Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Mercedes S400d L 4Matic AMG Line
Več kot 50 let razlike, filozofija ostaja enaka
Osnovna cena: 114.860 €
Cena testnega vozila: 170.482 €
udobje
prostornost
napredne tehnologije
motor
vozne lastnosti
poraba goriva
digitalizacija vozniškega okolja
aktivni radarski tempomat
samostojna vožnja
visoka cena
ni projekcije podatkov na vetrobransko steklo
multimedijska vsebina ni v slovenščini
Osma generacija Mercedesa S je pred nekaj meseci prenovljena pripeljala na slovenske ceste in ponovno dokazala, da si zasluži mesto v samem vrhu med najbolj prestižnimi avtomobili. A poleg preskusa, kaj vse ponuja veliki S, smo se na kratko vrnili tudi v preteklost in ob bok sedanjemu modelu postavili izjemen in lepo ohranjen primerek iz leta 1966.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
22. februar 2018 | 8:00:19

Mercedesov Sondersklasse ima za posledico že osmo generacijo z interno oznako W222, pri kateri ne gre spregledati dejstva, da je tesno sodeloval tudi slovenski oblikovalski strokovnjak, ki je pri nemški zvezdi pristojen za zunanji dizajn. Robert Lešnik je velikemu S-u v prenovljeni podobi dodal le nekaj blagih popravkov na sprednjem delu, kjer mogočno svetijo LED žarometi s trilinijsko grafiko LED dnevnih luči, ki na takšen način ločujejo precej sorodno zunanjo podobo z bratoma E in C. Plemenita orjaška admiralska ladja na pogled deluje zares mogočno. V našem primeru morda tudi podaljšane verzije L, ki z dodatnimi 13 cm (skupno v dolžino meri 5,27 metra) in več kot trimetrske medosne razdalje, predstavlja odličen recept za veliko mero prostornosti in udobja. 

A skok v preteklost pokaže, da so Nemci pred več kot pol stoletja imeli zelo izdelane ideje kako prepričevati premožne kupce. Že leta 1970 je Janis Joplin v svoji legendarni pesmi  (Oh Lord, won't you buy me a Mercedes-Benz) izražala navdušenje nad znamko, ki je bila v tistem času, tudi onkraj Atlantika, sinonim za prestiž in hkrati visok položaj v družbeni lestvici. In prav v tistih letih so Nemci prvič uradno zasnovali razred S in ga v letu 1972 poslali med kupce. Zgodba velike limuzine sega globoko v petdeseta leta, ko predstavijo model W180, sledi W111 in v letu 1965 predzadnji pred razredom S, W108. In prav takšen se danes, z letnico 1966, še vedno nahaja v Sloveniji. 

Do leta 1977 je bil ta dotični primerek pod okriljem vojske oziroma del protokola, ki so jim takrat v pogovornem jeziku nadeli ime »zapirači«. Ti so bili v spremstvu zadolženi, da je v tistih letih prevoz visokih političnih predstavnikov potekal brezhibno, ne glede na dejstvo, da ti niso bili opremljeni z neprebojnim ščitom. Kasneje so se ti primerki povečini prodajali in porazgubili po bivši Jugoslaviji, a eden je ostal tudi v Ljubljani in je danes v lasti pevca Roka Ferengje, ki je sredi devetdesetih prejšnjega stoletja izkoristil priložnost, da del zgodovine pripelje v svojo domačo garažo. 

V tem primeru gre za izjemno ohranjen primerek z oznako 250S, ki ga je gnal 2,5-litrski bencinski vrstni šestvaljnik, s štiristopenjskim ročnim menjalnikom, katerega menjalna ročica ima mesto točno tam, kjer jo ima danes tudi aktualni razred S. V nekaj kilometrih, ko smo iskali primerno mesto za fotografiranje, se izkaže, da je 52 let star S, s 4,9 metra dolžine in nekaj manj kot tono in pol teže, še kako poln energije. 96 kilovatov moči, kolikor moči razvija omenjeni motor, se prenaša na zadnja kolesa, poraba pa za današnje razmere nič kaj zmerna. Od 15 do 20 litrov. Pogled v potniško kabino dokazuje, da so Nemci že takrat imeli zelo jasno izdelano strategijo kupcem ponuditi visok nivo prestiža, ki je zajemal udobne usnjene sedeže z vzglavniki, hladilnik, velik prtljažnik, Beckerjev kasetni radijski sprejemnik, ki je znal samostojno poiskati radijske postaje in ta danes menda dosega visoko vrednost pri zbirateljih, 4 zavorne diske, servo volan in radijsko anteno, ki se ob vklopu radijskega sprejemnika samodejno dvigne.

Ferengja pravi, da je pred več kot 20 leti avto kupil za nekaj tisoč mark in kasneje vanj vložil še okrog 25 tisoč evrov. 

Sedanjost je kakopak precej drugačna, saj se je hitrost razvoja avtomobilske industrije obrnila povsem v drugo smer. Marsikaj se je spremenilo v pol stoletja dolgi dobi, kjer prevladuje digitalizacija. Razred S predstavlja vrhunec Mercedesove ponudbe, ki začenja odstirati zastor šele, ko voznik in potniki vstopijo v notranjost. Vsak centimeter je izdelan natančno in premišljeno. Sprednja sedeža odeta v svetlo usnje, na katerih se po 20 tisoč prevoženih kilometrih sicer malenkostno pozna, da je v njih sedelo veliko število novinarskih kolegov, ponujajo visoko mero udobja in aktivno hrbtno oporo (ob zavijanju) kot ga srečamo le v redko katerem avtomobilu. Sedeža je s stikali na vratih možno nadgrajevati z različnimi pozicijskimi nastavitvami, ogrevanjem, hlajenjem in z masažnimi programi. Delovno okolje je kakopak v celoti digitalizirano, kar ima za posledico manj gumbov in preusmeritev upravljanja podpornih sistemov na dva 12,3-palčna zaslona visoke ločljivosti na armaturni plošči. 

Na levem delu voznik pridobi vse znane podatke o vožnji, desni pa je bolj ali manj namenjen navigaciji, povezavi s pametnimi telefoni in dostopom do spleta, radijskemu sprejemniku s podporo Burmesterjevega ozvočenja, na njem pa je z upravljalnikom med sedežema možno upravljati s številnimi nastavitvami delovanja podpornih sistemov avtomobila ali pa nastavljati eno 64 ambientalnih LED osvetlitev potniške kabine. Škoda je le to, da vsebine niso prilagojene slovenskemu jeziku. Izjemno doživetje prinaša brezskrbno sedenje na zadnjih sedežih, kjer je vse prilagojeno sproščujočemu počitku med vožnjo, a tokrat smo raje izbrali pozicijo za volanom, saj S ponuja popolno vozniško izkušnjo.

    

Predvsem zaradi dejstva, ker prenovljenega S-a poganja nov 2,9-litrski vrstni šestvaljnik z 250 kilovati moči in s 700 Nm zaloge navora že pri 1400 vrtljajih. Čeprav ta tehta krepko preko dveh ton, se zdi, da motor niti za trenutek ne izgubi diha. Povezan z devetstopenjsko avtomatiko, voznik sploh nima občutka kdaj prestavlja, le v primeru, ko se ta odloči za ročno prestavljanje preko stikal na volanu. Vse poteka brezhibno, zvezno, brez sunkov. Skratka perfektno. K odlični predstavi na cesti nedvomno pripomorejo tudi štirikolesni pogon, katerega sredinski diferencial v normalnih voznih razmerah porazdeljuje moč med sprednja in zadnja kolesa (45:55), zračno vzmetenje, ki skrbi, da se dve toni pločevine na cesti dobro drži, in nenazadnje tudi natančen volanski mehanizem. Seveda je potrebno v zakup vzeti, da gre vendarle za ogromen avto, ki mu dinamika nikakor ni tuja, zato na zavitih cestah svoje delo nekoliko bolj vneto opravlja prej omenjeni štirikolesni pogon in tovarniška Continentalova obutev. Novi rod dizelske tehnike se poleg izjemnega naboja moči predstavi tudi v izjemno varčni luči. Brez posebnega priganjanja, z uporabo Eco programa vožnje in zgolj z upoštevanjem omejitev hitrosti, je računalnik prikazoval povprečje okrog osmih litrov. Občasno je šlo tudi nižje.   

Tehnološki preboj predstavlja nadgrajeni aktivni radarski tempomat, ki pokaže veliko več naučenega znanja samostojne vožnje. Ta pri prenovljenem razredu S sodeluje skupaj z navigacijo in sistemom za prepoznavo prometnih znakov in se temu primerno na (avto)cesti tudi vede - zavira in ustavlja na križiščih. Za popolno samostojnost so potrebne le črte na vozišču. Posebno poglavje so še izjemni MultiBeam LED žarometi, ki odlično osvetljujejo in prilagajajo svetlobni snop glede na bližnje udeležence v prometu, zanimivo pa je dejstvo, da pri testnem avtomobilu na primer ni bilo projekcijskega zaslona, ki bi vozniku na vetrobransko steklo pošiljal tiste najpomembnejše podatke.

Razred S je trenutno največ kar prestižnega v Sloveniji Mercedes premore. No, nad njim je le še različica Maybach. S ceno 170 tisoč evrov prenovljeni S spada v okolje, kjer si ga lahko privošči le peščica ljudi, zato o njem povečini sanjarijo le uspešni poslovneži, ki jim ta zagotavlja visok nivo udobja in varnosti na poti ter primeren status v družbi.

Mercedes-Benz S 400 d 4MATIC L AMG Line 114.860 €
Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: V6
Število ventilov: 4
Prostornina: 2925 cm3
Vrtina in gib: n.b.
Kompresija:15,5 :1
Vbrizg:skupni vod
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:da, intc
Katalizator:filter delcev
Moč:250 kW (340 KM) pri 3600 vrt/min;
Navor:700 Nm pri 1200 vrt/min
Pogon: štirikolesni
Menjalnik: 9 , sekvenčni samodejni
Zavore spredaj: koluti
Zavore zadaj: hlaj. koluti
Pnevmatike: 12,3 m
Obračalni krog:
Karoserija: 4-vratna, Limuzina
Dolžina: 5255 mm
Širinaa: 1899 mm
Višina: 1496 mm
Medosna razdalja: 3165 mm
Prtljažnik: 510 l
Rezervoar: 70 l
Masa: 1975 kg
Nosilnost: 825 kg
Priklopnik z zavoro: 2100 kg
Priklopnik brez zavore: 750 kg
Obremenitev priklopa: 85 kg
Obremenitev strehe: 100 kg
Najvišja hitrost: 250 km/h
Pospešek: 5,2 s do 100 km/h
Gorivo: dizel
Poraba mesto: 6,8 l/100km
Poraba izven: 4,8 l/100km
Poraba kombinirano: 5,6 l/100km
Emisije CO2: 147 g/km
Cena ob predstavitvi: 114.860
Aktualna cena: 114.860
Začetek prodaje: 2017
Konec prodaje: še v prodaji
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija