Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   VW Tiguan Allspace 2.0 TDI 4 Motion
Osnovna cena: 47.389 €
Cena testnega vozila: 57.148 €
videz
udobje potniškega prostora
funkcionalnost prtljažnika
urejeno voznikovo delovno okolje
zmogljiv dizelski motor
vozne lastnosti
digitalni merilniki
projecirni zaslon
prstni odtisi na osrednjem zaslonu
končna cena ni za družinski proračun
Tehnični podatki
Kako uporaben je Tiguan z dodatnimi 10 centimetri
Priljubljen Volkswagnov športni terenec, ki bo tudi letos prepričal več kot tisoč Slovencev, je pred nekaj meseci dopolnil ponudbo s podaljšano karoserijsko različico Allspace, ki na nek način morda želi konkurirati s Škodo Kodiaq. Ima veliko zanimivih adutov, a hkrati tudi nekaj zadržkov.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
13. junij 2018 | 12:44:19

Z nakupom Tiguana Allspace uporabnik dobi podaljšano medosje (+ 109 mm), ki se odraža v občutno povečanem prostoru na zadnji klopi. V tem avtomobilu se bodo potniki počutili zares udobno in nadvse sproščujoče na daljših vožnjah, sploh ob dejstvu, da je možno naslon zadnje klopi še dodatno nastavljati. Dimenzijski dodatek prinaša več prostora v prtljažniku (760 litrov), sploh če v njem nista dodatno nameščena še dva sedeža. Roko na srce, nismo jih pogrešali, saj smo na tak način prosto razporejali z obilnostjo prostora. Tako smo z enostavnimi potezami preklopili naslon zadnje klopi, odstranili prekrivni rolo in ustvarili skoraj dva metra ravnega dna za prevoz električnega kolesa, ki smo ga v tistih dneh dostavili prijatelju na dom. Ne gre pozabiti niti na manjše, a zelo uporabne prostorčke ob straneh, dobro osvetlitev prostora, v primeru uporabe ponoči, piko na i uporabnosti pa postavijo vrata z električnim mehanizmom, ki se ob zamahu noge pod odbijač samodejno odprejo. Za zapiranje bo vendarle potreben pritisk gumba. 

Tiguan Allspace se oblikovno ne razlikuje od svojega krajšega brata. Izjema so le oznake in skupna dolžina, če ju postavimo ob bok, saj pri Allspaceu ta znaša 4701 mm, kar pomeni 21,5-centimetrski prirastek. Izbira najbogatejšega paketa je testnemu avtomobilu prineslo zelo dolg seznam serijske in dodatne opreme. Voznikovo delovno okolje je poleg znanih sistemov imelo na voljo osrednji zaslon na dotik (vgrajen najnovejši multimedijski sistem z možnostjo upravljanja z gestami), kjer so vsi podatki v slovenščini (zmotijo le vidni prstni odtisi), in digitalne merilnike, ki si jih voznik deloma lahko prilagaja po svojih željah. Seveda, ne prvič srečujemo takšne napredne dodatke v temu avtomobilu, a izpostaviti velja, da gre za urejeno podatkovno vozlišče, kjer prehajanje med različnimi meniji in nastavitvami nikomur naj ne bi povzročalo težav. Malce neobičajen je projecirni sistem, ki ima dodatno vgrajen dvižni zaslonček, čeprav bi raje podatke hitrosti in napotkov navigacije spremljali z neposredno projekcijo na vetrobransko steklo. Tako kot za sopotnike na zadnji klopi, tudi voznik in sopotnik ne bosta trpela na zelo udobnih sprednjih usnjenih sedežih, ki omogočajo še dodatne posamične nastavitve.

Skoraj 1,9 tone težkega Tiguana je poganjal najzmogljivejši iz ponudbe. V tem primeru gre za dvolitrski dizelski stroj s 176 kilovati in kar 500 Nm navora. Ves paket moči se je na vsa štiri kolesa prenašal preko brezhibnega sedemstopenjskega DSG menjalnika. Kombinacija se zdi naravnost izjemna, saj ta ponudi hitra pospeševanja, doseganje visokih hitrosti, hkrati pa se Tiguan Allspace pohvali še z dobro držo na cesti, kot tudi z visoko stopnjo udobja, izjema je le vožnja po uničenih cestah, glede na dejstvo, da je bil testni avto obut v nizko presečne 19-palčne gume. Tako kot vsi Tiguani je tudi ta imel na voljo izbiro različnih programov vožnje, ki glede na vozno dinamiko in razmere na cestah prilagajajo delovanje določenih sistemov. Terena se nikakor ne boji, morda le prej omenjena obutev ni najbolj primerna. Poraba je najzmogljivejšemu motorju primerna in se ves čas giblje okrog 8 litrov. 

Za testnega Tiguana Allspace nekako težko zapišemo, da gre za klasični družinski avto, kajti povprečen družinski proračun bi težko prenesel vložek 57 tisočakov, kolikor stane testni avto.  Morda bi bila na mestu izbira šibkejšega motorja in manj dodatne opreme (posebna oranžna barva 1.089€  in usnje na sedežih 2.422€), ki bi zagotovila nižjo končno ceno. Nenazadnje je testni avto samo dobra predstava, česa vsega si je mogoče pri VW-ju omisliti.  

Volkswagen Tiguan Allspace 2.0 TDI 4Motion 47.389 €
Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: 4, vrstni
Število ventilov: 4
Prostornina: 1968 cm3
Vrtina in gib: 81,0 x 95,5 mm
Kompresija:16,5 :1
Vbrizg:skupni vod
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:da, intc
Katalizator:filter delcev
Moč:176 kW (240 KM) pri 4000 vrt/min;
Navor:500 Nm pri 1750 vrt/min
Pogon: štirikolesni
Menjalnik: 7 , dvosklopčni
Zavore spredaj: hlaj. koluti
Zavore zadaj: koluti
Pnevmatike:
Obračalni krog:
Karoserija: 5-vratna, suv/crossover
Dolžina: 4701 mm
Širinaa: 1839 mm
Višina: 1674 mm
Medosna razdalja: 2787 mm
Prtljažnik: 760-1920 l
Rezervoar: 60 l
Masa: 1695 kg
Nosilnost: 645 kg
Priklopnik z zavoro: 2300 kg
Priklopnik brez zavore: 750 kg
Obremenitev priklopa: 100 kg
Obremenitev strehe: 75 kg
Najvišja hitrost: 228 km/h
Pospešek: 6,7 s do 100 km/h
Gorivo: dizel
Poraba mesto: 7,5 l/100km
Poraba izven: 5,9 l/100km
Poraba kombinirano: 6,5 l/100km
Emisije CO2: 167 g/km
Cena ob predstavitvi: 47.389
Aktualna cena: 47.389
Začetek prodaje: 2017
Konec prodaje: še v prodaji
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
bacco
57k za "terenskega golfa maxi"
15.6.2018 10:35:52

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija