Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Nissan Qashqai 1.3 DIG Tekna DCT
Osnovna cena: 29.150 €
Cena testnega vozila: 30.310 €
zmogljiv motor
simpatičen videz
start-stop sistem
cena
Tehnični podatki
En motor, ki vlada vsem
Qashqai je zadnjih deset let eden najbolje prodajanih Nissanovih avtomobilov na stari celini, novo modelno leto pa je prineslo tudi nov bencinski motor.
Artur Švarc
11. april 2019 | 8:50:00 | 8:50:00

Nissan je Qashqaija postavil na trg že davnega 2006 in avto je v hipu postal uspešnica, tudi zato, ker je predstavljal enostaven in kompakten avto kot uspešno nadomestilo za precej dražje prave terence, pri čemer za njimi ni veliko zaostajal. Od 2013 je na trgu druga generacija, ki ga stalno brez velikega pompa posodabljajo in nadgrajujejo, z novim modelnim letom pa je prišlo tudi do spremembe pri paleti bencinskih motorjev.

1,2- in 1,6-litrski motor je preteklost, veliki koncern Renault – Nissan je skupaj z nemškim Mercedesom ustvaril 1,3-litrski turbo motor, ki ga v različnih znamkah uporabljajo z različnim naborom moči. V Qashqaiju smo preizkusili različico s 117 kW (160 KM).

Sam motor je dobro odziven in omogoča precej dinamično vožnjo. Moč na sprednji kolesni par prenaša sedem stopenjski dvosklopčni menjalnik. Qashqai je križanec in ne pravi terenec, zato bo treba sprejeti, da štirikolesnega pogona ni, vseeno pa sta dodaten odmik od tal in višje sedenje pač tisto, kar večina kupcev ta hip išče pri novih avtomobilih. Ker je novi motor s 160 konjiči prav živahna žverca in voznika mami k bolj odločni vožnji, je treba vedeti, da je poraba nekje malce pod osmimi litri. Edina šibka točka motorja je sistem start-stop, ki po spuščeni stopalki zavore preprosto vžiga daleč prepočasi in še potem dvosklopčni menjalnik sklopko spusti prepočasi in avto skoči kot kobilica. S pritiskom na gumb levo od volana je bil sistem na našem testu izklopljen.

4,4-metrski križanec je simpatičnega videza, terenske sposobnosti mu niso nepoznane, pa tudi počutje v notranjosti je čisto spodobno, tudi za štiri odrasle osebe. V opremi Tekna je voznikovo okolje nadgrajeno z novim velikim informacijsko-zabavnim sistemom, sedeži so delno odeti v usnje, nad glavami je panoramska streha in dodatki aluminija ter kroma so vidni tako v notranjosti kot na zunanjosti. Qashqai ima 430-litrski prtljažnik, če podremo sedeže, pa dobimo 1585 litrov. Sedeži niso čisto poravnani, a za prevoz večje krame je to več kot dovolj. Na krovu je tudi vsa asistenčna elektronika, manjka edino delna avtonomija vožnje. Tako kot je pri Nissanu že v navadi, je pri parkiranju v pomoč 360-stopinjska kamera, ki jo sistem naredi z interpolacijo slik, ki jih dobiva iz treh kamer.

Novi motor prinaša še eno novost, namesto vsakih 20 tisoč kilometrov so zdaj servisni intervali na 30 tisoč, kar ni nepomembno, ko gre za vzdrževanje avtomobila. Za vse skupaj bo v štartu kupec s to opremo in motorjem odštel 29.150 evrov, se pa v Nissanovih salonih prav radi pogovorijo o nekaj tisočakih popusta.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
Baje pri Nissanu ni vse tako rožnato in tako dobra finančna situacija, kot se hoče prikazati. Zato pa so Ghosna "odstrelili"....
11.4.2019 11:17:11
Tyros
Kot kaže je Slovenija tako majhna , da vsi novinarji testirajo en isti avtomobil, ubogi tisti, ki bo potem ta avto kupil. Sicer pa Qashqai lep in dober kot že ves čas in še vedno najbolje prodajan SUV v EU.
16.4.2019 15:33:52
klemens
Pri nas mislim, da je Kia sportage bolj prodajana, res pa za letos ne morem preveriti, ker je sekcija umaknila bolj podrobno statistiko prodanih vozil.
16.4.2019 15:59:35
klemens
Se popravljam, qashqai in kadjar nista zajeta v statistiki SUV ampak pri nižjem srednjem razredu. Qashqai je najbolj prodajan, drugi pa Tiguan. https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=YWRzLXNsby5vcmd8b3NlYm5hLW1vdG9ybmEtdm96aWxhfGd4OjQ5NTgwODQzZjAxOWFjMzc
16.4.2019 16:08:50
Tyros
Ravnokar sem našel podatek na netu, da je bil do aprila 2018 Qashqai celo najbolje prodajan SUV na svetu ne samo v EU, za več ne vem mislim pa , da je približno enako, prvi-QQ, drugi Tiguan, tretji P3008, ki pa že veliko zaostaja , Slo pa je tako mali trg , da ne predstavlja neke omembe vrednih podatkov mislim pa , da je v Slo res Kia- Sportage najbolj prodajan v zadnjem času .
16.4.2019 19:04:12
klemens
Pred nekaj leti je bil najbolje prodajan suv Honda CRV. Sem šel tudi jaz googlat. 1. RAV 4, 2. Tiguan, 3. CRV, 4. Tuscon, 5. Qashqai... https://focus2move.com/world-best-selling-suv/
16.4.2019 19:19:04

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija