Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Mercedes E T 220d
Všečne linije, velik prtljažnik in avtomatika
Osnovna cena: 51.960 €
Cena testnega vozila: 82.972 €
prtljažnik
zmogljiv in hkrati varčen motor
zunanji videz
digitalizirano voznikovo delovno okolje
vozne lastnosti
poraba
multimedijska vsebina ni v slovenščini
visoka končna cena zaradi dodatkov
Nekako tako bi zelo na hitro izpostavili tri pomembne vrline, s katerimi kupce prepričuje Mercedesov E razred v karavanski izvedbi.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
6. december 2017 | 10:11:27

Pravzaprav smo mnenja, da je Robert Lešnik uspel narisati zapeljive in zelo všečne linije karavanu, ki ima med evropskimi potrošniki kar nekaj zanimanja. Piko na i celotni podobi testnega avtomobila prinašajo velika 20-palčna platišča in nekateri aerodinamični dodatki iz linije AMG. 4,93 m dolg karavan z medosno razdaljo skoraj treh metrov v prvi vrsti ponuja obilo prostora tako v potniški kabini kot v zadnjem delu, kjer je prostor za prtljago. V tem delu je samo v osnovi na voljo kar 640 litrov, v kolikor se preklopi celoten naslon zadnje klopi (deljiv po sistemu 40:20:40), pa je prostora še veliko več. V številkah, kar 1820 litrov. A to še ni vse. Dodatno karavanski E skriva še dvojno dno in nekaj dodatnega prostora ob straneh, za prevoz večjih stvari je ob preklopu naslona možno ustvariti za skoraj dva metra prostora, razmeroma nizek pa je tudi nakladalni rob, ki meri zgolj 58 cm. Vrata se kakopak odpirajo (dovolj visoko) in zapirajo s pomočjo elektrike, osvetlitev v temi je dobra, prav tako pohvalna je tudi funkcionalnost prostora, saj so pri Mercedesu pomislili na slernega uporabnika (zanke za vrečke iz trgovine in sistem pritrditvene mreže).

Povsem po načelu premium znamke, kamor sodi Mercedes, je urejena tudi celotna potniška kabina. Priznamo, da E v notranjosti pravzaprav nikoli ni razočaral. Tudi v prenovljeni podobi ponuja dovolj prostora in udobja, da daljša pot brez postankov ne bo utrujajoča za potnike. Sedeži in zadnja klop v kombinaciji usnja in alkantare so vsekakor daleč najboljša izbira, saj sta za uporabnike prijetna materiala (še najbolj v poletni dneh), ki sta bolj ali manj odporna na umazanije in nista podvržena hitremu staranju. Voznik in sopotnik si lahko sedeža regulirata s pomočjo stikal na vratih, kar ne bo bistveno vplivalo na prostor na zadnji klopi, saj so Nemci dobro odmerili prostor za kolena. Svojevrstno zgodbo predstavlja delovno okolje voznika. Mercedes se je zdaj popolnoma preusmeril na digitalizacijo in ustvaril trenutno najboljšo armaturno ploščo, z dvema 12,3-palčnima zaslonoma, kar posledično pomeni, da so se znebili tudi številnih gumbov in stikal. Oba zaslona, združena v eno celoto, je možno upravljati tako preko vrtljivega vmesnika na sredinski konzoli in preko drsnih stikal na volanu. Multimedijska vsebina na desni polovici celotnega zaslona, ki žal ni prevedena v slovenščino, je enostavna in pregledna za brskanje. Pravzaprav vozniku nudi vso znano vsebino, od radijskega sprejemnika (DAB signal), povezovanja s pametnimi telefoni, upravljanja z navigacijo, dostopa do spleta in po potrebi do spreminjanja ambientalne svetlobe v potniški kabini. Na levi strani je vse podrejeno podatkom vožnje, ki jih upravljamo z drsnimi gumbi na volanu. Merilniki oziroma klasični podatki hitrosti, vrtljajev in potovalnega računalnika so na voljo v različnih podobah in barvah.

Testni primerek je tako kot večini drugih primerov gnal preverjeni dvolitrski turbodizelski stroj s 143 kilovati moči, ki je tej 1,8 tone težki zvezdi tako rekoč pisan na kožo. Z izjemo tega, da je glasnejši od ostalih, lahko s karavanskim razredom E dosegamo visoke hitrosti in hitra pospeševanja, kjer svojo vlogo odigra devetstopenjska avtomatika. Z brezhibnim delovanjem oziroma z možnostjo prestavljanja z obvolanskimi stikali, pospeševanje do stotice traja manj kot 8 sekund. Seveda ima voznik možnost nastavljanja različnih programov vožnje in od posameznega programa je posledično odvisna tudi hitrost prestavljanja v samodejnem načinu. A ker Mercedes E220d T v tej različici ni namenjen podiranju rekordov, smo se večino časa pustili razvajati Eco programu, kar je pomenilo doseganje razmeroma nizke porabe goriva. Ta se je za čas našega druženja gibala okrog 6,5 litra, zato se je s 50-litrsko posodo možno brez težav približati tisoč prevoženim kilometrov. Temu avtomobilu je avtocesta pisana na kožo, tudi zaradi prilagodljivega zračnega vzmetenja, ki ustvarja prijeten občutek mehkega avtomobila, a se s svojo dolžino spodobno izkaže tudi na zavitih cestah. Malce velik deluje le za obisk večjih trgovskih centrov ali ozkih ulic, kjer je potrebno iskati prosta parkirna mesta, a če drugače ne gre, se v tem primeru velja zanesti na kopico kamer, ki ustvarjajo 360-stopinjsko sliko vozila. Omeniti velja še LED žaromete, ki ponoči več kot odlično osvetljujejo cesto pred vozilom, medtem ko avtomatika poskrbi za idealno usmerjanje snopa in posledično manj dela za voznika.   

Testni E220d T s ceno 82 tisoč evrov ni za vsak žep, pa čeprav gre za kombinacijo elegantnega poslovno-družinskega karavana, ki išče širok krog kupcev. V osnovi takšen karavan sicer stane malenkost več kot 50 tisočakov, a z dolgim spiskom dodatne se končna cena močno podraži. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
etilometer
Po enem letu bo pa zgubil vsaj 30000€ prosim vas lepo.
6.12.2017 16:23:12
matt0
eni kupite avto, da čim manj izgubite letno (verjetno dacio ali kangoo), drugi pa takšne.. slaba stran je edino ta, da imajo ti mercedesi ob nakupovalnih centrih poslinjene šipe
6.12.2017 19:50:04
staedtler
Sej ko kupiš avto veš da boš zgubil in če si ga lahko privoščiš in ti je všeč si ga pač vzameš pa ni važno koliko boš izgubil...eni pač lahko izgubijo 300 € na leto drugi 3000€, spet tretji 30000€.
7.12.2017 7:23:13
KOMPRESOR
Ja pri novem avto v vrednosti 15.000 eur zgubiš res bistveno manj, je pa temu primerna tudi vožnja, če se temu še reče sploh vožnja oziroma mrtvo premikanje Se pa strinjam z matto in staedtler.
7.12.2017 7:51:30
Sonyfan
Ajde pustimo sedaj to, da ima zvezdo na nosu. Poglej ga s strani, a ne zgleda kot en pogrebni voz? Nikoli mi niso in ne bodo potegnili takšni karavani...
14.12.2017 18:47:10

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija