Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Peugeot Rifter 1.5 BlueHDi 100 Allure
Osnovna cena: 20.550 €
Cena testnega vozila: 25.030 €
potniški prostor
veliko odlagalnih mest
spodoben motor
bogata oprema
velik prtljažni prostor
možnost preklopa naslona sovozniškega sedeža
multimedijski vmesnik
nizkoresolucijska slika kamer
sistem za nenamerno menjavo voznega pasu ni mogoče popolnoma izključiti
končna cena

cenik.pdf
Tehnični podatki
Rifter ima asa v rokavu
V roke sem dobil prvega od treh trojčkov, ki so v svoji novi generaciji grajeni enaki platformi, imajo enako motorizacijo in enako opremo, saj prihajajo iz iste proizvodne linije v španski in portugalski tovarni. A Rifter želi izstopati na račun nekaterih nadgradenj. Bodo ti skriti aduti dovolj dober razlog za nakup?
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
11. december 2018 | 9:33:34

Nikakor ne morem mimo dejstva, da je Citroen pred 20 leti naredil instant revolucijo, ko je na trgu predstavil Berlinga. Kupci so filozofijo Francozov hitro sprejeli za svojo in Berlingo je po prodajni statistiki zlezel na vrh prestola in z leti postal neulovljiv za najožjo konkurenco. Tudi danes je zgodba povsem enaka, čeprav se tega dejstva pri Peugeotu zelo dobro zavedajo, so svoj novi model zapeljali na novo pot. PSA-jevi možje so sprejeli stroškovno pametno odločitev in tako Rifterja kot druga dva, gradili na svoji oziroma skupni EMP2 platformi, kjer sta predhodno že nastala med drugim modela 308 in 3008. Da bi na trgu dovolj dobro opozorili nase, so Peugeotovci sprejeli še eno precej tvegano odločitev. Spremenili so mu ime. Partner Teppe je danes zgodovina, za novinca pa so izumili naziv Rifter. Na prvo žogo se dobro sliši.

4,4 metra dolg Rifter se od svojih bratrancev razlikuje tudi po dejstvu, da bo serijsko na zunaj okrašen z nekaj terenske šminke, v obliki plastičnih obrob na blatnikih in na vratih ter z aluminijastim ščitom dela podvozja na sprednji in zadnji strani. Sprednji del je oblikovno prepoznaven in soroden z aktualno modelsko paleto, zato je zadek ostal bolj ali manj v enakih okvirih kot predhodnik. Temu kupci ne bodo pripisovali velikega pomena, precej bolj jih bo zanimala druga vsebina. Potniška kabina je raj prostornosti in funkcionalnosti. Peugeotovci so uspešno implementirali svoj i-Cockpit koncept, ki prinaša svojevrstno zasnovo armaturne plošče, kjer izstopa manjši volan, z možnostjo pomikanja po višini in globini, dodatno so v koncept vključeni še klasični analogni merilniki, ki jih volan ne zastira, in osrednji 8-palčni zaslon na dotik. Multimedijski vmesnik, čigar vsebine niso v slovenščini, omogoča digitalni (DAB) sprejem radijskih postaj, upravljanje navigacije in enostavno povezovanje s pametnimi telefoni preko Bluetootha (med vožnjo glas iz potniške kabine ni najbolj optimalen), preko katerih si lahko zavrtimo tudi svojo glasbeno zbirko (opazno izboljšano ozvočenje). Na voljo je še USB vmesnik, preko katerega lahko uporabniki zaženejo aplikacije Apple Car Play in Android Auto (ta uradno ne deluje v Sloveniji). Minus tudi tokrat namenjam kameram, ki sicer pri vzvratni vožnji omogočajo sliko s ptičje perspektive in zadka ter so tako v pomoč vozniku, a kakovost slike je zelo podpovprečna.

V Rifterju je odlagalnih mest več kot dovolj. Zelo uporaben je sredinski prostor med sprednjima sedežema, stropna polica in velik hlajen predal na vrhu sredinske konzole na sovozniški strani, medtem ko je meni osebno najbolj odtehtalo majhno odlagalno mesto med volanom in merilniki, ki je bilo povečini rezervirano mesto za telefon. Sprednja sedeža ponujata dovolj mehkobe in hrbtne opore, da bi se z Rifterjem odpeljal tudi na daljše potovanje. V testnem primerku sta bila sedeža dodatno opremljena še z oporo za roke, ki je pri sovozniškem sedežu snemljiva (z malo truda), zaradi dejstva, ker je naslon sedeža mogoče preklopiti in tako ustvariti skoraj tri metre prostora za nalaganje večjih stvari. Potniki bodo na drugo vrsto, treh dimenzijsko enakih sedežev (doplačilo), vstopali preko drsnih vrat na obeh straneh, ki so imela v našem primeru vgrajena še rolo senčnike. Sedeži so fiksni in jih ni mogoče vzdolžno pomikati, a je prostora za potnike v tem delu dovolj. Obenem ti ponujajo enostaven preklop naslona, kar ima za posledico ravno dno za enostavno nalaganje. Prtljažnik ima v osnovi kapacitete za 775 litrov in posebno polico namesto klasičnega prekrivnega roloja, ki jo lahko odstranimo ali pa postavimo na dve višini, za potrebe nalaganja oziroma ločevanja prtljage. Zelo dobrodošla rešitev. Hkrati pozdravljamo tudi odločitev, da je v prtljažnik možno dostopati tudi samo preko zadnjega dvižnega stekla.

Zdaj pa na cesto. Čeprav ima nekaj terenske šminke, to še ne pomeni, da je pripravljen za terenske izzive. Ta ni opremljen niti s sistemom Advanced Grip Control, zato sem se večino časa držal utrjenega makadama in asfalta. Odmik karoserije od tal je za 3 centimetre višji (skupno znaša 18 cm) kot pri na primer Berlingu, zato bo samozavest, na kolovoznih poteh ali iskanju primernega parkirnega prostora v bližini turistične kmetije, nekoliko večja. Na asfaltu je predstava dovolj suverena za ta tip vozila. Pri Peugeotu pravijo, da ima Rifter nekaj nadgradenj na podvozju, ki mu prinaša boljše vozne lastnosti od ostalih, a po nekaj dneh intenzivnega druženja lahko zaključim, da ta ponudi dovoljšnjo mero mehkobe in razmeroma visoko stopnjo natančnosti v zavojih za tak tip vozila. Za pravo oceno bom moral preskusiti še ostala dva. Testni Rifter je bil založen še z nekaj dodatki za aktivno varnost, kjer velja izpostaviti sistem samodejnega zaviranja s prepoznavo pešcev, prepoznavanje znakov in aktivni sistem za preprečevanje nenamerne menjave voznega pasu. Slednji bi bil povsem na mestu, če bi ga bilo možno permanentno izključiti, ne da sem se z njim ukvarjal vsakič, ko sem sedel za volan.

Peugeot z Rifterjem ostaja trdno zvest dizelskemu pogonu. Kar 90 odstotkov kupcev teh vozil se tudi po strmem padcu prodaje dizelsko gnanih vozil, še vedno odloča za pogon na črno zlato. V tokratni vlogi se je znašel prenovljeni 1,5-litrski najnaprednejši dizelski štirivaljnik, ki ima poleg posode za gorivo tudi dodatno posodo za AdBlue. S 74 kilovati moči ne bo najhitrejši pri pospeševanju, a je vseeno sposoben dosegati razmeroma visoke hitrosti, a mu po drugi strani opazno zmanjka sape pri avtocestnih klancih. Kombinacija s petstopenjskim ročnim menjalnikom ni napačna, čeprav bi si želel še šeste prestave. Zdi se mi, da smo vozniki preprosto prerasli klasiko petstopenjskega menjalnika. Kaj pa poraba? Med nekaj dnevnim preskusom se je poraba gibala okrog šestih litrov.

Ker je Rifter že v osnovi postavljen na drugačno pozicijo in ker ima skritega asa v rokavu, je kakopak tudi cena temu primerno višja. Veliko dodatkov, ki sem jih v zapisu omenjal , spada med dodatno opremo (podrobno v ceniku), zato končna cena naraste na 25 tisočakov, kar seveda ni malo, a ceno v tem primeru za več kot 3 tisočake znižajo, v kolikor se kupec odloči za financiranje.

Posted by Avtomanija
PEUGEOT RIFTER ALLURE 1.5 BLUEHDI 100
Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: 4, vrstni
Število ventilov na valj: 2
Prostornina: 1499 cm3
Vrtina in gib: n.b.
Kompresija:n.b.
Vbrizg:skupni vod
Odmiena gred:ohc
Prisilno polnjenje:da, intercooler
Katalizator:filter trdih delcev
Moč:75 kW (100 KM) pri 3500 vrt/min
Navor:250 Nm pri 1750 vrt/min
Pogon: spredaj
Menjalnik: 5, ročni
Zavore spredaj: hlajeni diski
Zavore zadaj: diski
Pnevmatike spredaj: 215/65R16
Pnevmatike zadaj: 215/65R16
Obračalni krog: 10,8 m
Segment: J (mali-MPV)
Karoserija: 5-vratna, mpv
Število sedežev: 5
Dolžina: 4403 mm
Širina: 1848 mm
Višina: 1874 mm
Medosna razdalja: 2785 mm
Kolotek spredaj: 1553 mm
Kolotek zadaj: 1567 mm
Prtljažnik: 775 l
Rezervoar: 50 l
Masa: 1424 kg
Nosilnost: 2100 kg
Skupna masa: 3400 kg
Najvišja hitrost: 170 km/h
Pospešek: 12,5 s do 100 km/h
Gorivo: dizel
Poraba mesto: 4,8 l/100km
Poraba izven: 4,1 l/100km
Poraba kombinirano: 4,3 l/100km
Emisije CO2: 108 g/km
Energijski razred: D
Začetek prodaje: oktober 2018
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens
Nosilnost po tehničnih podatkih je enostavno božanska . Drugače pa meni najlepši od trojčkov.
11.12.2018 16:11:49

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija