nauči od koga – v Hyundaijevem primeru je bil vajenec zelo poslušen in pozoren.
Artur Švarc
28. junij 2017 | 2:14:00

Hyundaijev Ioniq ne skriva, koga napada – starosto hibridov, Toyotinega Priusa. Zato je resen pohod Korejcev, ki so v zadnjem desetletju močno nadoknadili tehnični zaostanek, marsikje pa trende celo narekujejo – viden na vsakem detajlu Ioniqa.

Oblikovno je Ioniq kar lepo dodelan, rahlo spominja na Elantro s povišanim zadnjim delom, s spojlerjem presekana zadnja šipa sicer malce moti pri preglednosti nazaj, kot celota pa je avto spisan tudi za evropske oči. Zanimiv je logo na nosu avtomobila, ki je videti, kot da je natisnjen s tiskalnikom na papir, v bistvu pa skriva radar za tempomat in samodejno zaviranje. Ne, carmageddon in povoženi pešci pri Ioniqu niso možni.

V zadku je za 443 litrov prtljažnika, dovolj za vsakodnevne potrebe in brez odrekanj  zaradi kakih kolesnih lokov in podobnega. Nič kaj manj prostorna ni niti notranjost – usnjeni sedeži dobro nosijo tudi zajetnejše potnike, prostora za kolena je morda zadaj nekoliko manj, še vedno pa ni občutka utesnjenosti, niti pri glavi. Materiali so nadpovprečni, so pa v Hyundaijevi maniri malce samosvoji – nekatera stikala delujejo ceneno in kak spoj vendarle malo »laja«, a nič drastičnega.

Da ni kompromisa s prihodnostjo, kaže tudi zaslon namesto klasičnih merilnikov, avto ima vse asistenčne sisteme, sicer ne v vsaki opremi, ampak so na voljo, tu je odličen infotainment, celotna podoba voznikovega okolja pa niti malo ni enolična. Gumbi na volanu so že tradicionalno »pretirani« in pač potrebujejo nekaj privajanja, prav tako poigravanje s potovalnim računalnikom. V najvišji opremi ima Ioniq tako ogrevanje kot hlajenje sedežev ter ogrevanje volana, zadovoljni pa smo tudi z odlagalnimi mesti.

Vstavki aluminija na armaturki in kovinsko modre obrobe zračnikov kažejo, da Ioniq ne želi ostati v plebejskem razredu, nekako pa mu ne odpustimo ameriške »nožne« ročne zavore, ki zapovrh moti pri levi nogi na opori.

Za pikolovce in oblikovalce – napisi na gumbih na sredinski konzoli so malce pobegnili budnim očem, ampak to je res za tiste, ki se s tem ukvarjajo. Prav tako kolegu oblikovalcu ni ušel neposrečen font za napis hybrid na zadku. A kot rečeno, Hyundaijeva oblikovalska divizija je v zadnjem desetletju naredila vesoljske preskoke. Prav tako je škoda, da je ob HD zaslonu vzrvatna kamera le običajne VGA ločljivosti. Te Kitajci zdaj prodajajo že na kilograme.

Motorni sklop sestavljata 1,6-litrski GDI in elektromotr s skupno močjo 103 kW (141 KM), osnovni Ioniq pa je le običajen hibrid s 1,6 kWh baterijo, ki ne bo prinesla kilometrov na električni pogon, bo pa prav lepo pomagala zmanjšati porabo. Hyundai je tudi združil baterijo hibrida in tisto klasično, ki pomaga pri zagonu motorja – obe sta v istem ohišju pod zadnjimi sedeži. Za razliko od mojstra, ki ima CVT menjalnik, pri Hyundaiju stavijo na 6-stopenjskega dvosklopčnika, ta je v običajnem Eco načinu zelo umirjen in prijeten za vožnjo, če prestavno ročico sunemo na stran, pa se prestavi v športnejši način in takrat Ioniq prikaže še eno, skoraj športno dimenzijo svojega poslanstva, nenazadnje do stotice pospeši v 8,9 sekunde, kar je spet dobro sekundo in pol bolje od mojstra.

Preklop med elektriko in kombiniranim delovanjem je neopazen, je pa vzmetenje prej pri trših kot mehkejših nastavitvah, kar sicer ob dobri legi pomeni tudi malce več ropota izpod koles. Avto vam zanimivo izračuna tudi vaše vozne navade, kolikšen delež njih odpade na ekonomično, normalno in agresivno vožnjo. Od tega je odvisna tudi poraba. Ioniqa se da zelo lepo peljati tudi pri petih litrih in pol in to ne ravno s škotskim ali gorenjskim pristopom. Daleč čez sedem pa nam korejskega elektrončka tako ali tako ni uspelo prignati.

Kot zanimivost smo opazili malce slabo nadzorovanje tempomata, ki je prej kaka spregledana vrstica v kodi kot mehanska zadeva. In sicer. Tempomat drži svojo hitrost tudi po klancu navzdol, recimo 100 km/h po avtocesti s Trojan, nakar želite z nežnim dotikom plina prehiteti nekoga pred sabo, vendar sistem tega ne zazna kot dotik pedala in misli, da avto pospešuje zaradi klanca, zato vam začne zavirati, medtem ko vi pospešujete - vse skupaj pa je opazno v rahlem in smešnem cukanju. Tega večina ne bo opazila, a mi avtomobile testiramo in smo na ta manjkajoči »if« stavek tudi opozorili mehanike.

In še cena – 1.6 GDI Impression stane 28.610 evrov, dodatno smo na avtomobilu imeli še 17-palčna kolesa, strešno okno in LED osvetlitev notranjosti. Skupaj 29.540 evrov.

Potegnjeno pod črto – vajenec se je pridno učil in prekosil svojega mojstra v praktično vseh disciplinah. 

Hyundai Ioniq 1.6 GDI Impression € 735 €
Pogonski sistem: hibrid
Tip motorja: 4, vrstni
Število ventilov: 4
Prostornina: 1580 cm3
Vrtina in gib: 72,0 x 97 mm
Kompresija:13,0 :1
Vbrizg:večtočkovni vbrizg
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:ne
Katalizator:uravnani
Moč:77 kW (105 KM) pri 5700 vrt/min;
Navor:147 Nm pri 4000 vrt/min
Motor: sinhromotor
Moč: 32 kW (44 KM)
Navor: 170 Nm
Število motorjev: 1
Akumulator: li-ion
Kapaciteta: 1,56 kWh
Napetost: 240 V
Polnjenje pri 16A: -
Pogon: spredaj
Menjalnik: šeststopenjski samodejni
Zavore spredaj: hlajeni koluti
Zavore zadaj: koluti
Pnevmatike: 195/65R15
Obračalni krog: 10,6 m
Karoserija: 5-vratna, Kombilimuzina
Dolžina: 4470 mm
Širinaa: 1820 mm
Višina: 1450 mm
Medosna razdalja: 2700 mm
Prtljažnik: 550 l
Masa: 1345 kg
Nosilnost: 525 kg
Najvišja hitrost: 185 km/h
Pospešek: 10,8 s do 100 km/h
Poraba mesto: - l/100km
Poraba izven: 3,4 l/100km
Poraba kombinirano: 4,8 l/100km
Emisije CO2: 79 g/km
Cena ob predstavitvi: 28.610
Aktualna cena: 28.610
Začetek prodaje: 2016
Konec prodaje: še v prodaji
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
bacco
Ta avto ima še eno prednost pred Toyoto. Izgleda normalno
28.6.2017 7:25:12
denis1304
Koliko ste dobili od McDonaldsa za "product placements" reklamo :-)
28.6.2017 13:11:16
aichi
u funny guy
28.6.2017 14:30:43
skrivo
Vozil osebno....se strinjam z avtorjem članka. Vsekakor boljši od Priusa, pa še všečen je. Električna verzija je pa tudi solidna, vendar bo potrebno počakati na drugo leto, ko pride na vrsto večja baterija - potem bo pokosil tudi vse električarje (z izjemo Tesle).
28.6.2017 23:56:15

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija