Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   BMW 530d xDrive
Osnovna cena: 69.650 €
Cena testnega vozila: 100.317 €
vozne lastnosti
udobje
cena

cenik.pdf
Tehnični podatki
Petica za petico
Če Petico Toruing lahko jemljemo kot tipičen družinski avto za tiste, ki ne delajo kompromisov, pa je limuzina rahlo bolj reprezentančne narave.
Artur Švarc Artur Švarc
5. junij 2018 | 17:00:28

BMW pri seriji 5 nikoli ni iskal nekih radikalnih oblikovnih potez, kar velja tudi za zdajšnjo generacijo. V primerjavi z ostalo nemško (neposredno) konkurenco želi biti celo malo zadržan. Vir estetskega zadovoljstva tako najdemo predvsem v vpadljivi Mediteransko modri barvi in dodatno nameščenimi 20-palčnimi kolesi, bistvo, ki avto potegne nad ostale Petice pa je M Sport paket, ki prinese približevanje videzu M5 tako na nosu kot v notranjosti z drugačnim volanom. Tudi zadek z dvema štirikotnima izpušnima cevema nakazuje, da gre za nekaj mogočnega s pedigrejem.

Usnje v notranjosti in kovinski vzorci na armaturki potrdijo, da so reči, ki ločujejo patricije od plebejcev. Vozno udobje voznika in njegova okolica so zadnji krik tehnike, od delne samodejne vožnje pa do ene zadeve, ki v boju nemških tehnoloških velikanov zares navduši – parkirne asistence.

Ker smo o zadnji generaciji iDrive, pa digitalnih merilnikih in vsem, kar sodi v notranjost takega poslovno naravnanega avtomobila, že precej napisali, naj dodamo še nekaj o samih parkirnih pripomočkih. Petica je bila opremljena s štirimi kamerami, ki same po sebe ne delajo čarovnij, čarovnija prihaja skozi softver, ki zajeto sliko spremeni v tridimenzionalno okolje. Ne le pogled na avto od zgoraj, ki pomaga, da ne zadenete ničesar še tako skritega v mrtvem kotu (kar pa ne velja za tiste, ki parkirajo ob vas), pač pa lahko izbiramo tudi pogled s strani, spredaj, zadaj, kjerkoli pač hočete. Tisti klasični pogledi, ki jih izberemo z gumbom na sredinski konzoli, pa niso nič, ko preklopimo na krožnico (ali natančneje elipso) s točkami okoli avtomobila.

V sredo celotne zadeve seveda potem dodajo še 3D model Petice in ker imajo BMW-jevi programerji obilico (ali preveč) časa – to običajno pomeni, da so nadpovprečni in vrhunski, ta 3D model simulira še obračanje koles in tudi vrtenje med fizičnim premikanjem avtomobila. Ampak ker tudi to še ni skrajni izziv, dajmo zadevo ukrivit tako, kot da so kamere postavljene izven avtomobila, kar kot rečeno izbiramo s kamerami na elipsi okoli modela. Ste si kdaj želeli videti recimo, kako je videti vaš avto, ko je sredi krtač v avto pralnici s pogledom kaka dva metra pred avtomobilom brez da bi za to »snemalec« bil moker do kosti? No, fantje, ki kodirajo za BMW, so naredili tudi to. Ko v avtopralnici gledaš izmišljeni pogled na avto od zunaj (zares, za tiste nejeverne, okoli Petice ne letajo kaki mini droni s kamerami) in kako se okoli njega vrtijo resnične krtače, potem lahko samo rečeš – »wow!«.

Sam sem sprogramiral in zrisal večino portala, ki ga prebirate, naredil številne aplikacije, ampak, ko bi zdaj srečal avtorje, ki so odgovorni za to rešitev, bi jim lahko le ponižno rekel, da nisem vreden, da jim sežem v roko.

Ok, bodi dovolj evforije okoli parkirne asistence, zračno in elektronsko uravnavano podvozje je samo del brezčasnega potovanja, ki jo taka limuzina prinaša. Že res, da je šestvaljni dizel z 265 konjički med manj navitimi znotraj serije, ampak je prav to, kar malce bolj zahteven (tudi do sebe!) voznik potrebuje, lahko se pelje zelo umirjeno z minimalno porabo okoli sedmih litrov, ali športno, kjer osem stopenjski športni menjalnik uboga tudi preko ročic na volanu. Vseeno je tehnični del avtomobila tak, da včasih kar pokliče k malce bolj športni vožnji, bolj baročno razkošje pa najdemo 200 kilometrov bolj zahodno v Stuttgartu.

V konfiuraciji z dodatnimi paketi, ki prinašajo vrhunsko tehnično doživetje se M našminkana petica s ceno povzpne iz osnovnih 69.650 evrov na okroglih 100 tisoč. Čeprav je od Touringa z enakim motorjem, ki smo mu lani jeseni na testu našli predvsem družinsko funkcijo, prej v vlogi poslovne limuzine, je tudi ta Petica pisala kontrolko z vsemi točkami.

BMW 530d xDrive
Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: 6, vrstni
Število ventilov na valj: 4
Prostornina: 2993 cm3
Vrtina in gib: 84,0 x 90,0 mm
Kompresija:16,5 :1
Vbrizg:skupni vod
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:da, intercooler
Katalizator:filter trdih delcev
Moč:195 kW (265 KM) pri 4000 vrt/min
Navor:620 Nm pri 2000 vrt/min
Pogon: 4x4
Menjalnik: 8, sekvenčni avtomatski
Zavore spredaj: hlajeni diski
Zavore zadaj: hlajeni diski
Pnevmatike spredaj: 225/55R17
Pnevmatike zadaj: 225/55R17
Obračalni krog: 12,2 m
Segment: E (zgornji srednji)
Karoserija: 4-vratna, limuzina
Število sedežev: 5
Dolžina: 4936 mm
Širinaa: 1868 mm
Višina: 1479 mm
Medosna razdalja: 2975 mm
Kolotek spredaj: 1605 mm
Kolotek zadaj: 1630 mm
Prtljažnik: 530 l
Rezervoar: 66 l
Masa: 1670 kg
Nosilnost: 715 kg
Skupna masa: 2385 kg
Najvišja hitrost: 250 km/h
Pospešek: 5,4 s do 100 km/h
Gorivo: dizel
Poraba mesto: 5,8 l/100km
Poraba izven: 4,6 l/100km
Poraba kombinirano: 5,0 l/100km
Emisije CO2: 132 g/km
Energijski razred: E
Začetek prodaje: januar 2017
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija