Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Peugeot 3008 GT Line 1.5 BlueHDi 130 EAT8
Osnovna cena: 34.230 €
Cena testnega vozila: 31.005 €
oblikovanje
ljubezen do podrobnosti
izjemna notranjost
prijeten samodejni menjalnik
udobna vožnja
občutek za volanom je boljši kot smo bili vajeni pri podobnih Peugeotih
končna cena
multimedijska vsebina ni v slovenščini
Tehnični podatki
Je osemstopenjska avtomatika dobra izbira?
Peugeot je pri 3008 starega povprečneža zamenjal z odličnjakom. Naredili so avtomobil, ki je oblikovno dozorel in pod kožo skriva učinkovito tehniko.
Jure Urbančič Jure Urbančič
30. januar 2019 | 13:41:32

Se spomnite starega 3008? Male tega, malo onega, na koncu pa izjemno povprečnega, če odštejemo hibridno različico. Tokrat so pri Peugeotu  uporabili vse svoje znanje in zares naredili vozilo, ki ponosno nosi titulo svetovnega avtomobila leta 2017. Kaj je novega na GT različici 3008-ice? Tokrat so 1,5-litrski dizel povezali s povsem novim, osemstopenjskim samodejnim menjalnikom. Še več dobrega? Načeloma ravno to, posrečeno razmejenim osem stopenj s samodejnim, zelo mehkim pretikanjem, ponuja brezskrbno vožnjo in učinkovito porabo moči turbo dizla.

Sploh ne mislite, da bomo opis kar sklenili. Peugeotova 3008-ica je eden izmed modelov francoske hiše, ki ponovno zbuja močno pozitivne občutke. Zunaj je zelo privlačen, s potezami, ki ga umeščajo v razred uporabnih, mestnih SUV-jev. Visoka maska, agresivni LED žarometi z visoko bočno linijo in relativno nizkimi stranskimi okni. Veliko podrobnosti, ki so izjemno izpiljene. Pri tem mislimo na pokrov motorja, podrobnosti odbijača pri žarometih, privlačne zadnje luči, zaključki navideznih izpušnih cevi. Vzemite si čas in si oglejte 3008-ico, splača se. Za avtorja je morda še bolj pomembno, da so začeli aktivno umikati poceni rešitve in jih nadomeščati s prej omenjenimi kvalitetnimi oblikovalskimi elementi.

Prav tako pa se oddolži z notranjostjo vredno francoskega pedigreja. S tkanino na vratih in armaturni plošči, ki dejansko omehča črno plastiko in svetleče kovinske vložke. Z ambientalno osvetlitvijo, zanimivimi, a ne uniformnimi stikali na sredinski konzoli, učinkovitim in hitrim zaslonom za dotik in prijetno grafiko digitalnih merilnikom pred voznikom. Počutje je odlično, voznik in sovoznik se končno počutita Peugeotovi slavi primerno. Če ne veste, je nekdaj Peugeot veljal za najprestižnejšo francosko znamko namenjeno običajnim smrtnikom. 

Moda velikih zaslonov prinaša tudi v segment 3008-ice zanimivo in dinamično grafiko, z možnostjo izbire ustreznega čustvenega podtona in primerno količino informacij o vozilu. Tudi sam zaslonski dizajn je dovolj poenoten s tokrat pohvalno hitrim zaslonom za dotik nad sredinsko konzolo. Sistem menijev ni povsem enostaven, a se uporabnik nanje vseeno navadi. Zmanjševanje stikal in gumbov pač vedno pomeni več poskakovanja po menijih, zdi se, da srednje poti pač ni.

Majhen in ne ravno povsem okrogel volan je Peugeotova posebnost. Posrečeno, dobro delujoče in nič kaj moteče. Podobno je z visoko sredinsko konzolo in čvrsto, seveda digitalizirano ročico za upravljanje novega, osemstopenjskega samodejnega menjalnika. Sprednji in zadnji sedeži so udobni, vstop je enostaven, mogoče bi si nasploh želeli malo več prostora za noge zadaj. Prtljažnik je ravno prav velik in zelo vsestranski. Dno je prilagodljivo, odvisno od potreb po višini ali udobnejšem polnjenju.

1,5-litrsko štirivaljni turbodizelsko srce razvija 96 kW in je tokrat po novem povezano z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom. Pri razvoju so sodelovali z japonskim Aisinom. Prinaša boljšo učinkovitost delovanja agregata, ki mu na papirju ne manjka prav nič. Na dolgih klancih čutite, da mu ubranih osem stopenj godi celo bolj kot močnejšemu in dražjemu dvolitrskemu dizlu. Prav namreč pride optimizacija vrtljajev. Pretikanje je izjemno mehko in hitro. Prepoznava želje po dinamičnejši vožnji tudi preklop v športni program za zadrževanje v višjih vrtljajih deluje dobro. Vsekakor priporočljiva izbira za večino voznikov. Poraba se je gibala med dobrimi šestimi in dobrimi sedmimi litri, z nekaj pričakovane rezerve v smeri varčevanja.Vzmetenje je v osnovi dovolj mehko (vzmeti) in udobno (blažilniki). Podvozje zvesto sledi konfiguraciji ceste in umirja vibracije. Kombinacija torej, ki 3008 uvršča med brezkompromisno uravnotežena vozila. Volanski mehanizem je tako hiter kot je volan majhen, vodljivost torej ne trpi, docela presenetljivo za to vrsto vozil. Na avtocesti je 3008 neverjetno stabilen, tudi pri bočnem vetru in zimskih pnevmatikah. 

Težko je dramatično zaključiti. Peugeot 3008 je nasploh vreden naslova svetovnega avtomobila leta. Ne samo, da neprimerljivo boljši od stare 3008-ice, praktično v vseh disciplinah predstavlja vrh ponudbe v svojem razredu. Ni poceni, definitivno pa tekmuje s premijskimi izdelki, ki so še bistveno dražji. 

PEUGEOT 3008 GT-LINE 1.5 BLUEHDI 130
Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: 4, vrstni
Število ventilov na valj: 4
Prostornina: 1499 cm3
Vrtina in gib: n.b.
Kompresija:n.b.
Vbrizg:skupni vod
Odmiena gred:dohc
Prisilno polnjenje:da, intercooler
Katalizator:filter trdih delcev
Moč:96 kW (130 KM) pri 3750 vrt/min
Navor:300 Nm pri 1750 vrt/min
Pogon: spredaj
Menjalnik: 8, samodejni
Zavore spredaj: hlajeni diski
Zavore zadaj: diski
Pnevmatike spredaj: 205/55R19
Pnevmatike zadaj: 205/55R19
Obračalni krog: 10,7 m
Segment: L (mali SUV)
Karoserija: 5-vratna, suv/crossover
Število sedežev: 5
Dolžina: 4447 mm
Širina: 1844 mm
Višina: 1624 mm
Medosna razdalja: 2675 mm
Kolotek spredaj: 1579 mm
Kolotek zadaj: 1587 mm
Prtljažnik: 520 l
Rezervoar: 60 l
Masa: 585 kg
Nosilnost: 1990 kg
Skupna masa: - kg
Najvišja hitrost: 192 km/h
Pospešek: 11,5 s do 100 km/h
Gorivo: dizel
Poraba mesto: 4,3 l/100km
Poraba izven: 3,8 l/100km
Poraba kombinirano: 4,0 l/100km
Emisije CO2: 105 g/km
Energijski razred: D
Začetek prodaje: maj 2018
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
serbi
Odlicen avto. Edino kar ne razumem je tipkovnica na ekranu. Crke so razporejene po abecednem vrstnem redu in ne qwertz kot ponavadi.
1.2.2019 7:23:37

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija