Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Renault Zoe BOSE R90 BL
Uporabna elektrika
Osnovna cena: 28.090 € €
Cena testnega vozila: 21.209 € €
Elegantna in dovolj vsakdanja oblika
uporabna notranjost in prtljažnik
udobna vožnja in dovolj moči
doseg
Večini običajnih voznikov slabo razložljiv način najema baterije

cenik.pdf
Renault Zoe je od vsega začetka eden izmed najbolj uporabnih električnih avtomobilov. Zdaj je postal še posebej atraktiven, saj ima poleg vsega še nadvse uporaben doseg.
Jure Urbančič Jure Urbančič
7. februar 2018 | 10:28:20

Res je, Renault je v Zoe vgradil bistveno zmogljivejšo baterijo, ki mu omogoča standardizirano (NEDC) neverjeten doseg. Zakaj neverjeten? 403 kilometre avtonomije je nekaj, s čimer se že lahko počne kaj več kot le dostavlja pakete od vrat do vrat ali polni po vsakem obisku trgovine izven ožjega centra. 

Vrnimo se korak nazaj. Pri Avtomaniji smo preizkusili vrsto različnih električnih avtomobilov in zares verjamemo v njihovo svetlo prihodnost. Se zdi malo preveč samo-prepričevalno? Poglejmo zakaj. Le res redki tovrstni avtomobili so nas dejansko prepričali. Renaultov Zoe je bil vedno eden izmed (naj)bolj prepričljivih. Ne zaradi superiorne tehnike pogona in napajanja, bolj zaradi avtomobilskosti in treznega razmišljanja ob njegovem načrtovanju. Na eni izmed fotografij ga vidite z Renaultom 5. Zmore res vse kar zmore petka, od petka do petka. Pustimo sam izračun nabave s ceno, odštetim državnim dodatkom in pristojbino za polnjenje ob strani. Prav tako Renaultov, no ja, pasivno-agresiven, obračun odplačevanja baterije. Prav vse električarje pestijo enake težave; premalo zmogljiva baterija in predolgi polnilni časi.

 

Praznjenje in polnjenje torej. Zadevica je pravzaprav takšna, da nanjo vplivajo tudi mesto, kjer puščate avto, beri zunanja temperatura. Mrzla zima, letos smo imeli Zoe BOSE R90 BL ravno v najbolj mrzlih dneh, dodobra zbije doseg. Garaža, so predlagali profesionalci, mi pa dodajamo, absolutno, ogrevana je super, če vam 230 kilometrski doseg ni dovolj. Naslednja stvar je bližina polnilnice. Tista na domačo vtičnico je sicer finančno ugodna, a polnjenje traja dalj kot let čez lužo. Hitre so sicer na voljo, a vas oberejo po minuti polnjenja. Utegne biti dražje kot si mislite. Polnilnice same niso težava, večinoma. To stabilnost veselo ugotavljamo od testnega električarja, do testnega električarja. Postane pa malo bolj neprijetno, če morate potem v dežju do službe pešačiti še kak kilometer. 

Vozna dinamika je pri Zoe podrejena udobju. Avtomobil se na zimskih pnevmatikah obnaša povsem običajno, enako v enostavnejših zimskih razmerah. Sedeži so bili v naši testni različici oblečeni v gladko in hladno usnje. Obvezen porabnik elektrike seveda tudi gretje zadnjic spredaj. Sprednja sedeža sta povrh še nekoliko debelejša in včasih se zdi, da je zaradi tega zadaj manj prostora za kolena. Preostala notranjost je Renaultovska, z R-Linkom vred, torej povsem znana. Uporabljena plastika je na otip morda enostavna, vendar se nam to ne zdi nič hudega. Meniji R-Linka so kompleksnejši od naših želja, a pri vsakodnevnih vožnjah jih pač nismo veliko uporabljali. Različica Bose prinaša kar nekaj posebnosti, ki začinijo vsakdan. Še najbolj spodobna zvočna kulisa z nič kaj skritim dodatnim zvočnikom/ ojačevalcem v prtljažniku. Barve in podrobnosti so simpatične, ne delujejo pa tako prestižno kot bi želeli.

Električni pogon premore 68 kW, kar je spodobno. Ob električnem razvoju navora ponuja tudi hitra pospeševanja, ni pa noben športnik. Samodejni prenos, kot je vsem znano, električarjem ne predstavlja posebnih težav, želeli bi si le malo večjo pisavo za pregled trenutne pozicije na prikazovalniku. Tudi starejši bi namreč vozili električni avto. Najnižja avtonomija je po hladnih nočeh  vseeno znašala obljubljenih 230 kilometrov. Večerni in jutranji prikazi niso bili izjemno drugačni, tudi hitrih preskokov na več deset kilometrov manj v samo nekaj metrih, nismo izkusili. Na avtocestah se poraba energije poveča, ampak Zoe stimulira lagodno vožnjo in bolje je vztrajati na desnem pasu. Kako že pravijo, da se počasi daleč pride? Kolikokrat pa boste na daljši turi, ki jo Zoe suvereno zmore, je odvisno tudi od vaše pogodbe z Renaultom. Po letnem obračunu kilometrov namreč zaračunajo mesečni obrok odkupa baterije. Za 7500 kilometrov letno zahtevajo 69 evrov mesečno, za 20.000 kilometrov in več letno pa 119. Kar ni zanemarljivo. Če ste delavec - vozač, ki potuje 50 kilometrov v eno smer, jih letno hitro prekoračite 20.000. Če avto porabi 6 litrov goriva na 100 prevoženih kilometrov in preračunate mesečni strošek pri ceni recimo 1,4 evra si s številko, ki jo plačate za najem baterij plačate preko polovico goriva. No, stroški amortizacije, čeprav morda nižji,ostanejo tudi pri električarju. Nakup baterije stane okrog 8500 evrov. Lepo je, da je mesečni najem na primer pri 40.000 prevoženih kilometrih enak, kar relativizira strošek. Zoe BOSE R90 BL je zaradi svoje avtonomije tudi prvi Renaultov električni avtomobil (morda nasploh), ki vzdrži tovrstno preigravanje. 

 

Kakšni so pogoji? Po našem mnenju je Zoe odlična izbira za vse, ki želijo voziti električni avto in zaradi tega niso pripravljeni zapraviti premoženja ali močno spremeniti svojih zahtev po mobilnosti.  Rezerva energije, ki jo prinaša Zoe R90 BL je bolj uporabna za kupce, ki fizično prevozijo več kilometrov, a ne delajo v avtu. Takšni so dnevni vozači na delo in tisti, ki živijo izven velikih urbanih središč. Torej tam kjer večina dnevnih lokacij ni relativno blizu. Uporaben je za izlete v dvoje ali za izlete manjše družine. Vendar ga za to, razen testnikov in firbcev, ki ga preizkusijo, ne bo nihče uporabljal. Časi, ko bi se z edinim družinskim avtom v velikosti Renaulta 5 na počitnice vozile cele družine, so mimo. Večina ljudi tudi nima volje ali časa vedno znova ugotavljati kje so hitri električni priključki, ampak si izbere tiste, ki so najbližje njihovim običajnim potem. Pri Renaultu so dejansko temeljiti in vam za povrh ponudijo tudi možnost inštalacije domače polnilnice. To je izjemno pomembno. Kot uporabnik električnega avtomobila si to le privoščite. Če si privoščite še eno inštalacijo v službi ali garaži, kjer običajno parkirate avto, ste naredili vse. Zoe vam bo v veselje in spali boste čiste ekološke vesti. Aha, še to, električarji s kratkim dosegom bi kvečjemu nadomestili skuter ali kaj podobnega. Takšen Zoe R90 BL elegantno nadomešča (pri)mestni avto.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
skrivo
Realno napisano! Obstaja še en fajn članek na spletni strani Društva e-mobilnost Slovenija, kako se je tip peljal iz LJ na Dunaj in nazaj s takim Zoetom - tu: http://dems.si/z-elektricnim-vozilom-od-ljubljane-do-dunaja-ii/ Ja, za domačo polnilnico vas pri Renaultu fajn zapalijo in še sabo je ne morete nesti npr. na vikend ali k prijatelju. Cenejša (in nasploh boljša) variajanta je ekvivalentno močna prenosna polnilnica kot jih npr. proizvaja Metron: http://eauto.si/metron-shop/?product_cat=portable-ev-charging-station
7.2.2018 12:38:30

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija