Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Škoda Karoq 2.0 TDI 4x4 Style
Dobri geni, zanesljiva tehnika in nič več češka cena
Osnovna cena: 30.219 €
Cena testnega vozila: 40.363 €
videz
udobna in prostorna kabina
simply clever rešitve
pogon 4x4
zmogljiv motor
DSG menjalnik
projekcija Škodinega znaka na podlago
multimedija
odstranljivi sedeži v drugi vrsti
previsoka končna cena
predragi dodatki
ob preklopu naslona zadnjih sedežev ni ravnega dna
vidni odtisi prstov na osrednjem zaslonu
Ko smo že mislili, da pri Škodi s Kodiaqom dosegli vrh priljubljenosti v segmentu športnih terencev, se je pojavil manjši brat Karoq. Manjše dimenzije in nižja začetna cena postavljata češko znamko na novo raven in ji hkrati močno povečujejo krila. In ker imajo dober nos za prave poslovne odločitve, čez nekaj mesecev sledi še najmanjši terenski brat.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
3. julij 2018 | 10:53:28

A to pot nekaj več  besed namenjamo aktualni prodajni uspešnici z imenom Karoq, za katerim se dobre pol leta po prvi premieri nakupna evforija še ni polegla. Samo letos so jih na ceste poslali okrog tristo. Da je Karoq še bolj priljubljen med kupci, gre pripisati zgolj dimenzijskemu kompromisu. Z dolžino 4,38 metra je za 30 cm krajši od večjega brata Kodiaqa, temu primerno je ta precej bolj okreten med vožnjo po mestu, nezahteven za vožnjo tudi nekoliko bolj neizkušenim voznikom, hkrati pa ponuja enako raven udobja. Po velikem bratu je povzel tudi del oblikovnih linij, v kombinaciji z zanimivo sivo barvo in 18-palčnimi platišči, ga bo na cesti za marsikdo še vedno ločil, a ne glede na to, pa Karoq ostaja močan tekmec v najbolj rastočem razredu vozil. 

S 17-centimetrskim odmikom od tal zmore prevoziti večino naših makadamskih cest, tu in tam se s pomočjo štirikolesnega pogona lahko spopade tudi z nekoliko bolj zahtevnim terenom, a vendar se zdi, da klasični kupec Karoqa, katerega povprečna starost je 60 let, tega ne bo zapeljal na resno terensko preskušnjo, ampak bo 4x4 pogon namenjen spolzki cesti oziroma še bolj snežni podlagi na slabo spluženih cestah. Prav tako bo zadovoljstvo, ko se bo družina v nedeljo odpeljala nabirati borovnice na Cerkljansko, na primer. Tako nekako si predstavljamo uporabnost štirikolesnega pogona, ki sicer večino časa pušča, da sta v pogonu zgolj sprednji  dve kolesi, doplačilo zanj pa znaša 2600€. Tudi zaradi tega dodatka je Karoqova predstava na cesti veliko bolj zanesljiva in natančna. Za pogon smo tokrat imeli na voljo dvolitrski TDI s 110 kilovati moči in dovolj veliko zalogo navora, medtem ko je za prenos skrbel sedemstopenjski DSG. Brez dvoma uigrana kombinacija. Motor ponudi veliko meri odzivnosti, menjalnik deluje brezhibno, vse ostalo pa je stvar voznika. Dobro je, da si pred vožnjo vsakič znova izberemo pravi profil vožnje, saj bo morda tudi od tega deloma odvisna poraba goriva. V našem primeru je računalnik izračunal povprečje, ki ni preseglo sedmih litrov. Šlo bi tudi nižje od šestih litrov, a je potrebnega nekaj več truda.  S 55 litri dizelskega soka se lahko dolgo vozimo. Tam nekje blizu 800 kilometrov.

Skupni imenovalec potniške kabine je korektnost. Nič posebno vznemirljivega, a vse je na svojem mestu, tako kot mora biti. O tem so že razmišljali Nemci, medtem ko so Čehi vse skupaj še malce nadgradili, da bi malenkostno odstopali. Pametne rešitve Simply Clever med drugim prinašajo prenosni koš za smeti, LED prenosno svetilko v prtljažniku, dežnik, strgalo za led in nekaj dovolj velikih odlagalnih prostorov. Nekoliko višje sedenje prinaša dobro preglednost nad vozilom, hkrati pa delovno okolje voznika ponudi dovolj dobro ergonomijo, ki jo nadgrajuje osrednji 8-palčni zaslon na dotik. Vsebina tega je v slovenščini, kar mu štejemo v plus, še vedno pa se niso spopadli s težavo puščanja prstnih odtisov na njem. 

Multimedijski vmesnik nam je ponudil možnost povezovanja s pametnimi telefoni, poslušanja radijskih postaj preko digitalnega signala, vgrajena je bila tudi navigacija in možnost spremljanja osnovnih terenskih informacij. Doplačljiv sistem VarioFlex omogoča več funkcionalnosti, ko gre za prevoz večjih kosov tovora. Možno je popolno odstraniti zadnje sedeže ali pa zgolj preklopiti naslon le teh, a pri tem pozabite na ravno dno do sprednjih dveh sedežev. Se pa zato Čehi odkupijo z možnostjo preklopa naslona sovoznikovega sedeža za potrebe prevoza daljših stvari. Velikost prtljažnega prostora v Karoqu se nikakor ne more primerjati s Kodiaqovo veličino, čeprav ga bo še vedno dovolj za družinsko potovanje na morje. Osnovnih 521 litrov vseeno ni tako zelo zanemarljiva številka.  

Zdaj pa še k bistvu. Bile so nekdaj Škode z zelo ugodno ceno. To obdobje je že davno minilo. Čehi so s koncernsko pomočjo splezali precej visoko, a imajo tudi kaj za pokazati. Karoq je brez dvoma še en v nizu všečnih izdelkov. Je dovolj zanesljiv, varen, tehnično zelo napreden in mnogim izjemno všečen avtomobil, ki se zdi, da je ob pravem času na pravem mestu. In ker je morda, za nekatere, tudi finančno še vedno ugoden. 

Začetne cene se začnejo pri skromnih 21 tisočakih brez popustov, a v našem primeru smo spet imeli avto, ki je imel na sebi najbogatejši paket serijske opreme Style in za 10 tisoč evrov dodatne opreme, ki hkrati pokaže, kakšne želje po opremi mu lahko zagotovi proizvajalec. Temu primerna je končna cena, ki se malenkost prevesi prek 40 tisoč evrov. Marsikdo bo menja, da je to preveč za Škodo, a tisti, ki jo že imajo pravijo, da je to dobra naložba, saj je cena, ki bi jo plačali premijske izdelke (BMW, Audi, Mercedes) še vedno precej nižja. In na to struno igrajo pri Škodi.  

Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: 4, vrstni
Število ventilov na valj: 4
Prostornina: 1968 cm3
Vrtina in gib: n.b.
Kompresija:n.b.
Vbrizg:skupni vod
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:da, intercooler
Katalizator:filter trdih delcev
Moč:110 kW (150 KM) pri 3500 vrt/min
Navor:340 Nm pri 1750 vrt/min
Pogon: 4x4
Menjalnik: 7, dvosklopčni
Zavore spredaj: hlajeni diski
Zavore zadaj: diski
Pnevmatike spredaj: 215/55R18
Pnevmatike zadaj: 215/55R18
Obračalni krog: 10,8 m
Segment: L (mali SUV)
Karoserija: 5-vratna, suv/crossover
Število sedežev: 5
Dolžina: 4382 mm
Širinaa: 1841 mm
Višina: 1607 mm
Medosna razdalja: 2630 mm
Kolotek spredaj: 1576 mm
Kolotek zadaj: 1541 mm
Prtljažnik: 521-1630 l
Rezervoar: 55 l
Masa: 1491 kg
Nosilnost: 670 kg
Skupna masa: 2161 kg
Najvišja hitrost: 195 km/h
Pospešek: 9,3 s do 100 km/h
Gorivo: dizel
Poraba mesto: 5,7 l/100km
Poraba izven: 4,9 l/100km
Poraba kombinirano: 5,2 l/100km
Emisije CO2: 137 g/km
Energijski razred: G
Začetek prodaje: januar 2018
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
bacco
Izgleda bolje kot Kodiaq. Dat 30k+ za Škodo velikosti Golfa in nanjo čakat več kot pol leta je pa meni malo ku-ku...
3.7.2018 15:02:02
alfafil
Ok, dobro naložena je pač cena takšna.Sam še zmeraj raje imam, za podobno ceno, četudi manj založeno, Alfo Stelvio.
3.7.2018 20:01:37
etilometer
Alfafil pa jaz imam raje 10 let staro Alfo kot pa tole škodo 😀stelvio je itak v svojem razredu top
4.7.2018 0:52:34
bacco
Stelvio sicer ni ravno primerljiv s Karoqom, ker je večji, je pa vseeno zanimivo, da postaja 30-40k za Škodo nekaj normalnega, Alfe za podoben denar so pa kao predrage.
4.7.2018 8:16:28
alfafil
Vem, da ni, zato bi še toliko bolj kupil raje Stelvia.
4.7.2018 10:44:57

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija