Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Mazda CX-3 CD105 Revolution
Trendovsko samosvoja
Osnovna cena: 19.290 €
Cena testnega vozila: 22.690 €
všečna oblika
pogonski sklop
infozabavni sistem
hrup pri 130 km/h
opozorilna lučka sistema Lane Assist
Malce z zamudo, a kljub vsemu precej uspešno, so se tudi pri Mazdi lotili projekta »kompaktni križanec«, ne glede na dejstvo, da kot eni redkih še vedno v celoti prisegajo na štirivaljnike. Preizkusili smo dizelsko različico s pogonom na sprednji kolesni par.
Marko Hanželič
25. oktober 2017 | 20:40:10

Že na daleč je vidno, da so tudi malega predstavnika crossoverskega dela prodajne palete zrisali v skladu z lastno oblikovno filozofijo Kodo, kar pomeni relativno dolg nos vozila, izbočeno petkratno masko hladilnika, tako zelo značilno za vse Mazdine modele, prepoznavna svetila z LED-tehniko, zajetne odbijače, zaobljeno bočno linijo in kratek previs zadka prek zadnje osi ter zanimivo zasnovo C-stebrička. Kakorkoli obračamo, avto je všečen na prvi pogled, deluje dinamično in (kot se izkaže kasneje) večji, kot je v resnici. Ker gre za tipičnega mestnega križanca, oddaljenost od tal ni nič kaj večja kot pri sestrskem modelu Mazda2, tako da akrobacije na brezpotjih odpadejo, vsekakor pa karoserijska zasnova poskrbi za lažji vstop in izstop skozi vrata.

Na drugi strani le-teh je puristično zasnovana armaturna plošča s centralno nameščenim analognim merilnikom ter dvema digitalnima kriloma, ki sporočata najnujnejše informacije, voznikov delovni prostor pa dopolnjuje trikrak volanski obroč z množico gumbov, ki služijo upravljanju tempomata, radia in povezljivosti. Nekaj oblikovne nagajivosti so si pri Mazdi privoščili pri obliki in zasnovi rež za zračenje, sredinska konzola s tremi okroglinami za nadzor klimatske naprave pa kljub strogemu oblikovanju (ali pa prav zaradi njega), omogočajo intuitiven nadzor nad pišem v potniški kabini. Pohvaliti velja upravljanje infozabavnega sistema, čeprav se bo marsikdo vsaj v začetku z roko podal v sredino sredinske konzole, vrtljivi gumb HMI-sistema pa je skupaj z uporabno podlogo za roko nameščen na dnu sredinskega kanala. 

Kljub oznaki CX-3 je Mazdin kompaktni crossover zasnovan na osnovi Mazde2, kar se odraža na količini prostora v notranjosti, pa čeprav je višji od obeh omenjenih modelov tudi daljši za 215 milimetrov. Na sprednjih sedežih, pri opremi Revolution obdanih tudi z usnjem, je prostora dovolj, sedeži pa premorejo tudi nekaj stranske opore, medtem ko je v drugi sedežni vrsti prostorska omejitev namenjena predvsem nogam potnikom. Zato se bodo tam najbolje počutili predvsem otroci. 

Prtljažnega prostora je za 350 litrov, kar zadošča za vožnjo z otroci v šolo, na krajše izlete, na treninge in še kam, dvojno dno pa omogoča tudi nekaj fleksibilnosti, ko gre za prtljago.

Ne glede na dvojni zaključek izpušne cevi, ki moli izpod zadnjega odbijača, 1,5-litrski turbodizelski agregat ni ravno športnik, pa čeprav bi mu težko očitali, da ni agilen. Pravzaprav nasprotno, motor največje moči 77 kW (105 KM) se zdi prava izbira za dinamičnega križanca, s katerim se je mogoče voziti tudi razmeroma varčno (5,5 litra/100 km na testu). Pri mestni vožnji je izjemno uglajen, nekaj robatosti pokaže le na avtocesti, pa še to takrat, ko smo na zgornjem robu dovoljenega.

Svoje doda dobro uglašeno podvozje, ki je sicer za odtenek bolj kot pri Mazdi CX-5 nagnjeno v smer udobja, pa še vedno precej trdo, zato se je skozi ovinke mogoče zapeljati tudi precej dinamično. Za športne podvige se zdi krmiljenje vseeno prelahkotno, kljub vsemu pa ohranja Mazdino krilatico o veselju do vožnje. Tudi zaradi jedrnatega šeststopenjskega ročnega menjalnika, ki natančno potuje od prestave do prestave. Na račun velikih, 18-palčnih koles, je Mazda CX-3 bolj občutljiva na luknje v cestišču, a brez večjih potniških pretresov.

Kljub svoji majhnosti je Mazda CX-5 pohvalno založena z opremo. V komplet Revolution tako sodi tudi usnjena notranjost, kamera za vzvratno vožnjo, sistem za nadzor vožnje po voznem pasu, itd. Na slednjega leti tudi kritika – ko ga voznik izklopi, namreč nenehno sveti opozorilna lučka, kar je ob vsakodnevni uporabi vsaj malo »annoying«. Deluje namreč takom striktno, da s signalom »kaznuje« vsak dotik sredinske črte – tudi na ozki podeželski cesti.

Dotaknimo se če financ – testna Mazda CX-3 CD105 Revolution je stala 22.690 evrov, za navigacijo, ki je v testnem primerku ni bilo, je potrebno odšteti še dodatnih 500 evrov. Vsekakor ni malo, a tudi konkurenca za podobno opremljenost in zmogljivosti »zahteva« podobne zneske. 

Mazda CX-3 SkyActiv-D 105 Revolution 19.290 €
Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: 4, vrstni
Število ventilov: 4
Prostornina: 1499 cm3
Vrtina in gib: 76,0 x 82,6 mm
Kompresija:14,8 :1
Vbrizg:skupni vod
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:da, intc
Katalizator:filter delcev
Moč:77 kW (105 KM) pri 4000 vrt/min;
Navor:270 Nm pri 1600 vrt/min
Pogon: spredaj
Menjalnik: 6 , ročni
Zavore spredaj: gev. schijven, 295 mm
Zavore zadaj: koluti, 281 mm
Pnevmatike:
Obračalni krog:
Karoserija: 5-vratna, suv/crossover
Dolžina: 4275 mm
Širinaa: 1765 mm
Višina: 1535 mm
Medosna razdalja: 2570 mm
Prtljažnik: 350-1260 l
Rezervoar: 48 l
Masa: 1175 kg
Nosilnost: 560 kg
Priklopnik z zavoro: 1200 kg
Priklopnik brez zavore: - kg
Obremenitev priklopa: - kg
Obremenitev strehe: 50 kg
Najvišja hitrost: 177 km/h
Pospešek: 10,1 s do 100 km/h
Gorivo: dizel
Poraba mesto: 4,4 l/100km
Poraba izven: 3,8 l/100km
Poraba kombinirano: 4,0 l/100km
Emisije CO2: 105 g/km
Cena ob predstavitvi: 19.290
Aktualna cena: 19.290
Začetek prodaje: 2017
Konec prodaje: še v prodaji
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
Sem testiral zadevo. Dizajn je ok...le z glavo sem tiscal v strop na vozniskem sedezu; to je bolj za visoke do 165 cm. V Maxdo pa sploh nisem mogel spkezat, da bi jo testiral...pa nisem ravno kosarkas.
27.10.2017 0:01:45
alfafil
Jaz s svojimi 192 nisem imel težav, zadaj bi lahko imela kakšen cm več, nič pretresljivega.
1.11.2017 19:45:44

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija