Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Renault Trafic Passenger Grand Spaceclass dCi 145
Osnovna cena: 33.590 €
Cena testnega vozila: 36.050 €
udobna notranjost
prostornost
možnost prilagajanja potrebam potnikov
naporen sistem preklapljanja sedežev
ni ločenega odpiranja stekla vrat prtljažnika
Tehnični podatki
Skoraj dnevna soba na kolesih
Sodobni kombiji so že zdavnaj precej več kot le sredstvo za prevoz večjega števila potnikov iz točke A do točke B.
Marko Hanželič
14. januar 2019 | 10:13:43

Ljudje smo različni, z različnimi potrebami in avtomobilski proizvajalci ne samo da se tega zavedajo, temveč želijo vsem tem različnim željam tudi čimbolj ustreči. Renault Trafic Spaceclass je francoski odgovor na VW-jevega Multivana ali Mercedesa razreda V - torej najbolj opremljena in potrebam potnikom prilagojena izvedenka Trafica Passenger, ki bo povšeči predvsem velikim družinam, taksi službam za prevoz bolj zahtevno ciljno skupino, ki bi morda še pred leti prisegala na enoprostorca, bi lahko našli.

Že navzven je jasno vidno, da Spaceclass svoj status razglaga tudi s svojo zunanjo podobo. Zatemnjena stekla, moderna 17-palčna lita platišča, svetleči dodatki,... Da gre za prestižnejšo različico, je toliko bolj jasno v notranjosti, predvsem zaradi dodatnih oblog, ki ločijo Spaceclassa od bolj plebejske sorodščine. Armaurna pločna in voznikov delovni prostor sta prepoznavno Renaultovska, kar pomeni dovolj ergonomije in ustrezno razporejenost najpomembnejših stikal, sredi sredinse konzole pa domuje zaslon infozabavnega sistema, kar prav tako pritiče Spaceclassovemu statusu.

Posvetimo se še predelu avtomobila, ki v tem segmentu šteje največ. Za voznikovim in sovoznikovim sedežem je namreč možnega precej prilagajanja željam kupcem. Najbolj fleksibilna je kombinacija z dvema ločemima sedežema v drugi sedežni vrsti. Slednja je mogoče obračati za 180 stopinj, kar storite s potegom ročice. Takšna različica omogoča "konferenčni" način komunikacije in mizico za drobnarije v sredini, zaradi česar je povšeči tudi poslovnim uporabnikom, ki lahko na na način npr. uredijo še zadnje podrobnosti pred pomembnim sestankom. Za polnjenje mobilnih telefonov in prenosnikov pride prav tudi 230-voltna vtičnica in USB-polnilnik, pri Renaultu pa so mislili tudi na preprečevanje letečih predmetov po avto, zaradi česar so namestili tudi nekaj mrežic, kamor lahko spravite drobnarije. V testnem modelu so bili sedeži tudi usnjeni, je pa potrebno dodati, da bi premikanje sedežev lahko bilo manj utrujajoče in bolj nedvoumno za uporabnika.

V prtljažnik lahko, kljub konferenčni sobi pred njim, spravite kar precej krame, svoje doda še trdna polica, ki prav tako prenese kar nekaj dodatne teže. Glede prtljažnika smo pri Traficu pogrešali predvsem ločeno odpiranje okna prtljažnih vrat, ki večkrat pride zelo prav.

Na testu smo preizkusili različico z 1,6-litrskim prisilno polnjenim dizelskim agregatom, ki zmore 107 kW (145 KM) največje moči in 340 Nm največjega navora. Vse našteto povsem zadošča za spodobne vozne lastnosti, vsekakor pa tale Trafic ne bo najdinamičnejši predstavnik svojega segmenta. Polno naložen od voznika zahteva tudi kar nekaj prestavljanja pri vožnji navkreber, saj navora vseeno ni v izobilju. Na drugi strani se je s slabimi osmimi litri na testu izkazal kot razmeroma varčen.

Segment kombijev je v zadnjih letih doživel pravi razcvet, svoje dodaja tudi počasno umiranje klasičnih enoprostorcev, zaradi česar je kupcev tovrstnih avtomobilov vse več. Pohvalno je, da imajo pri Renaultu za to že pripravljeno strategijo, saj je Trafica mogoče dobiti z različnimi paketi dodatkov, ki pritičejo potrebam uporabnikov. Paket Signature tako med drugim že vključuje usnje in mizico, medtem ko paket Escapade iz avta naredi pravcatega popotnika, saj je tretja vrsta narejena tako, da se preklopi v ležišče za dve odrasli osebi.

Za dobrih trideset tisočakov s Traficom Spaceclass dobite zelo prilagodljiv kombi, ki bo glede prostornosti vsekakor zadovoljil še tako velike apetite. Testna različica s paketom Signature po ceniku velja dobrih 36 tisočakov, kar še vedno pomeni dobro razmerje med ceno in tistim, kar dobimo zanjo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil
Včasih razmišljam o čem takem, za vsak dan in, če bi se dalo, zadaj peljat motor, konkretno Hondo CBF 1000. Jebiga, ni se mi potovat z motorjem, na končni postaji bi ga uporabljal za raziskovanje okolice, dokler se žena sonči.
14.1.2019 17:25:55
klemens
14.1.2019 17:27:45
audifan
a KNOF za park senzorje pa kr tako nekje počen gor na plastiko, čist nič ličen??? Slika 24. Kako funkcijo ima pa uni gumb z avtom in smrekico, na isti sliki? Off road mode?
14.1.2019 20:41:54
alfafil
Smrekica, ja, to je neka grip control varianta.
14.1.2019 22:27:48

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija