Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Renault Talisman Initiale Paris TCe 200 EDC
Kako dandanes razumejo prestiž pri Renaultu
Osnovna cena: 34.990 €
Cena testnega vozila: 35.690 €
Agresivno elegantna oblika
kakovost notranjosti
dobro odmerjeni proporci
udobje
ekonomičnost
mirnost
nezahtevnost
Oblika preveč podobna Meganu
majhna posoda za gorivo
Talisman je avtomobil, ki je po predstavitvi v 2015 nekoliko premešal karte znotraj Renaultove palete. Klasična štirivratna limuzina in karavan sta edini karoserijski opciji. Tega nismo videli že od sedemdesetih in znanega direktorskega Renaulta 18. Med pogonskimi agregati smo tokrat preizkusili najmočnejšega, bencinsko napajanega TCe 200 EDC.
Jure Urbančič Peter Pirkovič
22. januar 2018 | 9:45:52

Talisman je rezultat Renaultove želje po enovitem svetovnem imenu za limuzino, ki bo predstavljala zaokroženo vrhunsko oblikovno in tehnološko celoto. Naslanja se na Renaultov klasičen nos s širokimi svetilnimi telesi. Enak oblikovni pristop ponovijo tudi na zadku kot pri ostalih avtomobilih njihove zadnje generacije. Zato je na cesti Talisman manj prepoznaven, daje namreč vtis malo večjega Megana. Z boka je seveda nekaj povsem drugega. Je daljši, nasploh večji. Talisman je za 15 centimetrov daljši od Lagune in je tako ne nadomešča neposredno. Njegovi boki so bolj ploski, celotni avto deluje agresivneje, stabilnejše in bolj polno. Vsekakor je Talisman odrasla polnovredna limuzina. Moda velikih platišč se mu poda, enako kot eleganten temno rdeč barvni odtenek. Z zadnje strani so ga zamenjali celo za Teslo, presneto, kaj?

Avtomobil odpira zdaj že klasična Renaultova kartica. Ni ravno blesteč primerek, navkljub opremi Initiale Paris, beri prelahka, preveč plastična, premalo prestižna. Odpre pa nadvse prijeten pogled na notranjost, kamor so v Douaiju namestili vrsto uglednih materialov. Kombinacija plastike, lesenih vložkov in Renaultovega vzdušja z velikim sredinskim zaslonom deluje prijetno. Gotovo tudi zaradi barv in prijetnih haptičnih vtisov, ki jih Francozi premeteno razvijajo vse od Vel Satisa dalje. Sorazmerno udobna, dobro konturirana in razsežna sedeža spredaj delata družbo globoko posajeni zadnji klopi, kjer sicer ni prostorskih težav. Vse skupaj gre na roko nizkemu težišču, ki so ga načrtovalci pri razvoju Talismana posebej iskali. Enako dobro je šlo Renaultovcem pri ponudbi prostora v prtljažniku (608 l).

Talisman Initale Paris je bil odlično opremljen. Ima torej popolno popotnico za kupce, ki si želijo veliko več kot le osnovno prevozno sredstvo. Talismanova naloga je navdušiti. To si želi s štirikolesnim volanskim sistemom, nadzorom nad položajem vozila v prometnem pasu, vozili v mrtvih kotih, prilagodljivimi blažilniki, nadzorom nad motorno elektroniko in prenosom moči. Sem spadajo seveda tudi varnostni pripomočki z aktivnim tempomatom in merjenjem oddaljenosti spredaj vozečih vozil. Večino informacij prevzame nase Renaultov R-Link naslednje generacije. Ni vrhunsko intuitiven, a zadošča. Voznik - lastnik se morda navadi hitreje kot večno nergajoči testnik. Tudi merilniki so ustrezno digitalizirani in vozniku ponujajo več različnih načinov predstavitve podatkov. Klasična sta le za gorivo in temperaturo hladilne tekočine. Nenavadno.

1,6-litrski štirivaljnik razvija 147 kilovatov in v Talismanu ni nikdar podhranjen. Je tih in se vsaj v kabino nikdar ne sliši pretirano. V nižjem in srednjem območju vrtenja je celo presenetljivo miren. Ne, avtor ni ljubitelj zmanjševanja agregatov. Največji navor s 260 Nm vsekakor ni na nivoju trilitskega šestvaljnika, ki ga nadomešča. Res pa je tudi, da tega večinoma nihče ne opazi. Še manj pomembno utegne biti pri ekonomičnosti in ekološki sprejemljivosti. Brez večjih težav smo porabo potiskali pod 7 litrov na 100 prevoženih kilometrov. Vseeno je škoda, da so Talismanu namenili le 51-litrsko posodo za gorivo. 

Ni pa škoda, da so se potrudili pri vzmetenju. Udobno in lahkotno bi lahko rekli. Talisman je dejansko izjemno enostavno upravljati. S posebnim čutom so uravnotežili volanski mehanizem in pripravili zavorni mehanizem, da dodobra zagrize v kolute. Avtomobil ni trd, prej obratno. V najudobnejših nastavitvah vzmetenja začutite tudi nihanje karoserije, nekje na Neutral bo najbolje. Tudi športne nastavitve niso neudobne, precej zmanjšajo nagibe karoserije, iz Talismana pa ne naredijo športnika. Menjalnik EDC bo všeč praktično vsem, ima sedem stopenj in dvojno sklopko. Dobro sodeluje s štirivaljnikom, je dovolj mehak in hiter za praktično vse potrebe.

Renault s Talismanom preseneča. Naredili so avtomobil, ki sicer ni v skladu s tradicijo avantgardnih velikih Renaultov, a ravno zaradi tega računajo na boljši sprejem na trgu. Načrtno niso pretiravali s cenami, odtod, poigravajoč se s popusti, stane Talisman Initale Paris manj kot 36 tisočakov. Udobno, temeljito podvozje, z nekoliko brezdušnim, vseeno močnim štirivaljnikom in dvosklopčnim menjalnikom. Polno opremljen, prestižen avtomobil torej. Prihaja na trg, ki mu ni naklonjen. Skoraj zagotovo bo Renault prodal bistveno več Espacov in Koleosov, morda škoda.

Renault Talisman TCe 200 Initiale Paris 34.990 €
Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: 4, vrstni
Število ventilov: 4
Prostornina: 1618 cm3
Vrtina in gib: 79,7 x 81,1 mm
Kompresija:9,5 :1
Vbrizg:neposredni vbrizg
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:da, intc
Katalizator:uravnani
Moč:147 kW (200 KM) pri 6000 vrt/min;
Navor:260 Nm pri 2000 vrt/min
Pogon: spredaj
Menjalnik: 7 , dvosklopčni
Zavore spredaj: koluti, 320 mm
Zavore zadaj: koluti, 290 mm
Pnevmatike:
Obračalni krog:
Karoserija: 5-vratna, Kombi
Dolžina: 4866 mm
Širinaa: 1870 mm
Višina: 1465 mm
Medosna razdalja: 2809 mm
Prtljažnik: 572-1681 l
Rezervoar: 47 l
Masa: 1469 kg
Nosilnost: 675 kg
Priklopnik z zavoro: 1850 kg
Priklopnik brez zavore: 750 kg
Obremenitev priklopa: 75 kg
Obremenitev strehe: - kg
Najvišja hitrost: 237 km/h
Pospešek: 7,9 s do 100 km/h
Gorivo: bencin
Poraba mesto: 7,8 l/100km
Poraba izven: 4,9 l/100km
Poraba kombinirano: 6,0 l/100km
Emisije CO2: 135 g/km
Cena ob predstavitvi: 34.990
Aktualna cena: 34.990
Začetek prodaje: 2017
Konec prodaje: še v prodaji
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
5var0g
Zakaj je pod slabosti navedeno da je preveč podoben Meganu? Talisman je bil prvi. V kolikor je pa Megan podoben Talismanu je pa kvečjemu dobro zanj, ker Talisman res izgleda zelo dobro
22.1.2018 18:21:45

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija