Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Fiat 500L Cross 1.6 Multijet II 120
Velik nahrbtnik in terenski videz za aktivne počitnice
Osnovna cena: 22.490 €
Cena testnega vozila: 22.275 €
videz
zmogljiv motor
vozne lastnosti
udobna in prostorna notranjost
funkcionalen prtljažni prostor
multimedija
DAB signal
rahlo počasno delovanje ukazov na multimediji
infotainment ni v slovenščini
končna cena

cenik.pdf
Pri Fiatu so po petih letih proizvodnje posodobili 500L in mu namenili kar 40 odstotkov novi sestavnih delov. Roko na srce, vseh teh sicer na oko ne gre opaziti, a dejstvo je, da smo se v njem počutili sproščeno in dovolj udobno.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
18. junij 2018 | 8:54:38

Za preskus prenovljenega modela smo v roke dobili izvedbo Cross, ki je sicer nekoliko dražja različica, a je hkrati tudi veliko bolj opazna na cesti. Zunanji terenski dodatki in za 2,5 cm dvignjena karoserija, omogočata, da z njim brez težav lahko zavijemo na makadam. Čeprav nima štirikolesnega pogona, nam je bila na voljo izbira vozniškega profila (Mode Selector) preko vrtljivega stikala na spodnjem delu sredinske konzole. Ta nam ponuja možnost izbire treh različnih programov. V primeru zasnežene ali poledenele ceste je prava izbira Traction+ s spremenjenim delovanjem ESP, ABS in sistema za zdrs pogonskih koles, podobno pa se ti sistemi spremenijo, ko voznik izbere Gravity Control za ohranjanje stalne hitrosti pri vožnji v klanec ali spuščanje po njem. Večino časa smo prevozili z izbiro programa Normal, ki zagotavlja razmeroma dobro držo na cesti, če upoštevamo dejstvo, da ima 500L Cross serijsko nataknjene M+S gume. 

Opremljen z najzmogljivejšim dizelskim motorjem v ponudbi, 500L Cross izpolni vsa voznikova pričakovanja. Brez težav dosega visoke hitrosti, razmeroma hitro pospešuje, na makadamskih podlagah je dovolj suveren, vsej zalogi moči pa bo ob pritiskanju malce le trpela tudi poraba. Če s stopalko za plin nismo bili najbolj nežni, je računalnik izračunal povprečje, ki je bilo višje od 7 litrov, a smo z njim večino časa po naših cestah potovali pri spodobnem povprečju 6,4 litra. Skratka, dizelski štirivaljnik, povezan s šeststopenjskim ročnim menjalnikom, je brez dvoma prava izbira. 

Pomembna lastnost Fiata 500L Cross je tudi prostorna in funkcionalna potniška kabina. Velika pohvala gre sedežem, z veliko mero udobnosti, izpostaviti velja velik delež manjših odlagalnih prostorov, ki gredo na roko predvsem vozniku in sopotniku, medtem ko glavnino prostora predstavlja zadnji del vozila. V osnovi  prtljažnik zagotavlja 455 litrov, z lahkotnim prevračanjem sedežev (imajo vgrajen dvižni mehanizem), ki jih sicer ni možno odstraniti, pa uporabnik pridobi še več prostora in dober meter ravnega dna, zahvaljujoč predelni polici, ki jo je možno nastavljati v dveh nivojih. Dobro uporabniško izkušnjo smo imeli tudi pri uporabi multimedijskega vmesnika Uconnect HD Live. Povezljiv je s pametnimi telefoni Applovih in Androidovih sistemov, predvaja sliko s kamere na zadku, omogoča poslušanje radijskih programov preko DAB sistema, ima vgrajen Bluetooth sistem in TomTomovo 3D navigacijo. Pripomba leti na malenkost prepočasno delovanje, ko pritisnemo določeno tipko kot ukaz, in dejstvo, da vsebina ni prevedena v slovenščino.

 

Opremljen z najpomembnejšimi sistemi aktivne varnosti, takšen 500L Cross stane dobrih 22 tisoč evrov, a če upoštevamo dejstvo, da je ta v osnovi na voljo za 14 tisočakov, bi z malce manj dodatnih želja imelo za posledico nekoliko bolj ugoden in družinskemu proračunu primeren končni znesek. Skratka, palec gor za Fiata 500L, ki se še vedno sestavlja v srbskem Kragujevcu in bo v prihodnje imel čedalje večjo vlogo v Fiatovi ponudbi. Zanj že pripravljajo tudi hibridni pogon.

Fiat 500L 1.6 MultiJet II 120 Cross 22.490 €
Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: 4, vrstni
Število ventilov: 4
Prostornina: 1598 cm3
Vrtina in gib: 79,5 x 80,5 mm
Kompresija:16,5 :1
Vbrizg:skupni vod
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:da, intc
Katalizator:uravnani
Moč:88 kW (120 KM) pri 3750 vrt/min;
Navor:320 Nm pri 1750 vrt/min
Pogon: spredaj
Menjalnik: 6 , ročni
Zavore spredaj: koluti
Zavore zadaj: koluti
Pnevmatike:
Obračalni krog:
Karoserija: 5-vratna, mpv
Dolžina: 4276 mm
Širinaa: 1800 mm
Višina: 1679 mm
Medosna razdalja: 2612 mm
Prtljažnik: 455-1480 l
Rezervoar: 50 l
Masa: 1355 kg
Nosilnost: 570 kg
Priklopnik z zavoro: 1100 kg
Priklopnik brez zavore: 400 kg
Obremenitev priklopa: 60 kg
Obremenitev strehe: - kg
Najvišja hitrost: 189 km/h
Pospešek: 10,7 s do 100 km/h
Gorivo: dizel
Poraba mesto: 5,6 l/100km
Poraba izven: 4,1 l/100km
Poraba kombinirano: 4,3 l/100km
Emisije CO2: 114 g/km
Cena ob predstavitvi: 22.490
Aktualna cena: 22.490
Začetek prodaje: 2017
Konec prodaje: še v prodaji
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija