Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Mercedes E 220d 4Matic All-Terrain
Baročno potovanje
Osnovna cena: 60.350 €
Cena testnega vozila: 88.998 €
motor in menjalnik
podvozje
udobje
na trenutke malce nelogičen in počasen infotainment
V segment prestižnih karavanov z odmikom od tal in dodatno zaščito je Mercedes prišel zelo pozno, a dodal čisto neko drugačno dimenzijo. Avto, ki ima vse in predvsem čas.
Artur Švarc
11. julij 2018 | 12:35:55

Pri Volvu so na sporedu Cross Countryji od malega do velikega, celo poskus limuzine s podobno »terensko« usmeritvijo smo videli, Audi pa že od preloma tisočletja ponuja v škornje obute Allroade.

A prav E z svojim T karavanskim primerkom, dvignjenim od tal za tri centimetre in z nekaj dodatne ojačitve in zaščite spomnil, da ni vse v terencih in da še vedno obstaja mesto za nekaj »vmes«. Sploh edini izbruh snega v minuli pomladi je lepo pokazal, da ne potrebujemo mogočnih SUV za premagovanje zasneženih cest in makadamov, če do tega pride in da ob takem poslanstvu ni treba delati kompromisov z bolj robustno in orjaško vožnjo. Pravzaprav sva se z našim strokovnjakom Miho Ambrožem strinjala, da gre za genialno rešitev za nekoga, ki mu je v prvi vrsti pomembno udobje, kakovost, prostornost in tu in tam zapelje na slabše ceste, za kar pa ne potrebuje dodatnega avtomobila s terenskimi zmogljivostmi.

Sploh, ker aktivno zračno vzmetenje običajnemu karavanu omogoča dvig še za 2 centimetra pri hitrostih do 35 km/h in prečenje tudi kake bolj neugodne cestne ovire v obliki štrleče skale. Mehanika v All-Terrainu je bila kombinacija preverjenega 2-litrskega turbodizla s 143 kW (194 KM) in 400 Nm navora, devetstopenjske avtomatike, ki je uspešno zakrivala »le 200 konjev« in štirikolesnega pogona. Z vso podporno elektroniko se lahko All-Terrain obnaša kot običajen »asfaltni« karavan, SUV, tuj pa mu niti drifterski pogon na zadnja kolesa, kar smo v dneh norega vremena več kot navdušeno pozdravili. Z nekaj malega domišljije avto porabi tudi kozarček pod sedmimi litri, kar ob 66-litrskem rezervoarju doseg pripelje blizu tisočim kilometrom.

220d ni raketa, vseeno pa ima soliden polšportni pospešek do stotice, ta znaša 8 sekund. Petmetrskemu karavanu se dve toni poznata, vendarle njegovo poslanstvo ni v skrajnem izkoriščanju tehnike pač pa nečem drugem – umetnosti potovanja, kjer čas ne igra nobene važnejše komponente.

Z obilico elektronike, ki na dveh »tabličnih« zaslonih dejansko prikazuje vse in še več o delovanju avtomobila, se All-Terrain praktično pelje sam. Za razliko od BMW-jevega Assista Mercedesov sistem upošteva omejitve in samodejno zavira in pospešuje in seveda vozi po svojem pasu na avtocesti – ne spomnim se, kdaj sem tako umirjeno prevozil 120 kilometrov magistralk in avtoceste s Koroške do Ljubljane. Veliki usnjeni fotelji, za oko prijetna, kot rečeno skorajda malce kičasta baročna notranjost in obilica reči, s katerimi se lahko igramo kot so na primer spreminjanje barv osvetlitve notranjosti. Avto te kar sam sili, da si začneš ceniti umirjenost. Seveda o prostoru spredaj in zadaj pri petih metrih ne rabimo niti debatirati – v zadku pa je še 640 litrov prtljažnega prostora.

Nizko presečne gume velikosti 20 palcev so sicer tisto, kar od voznika želi nekaj več previdnosti predvsem pri robnikih, sploh, ker je rezerva spet tisti nič kaj priljubljeni kit. Gum danes ne predremo z žebljičkom, če gre, gre »orng« in potem smo prepuščeni vlečni službi. Sploh, ker je All-Terain namenjen bolj grobim terenom, bi bila običajna ali vsaj zasilna rezerva v dnu prtljažnika bolj primerna rešitev.

Pohvaliti gre infotainment – ko si enkrat v premium razredu in ko stvari tehnično dosegajo vrh, potem imaš čas za obilico programerjev in UI / UIX strokovnjakov, ki se ukvarjajo z bonbončki in detajlno grafiko vsega, kar videvamo na zaslonu – All-Terain že ima dve »tablici«, eno za digitalne merilnike pred očmi voznika in drugo za ostale podatke. Samo upravljanje infotainmenta zna malce kravžljati živčke, sledilno tablico na ročaju nad vrtljivim stikalom pa je najbolje izklopiti, saj se je večkrat zgodilo, da smo po nesreči v infotainmentu kaj prestavili, brez da bi to hoteli. So si pa posledično programerji, ki jih nikoli ne smeš povsem spustiti s povodca, dali duška in obilica grafike in kompleksnost menijev tu in tam ubogi ARM-ov procesor povsem zalijejo in posledično je tu in tam infotainment tudi počasen, v pravem pomenu te besede.

V osnovi All-Terain vzame 60.350 evrov, skupaj z dodatki pa 88.998 evrov. Z idejo, da se vam lahko mudi ali pa ne, da imate na voljo baročno udobje in možnost bolj grobih terenov, za nameček pa še premium razred, vse skupaj cenovno sploh ne pripelje do vihanja obrvi. Za tiste, ki si želijo imeti SUV in hkrati ne odpovedati običajni limuzinskosti, kot naročeno.

Mercedes E 220d 4Matic All-Terrain
Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: 4, vrstni
Število ventilov na valj: 4
Prostornina: 1950 cm3
Vrtina in gib: 82,0 x 92,3 mm
Kompresija:15,5 :1
Vbrizg:skupni vod
Odmicna gred:dohc
Prisilno polnjenje:da, intercooler
Katalizator:filter trdih delcev
Moc:143 kW (194 KM) pri 3800 vrt/min
Navor:400 Nm pri 1600 vrt/min
Pogon: 4x4
Menjalnik: 9, sekvencni avtomatski
Zavore spredaj: hlajeni diski
Zavore zadaj: hlajeni diski
Pnevmatike spredaj: 245/45R19
Pnevmatike zadaj: 245/45R19
Obracalni krog: 11,9 m
Segment: E (zgornji srednji)
Karoserija: 5-vratna, kombi
Število sedežev: 5
Dolžina: 4947 mm
Širinaa: 1861 mm
Višina: 1497 mm
Medosna razdalja: 2939 mm
Kolotek spredaj: 1604 mm
Kolotek zadaj: 1610 mm
Prtljažnik: 640-1820 l
Rezervoar: 66 l
Masa: 1820 kg
Nosilnost: 770 kg
Skupna masa: 2590 kg
Najvišja hitrost: 231 km/h
Pospešek: 8,0 s do 100 km/h
Gorivo: dizel
Poraba mesto: 5,5 l/100km
Poraba izven: 5,0 l/100km
Poraba kombinirano: 5,2 l/100km
Emisije CO2: 137 g/km
Energijski razred: E
Zacetek prodaje: januar 2017
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija