Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Opel Insignia Sportstourer 2.0 CDTi Innovation
Prostoren in varčen karavan za nezahtevne kupce
Osnovna cena: 28.700 €
Cena testnega vozila: 36.585 €
zmogljiv in varčen motor
prostorna notranjost
prtljažnik
vozne lastnosti
multimedija v slovenščini
projekcija za lažje samodejno odpiranje prtljažnika v nočnem času
LED žarometi
DAB
visoka končna cena
nesmiselne okrajšave v slovenščini na digitalnih merilnikih
preveč intenziven radarski sistem

cenik.pdf
Insignia je pred nekaj meseci dobila nov obraz in novo moč za nabiranje kupcev. A si je že pred tem zagotovila nekakšen status poslovno-družinskega avtomobila, ki zna zadovoljiti širok krog kupcev. Nenazadnje so jih od leta 2009 pri nas prodali več kot štiri tisoč.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
31. januar 2018 | 13:00:41

Ves ta čas je največji delež v celotni prodaji predstavljala prav karavanska različica Sport Tourer. O všečnosti zunanje podobe prenovljene različice ima vsak svoje poglobljeno mišljenje, a mi smo mnenja, da so oblikovalci sicer dobro opravili svoje delo, čeprav ji ne bi škodilo malce oblikovalske drznosti. Kombi verzija je za slovenske voznike tega razreda, ki povečini živijo precej aktivno, zadetek v polno. Insignia v novi podobi ponuja od  najmanj 560 ali pa 1665 litrov, v primeru, da preko stikala v prtljažniku sprožimo na pol samodejni preklop naslona zadnje klopi, kar pomeni, da je do sedežev voznika in sovoznika preko dva metra ravnega prostora. Nekaj malenkostnega prostora je odmerjenega še ob straneh in v prostoru za rezervno gumo, a hkrati ne bi imeli nič proti malce bolj intenzivni osvetlitvi prostora. So se pa Oplovci potrudili pri uporabniški izkušnji v nočnem času. Brezkontaktni ključ med drugim omogoča, da se ob približevanju vozila izpod zadnjega odbijača projicira poseben svetlobni zapis, ki obenem pomeni, da zamah z nogo v tistem delu samodejno odpira prtljažna vrata. A jih žal ne zapira. Potreben je stisk na gumb. Podobno lahko storimo tudi iz vozniškega sedeža, saj je stikalo nameščeno na spodnjem delu vozniških vrat. 

Potniška kabina v prvi vrsti ponuja udobna elektrificirana in ogrevana usnjena AGR sedeža, nad prostornostjo se nikakor ne bodo pritoževali potniki na zadnji klopi, medtem ko je prenova hkrati prinesla največ svežine prav na voznikovem delovnem okolju. Občutno manj je nepotrebnih gumbov, ki jih je nadomestil osrednji 8-palčni zaslon na dotik (Intellilink 900 Navi), katerih vsebine so v celoti v slovenščini in preproste za upravljanje. Brez težav preko Bluetooth sistema povežemo pametni telefon, prebiramo ali poslušamo SMS sporočila, upravljamo klimatsko napravo, se seznanjamo s potovalnimi podatki, po potrebi spreminjamo nastavitve določenih sistemov vezane na vožnjo in brez šumov poslušamo radijske postaje iz seznama DAB+. Merilniki so delno digitalizirani, kar je pohvalna poteza, a poraja se vprašanje zakaj se niso v celoti spremenili. Mar ne bi bilo vse skupaj bolj enostavno? Če se slovenski prevodi na osrednjem zaslonu lepo prebirajo, imajo merilniki, seveda tisti digitalni del, nekakšne nesmiselne slovnične okrajšave v stilu: Gor.Povp. Ta anomalija ostaja tudi v novi generaciji. 

Najboljši del zgodbe je dizelski pogon. Pod sprednjim pokrovom testnega vozila je bil vgrajen dvolitrski štirivaljni dizelski agregat s 125 kilovati moči in s kombinacijo šeststopenjskega ročnega menjalnika. To, da vsa zaloga moči in navora poskrbi za dovoljšnjo mero dinamike, ni potrebno posebej poudarjati, saj smo takšnega preskušali že v stari Insigniji, bolj nas je navduševalo dejstvo, da zna biti s povsem običajno vožnjo in s programom vožnje Tour precej varčen. Naše nekaj dnevno spoznavanje je pokazalo, da smo s polno 62-litrsko posodo goriva brez težav prevozili tisoč kilometrov. Z malce več truda bi najverjetneje šlo še dlje. Prepričljivo predstavo Nemka pokaže tudi na cesti. Podvozje FlexRide je dobro uglašeno, ne samo za avtocesto, pač pa tudi za zavite ceste, kjer se skoraj 5 metrov dolg karavan dobro znajde. K suvereni predstavi na cesti velja uvrstiti še zelo neposreden volan in učinkovite zavore, ki se po potrebi sprožijo tudi same (sistem za samodejno zaviranje v sili). Radarski sistem oziroma Opel Eye, ki je neposredno povezan s tem sistemom, je tako zelo učinkovit, da prepozna pešce, kolesarje in celo avtomobile parkirane ob vozišču (na desni strani) v primeru zavoja v levo. Sistem je v tem primeru na srečo le opozarjal na avto, ne pa tudi samodejno zaviral. Enostaven za uporabo je tudi aktivni tempomat, ki kljub prestavljanju z ročnim menjalnikom obdrži nastavitev hitrosti, več kot odlični so LED žarometi s funkcijo samodejne prilagoditve snopa luči, omembe vredna pa sta še sistem za opozarjanje vozil v mrtvem kotu in projekcija podatkov na vetrobransko steklo.

Cena testne Insignije je sicer res visoka, saj kupci Oplov niso navajeni na takšne zneske, a je potrebno upoštevati, da je avto imel pravzaprav vso možno dodatno opremo, katere vrednost je zrasla blizu 12 tisoč evrov. K temu prištejemo še osnovo 28 tisočakov za 170-konjski karavan ter aktualni popust (4090€) in končni obračun je na dlani.

Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTI Innovation 28.700 €
Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: 4, vrstni
Število ventilov: 4
Prostornina: 1956 cm3
Vrtina in gib: n.b.
Kompresija:16,0 :1
Vbrizg:skupni vod
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:da, intc
Katalizator:uravnani
Moč:125 kW (170 KM) pri 3500 vrt/min;
Navor:320 Nm pri 2000 vrt/min
Pogon: spredaj
Menjalnik: 6 , ročni
Zavore spredaj: gev. schijven
Zavore zadaj: koluti
Pnevmatike:
Obračalni krog:
Karoserija: 5-vratna, Kombi
Dolžina: 4986 mm
Širinaa: 1863 mm
Višina: 1514 mm
Medosna razdalja: 2829 mm
Prtljažnik: 560-1655 l
Rezervoar: 62 l
Masa: 1482 kg
Nosilnost: - kg
Priklopnik z zavoro: 2200 kg
Priklopnik brez zavore: 750 kg
Obremenitev priklopa: - kg
Obremenitev strehe: - kg
Najvišja hitrost: 223 km/h
Pospešek: 8,9 s do 100 km/h
Gorivo: dizel
Poraba mesto: 6,9 l/100km
Poraba izven: 4,4 l/100km
Poraba kombinirano: 5,3 l/100km
Emisije CO2: 139 g/km
Cena ob predstavitvi: 28.700
Aktualna cena: 28.700
Začetek prodaje: 2017
Konec prodaje: še v prodaji
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
matjazh
Da so jih od leta 2009 prodali samo 4 tisoč? A ni to nekam malo? Meni se zdi Insignia precej pogost avto na cestah....
31.1.2018 23:32:09

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija