Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Peugeot 508 Allure 2.0 BlueHDi 180 EAT8
Osnovna cena: 31.900 €
Cena testnega vozila: 36.040 €
videz
vozne lastnosti
bogata oprema
položaj sedenja
udobni sedeži
samodejni menjalnik
motor
LED žarometi
DAB+ sistem
nima kamere za vzvratno vožnjo
prostor na zadnji klopi
multimedijske vsebine niso prevedene v slovenščino
pregrevanje zavor
Tehnični podatki
Popoln preobrat, ki preseneti
Peugeotovci niso od muh. Očitno zelo dobro spremljajo dogajanje na trgu, pozorno poslušajo mnenja kupcev in se temu primerno prilagajajo. Na takšni osnovi je nastal njihov najnovejši adut, ki bo skušal prepričati vsaj 250 Slovencev. Letos.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
12. april 2019 | 6:44:13 | 6:45:38

Dejstvo je, da je 508 doživel zelo korenito spremembo in da je to povsem drug avto. Oblikovno so oblikovalci vnesli veliko mero drznosti, za kar jim izrekam globok poklon, hkrati je to tudi odlična poteza, da na cesto postaviš opazen izdelek. In ta recept domala iščejo vsi avtomobilski proizvajalci. Med bolj opazne detajle pri tem avtomobilu velja izpostaviti ogromne LED dnevne luči, ki imajo hkrati vlogo smerokazov in postajajo nekakšen nov zaščitni znak Peugeotovih vozil (podobno obliko ima tudi novi 208), zelo všečno izpade tudi zadek vozila, katerega LED svetila so opremljena s posebno animacijo ob odklepanju in zaklepanju, hkrati pa Peugeot 508 nikakor ne želi biti klasična limuzina. 

V času, ko vsi poudarjajo dodatne centimetre na račun prostornosti, so Francozi ubrali pot redukcije. 508 je od predhodnika za 8 centimetrov krajši in za 5 centimetrov nižji, kar ga v svojem segmentu uvršča med najnižjega. Pomemben dodatek so tudi vrata brez okvirjev, ki po eni strani prinašajo kupejevske poteze, po drugi pa prihranek na teži. Že ob prvi predstavitvi so Peugeotovci postregli s podatkom, da je novi 508 od predhodnika za okrog 70 kilogramov lažji. Da 508 ni tipično klasična limuzina, dokazujejo še prtljažna vrata, ki se odpirajo skupaj z zadnjim steklom, s tem pa je nalaganje v skoraj 500-litrski prtljažnik lahkotnejše.

Po mnenju vodilni mož Peugeota bo večina njihovih Petstoosmic opremljenih z dizelskim motorjem. Testni avto je gnal preverjen dizelski štirivaljni stroj s 132 kilovati moči. Pravzaprav idealna izbira, če k temu prištejem še brezhibno delujoč osemstopenjski samodejni menjalnik. Kombinacija, ki je temu avtomobilu pisana na kožo. Z zalogo moči in navora je moja pričakovanja povsem izpolnil, saj je dovolj tih (dodatno pripomore zvočno zatesnjena potniška kabina), odziven ter zmogljiv, da je tono in pol težek 508 sposoben dosegati visoke hitrosti.

 

Brez dvoma je limuzinski 508 nekakšen dolgoprogaš, pisan po meri službenega avtomobila, zato sem vsakokrat znova izbral program vožnje Eco (na voljo še Sport in Normal), kjer se malenkost spremeni odzivnost volana in stopalke za plin ter prilagodi delovanje blažilnikov, in vneto spremljal vrednost porabe goriva. Avtocesta in s tem povezana višja hitrost, kjer sem povečini uporabljal aktivni tempomat, ki ni del serijske opreme, je povečini pokazal porabo okrog 7,5 litra, vožnja po regionalnih cestah pa je bila tudi do liter nižja. Seveda, z veliko mero uglajenosti in spoštljivosti do stopalke za plin. Platforma, na kateri je bil grajen 508, mu zagotavlja suvereno predstavo na cesti, ki kar kliče po bolj dinamični vožnji na zavitih cestah. Volanski mehanizem je dovolj natančen, podvozje uglašeno, zmoti le dejstvo, da se zavore prehitro pregrevajo in po nekaj kilometrih bolj intenzivne uporabe, sporočajo tisti znan zvok upehanosti. Testni 508 je bil opremljen s polnimi LED žarometi, ki zelo dobro osvetljujejo cesto ponoči, povrh vsega pa sistem omogoča samodejni preklop med dolgim in kratkim snopom luči, prav tako na spisku opreme ne manjkajo tisti najbolj pomembni varnostni asistenti. Pomembno, gumb za izklop delovanja sistema za ohranjanje vožnje na voznem pasu, je postavljen na dosegljivo in dovolj vidno mesto ob volanu.

 

Potniška kabina je zgodba zase. Tudi v primeru novega 508 so se Peugeotovci držali svojega izuma, ki sliši na ime i-Cockpit. Svojevrstna posebnost, na katero sem se v prvih dneh težko navadil, priznam, ob koncu testnega obdobja pa sem se že precej domače počutil. Volan je dimenzijsko manjši, z možnostmi nastavljanja po globini in višini sem si razmeroma hitro uredil najoptimalnejši položaj, da hkrati nisem imel težav s pogledom na digitalne merilnike, ki jih je zasnova i-Cockpita prejšnjih generacij dobesedno povozila. Tudi zato je volanski obroč na zgornjem delu raven. 

Podatkovna baza v digitalni obliki za volanom omogoča spremembo različne grafike, za kar bo potrebnega nekaj igranja z gumbi na volanu, dodatno pa ta prenaša sliko infrardeče kamere. Digitalno okolje se v 10-palčnem zaslonu na dotik nadaljuje na sredinski konzoli, ki na prvi pogled deluje kot pilotska kabina. S klavirskimi stikali delno upravljamo multimedijski vmesnik, ki mi je ponujal povezovanje s telefonom preko Bluetooth ali kabla, na voljo je bila urejena navigacijska naprava, podatki potovalnega računalnika, možnost upravljanja s sistemi, ki so vezani na vožnjo, in poslušanje radijskih postaj preko digitalnega signala DAB+. A hkrati sem razočarano ugotovil, da avto ne premore kamere na zadku za varnejšo vzvratno vožnjo. Škoda. 

Informacijsko-zabavni sistem je urejen in dokaj hiter, piko na i bi predstavljala možnost izbire slovenskega jezika. Odlagalnih mest je dovolj, a velja pri tem izpostaviti poseben prostor za odlaganje, skrit na zadnjem delu sredinske konzole, kjer se nahajata tudi dva USB vmesnika. Naj si to razlagam na način, da povežem telefon s kablom, ga odložim na precej nedostopno mesto in uživam v vožnji. Tako nekako, kajne? Meni osebno najboljši detajl v notranjosti je prestavna ročica, ki mi je vsakokrat znova dala občutek, da upravljam letalo. Šibkejši del potniške kabine predstavlja zadnja klop, kjer močno primanjkuje prostora za kolena. So pa Francozi poskrbeli za vgradnjo dodatnih dveh USB vmesnikov (samo za polnjenje) in sredinski naslon za roke, ki hkrati služi kot odprtina za nalaganje ter prevoz daljših stvari. 

Na prvi predstavitvi so Peugeotovci omenjali, da bo vsak prodan 508 stal okrog 34 tisočakov. Končna cena testnega ni pretirano odstopala. Osnovna cena takšne Petstoosmice znaša skoraj 32 tisoč evrov, seznam dodatne opreme, kjer so med drugim vključeni LED žarometi, barva, 19-palčna platišča in prostoročni dostop do avtomobila, končni obračun še nekoliko podraži. Če se kupec odloči za financiranje, mu ga Peugeotovci takšnega prodajo za 36 tisoč evrov. Cena je sicer res visoka, a glede na dejstvo, da se 508 v tej izvedbi želi približati Volkswagnovemu Arteonu, je s te plati lahko zelo dober in racionalen nakup. Še več upov od modela 508 Francozi polagajo na karavansko izvedbo, ki v prodajne salone pripelje poleti.

Peugeot 508 Allure 2.0 BlueHDi 180 EAT8
Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: 4, vrstni
Število ventilov na valj: 4
Prostornina: 1997 cm3
Vrtina in gib: 85,0 x 88,0 mm
Kompresija:n.b.
Vbrizg:skupni vod
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:da
Katalizator:uravnavani
Moč:132 kW (180 KM) pri 3750 vrt/min
Navor:400 Nm pri 2000 vrt/min
Pogon: spredaj
Menjalnik: 8, samodejni
Zavore spredaj: hlajeni diski, 330 mm
Zavore zadaj: diski, 290 mm
Pnevmatike spredaj: 235/40R19
Pnevmatike zadaj: 235/40R19
Obračalni krog: 10,8 m
Segment: D (srednji)
Karoserija: 5-vratna, kombilimuzina
Število sedežev: 5
Dolžina: 4750 mm
Širinaa: 1859 mm
Višina: 1403 mm
Medosna razdalja: 2793 mm
Kolotek spredaj: 1601 mm
Kolotek zadaj: 1597 mm
Prtljažnik: 487-1537 l
Rezervoar: 55 l
Masa: 1510 kg
Nosilnost: 617 kg
Skupna masa: 2127 kg
Najvišja hitrost: 235 km/h
Pospešek: 8,6 s do 100 km/h
Gorivo: dizel
Poraba mesto: 5,9 l/100km
Poraba izven: 3,9 l/100km
Poraba kombinirano: 4,7 l/100km
Emisije CO2: 124 g/km
Energijski razred: E
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
7even77
Prvi vtis ob videnem je še obetal - spoznavanje pobliže pač razočara. Sključeno, utesnjeno, ne ravno povsem natančno sestavljeno (ok, prve serije, pa navkljub izbranim materialom, če se osredinim samo na notranjost), predvsem ZELO nizko - celo v najnižjem položaju sedeža.. Pod sedežem sept zmanjk(uje)a prostra za stopača... In tudi na SW preveč nekih upov ni prav za polagati, ker nek "lifestyle" tole seveda ni. Vsekakor pa, tudi za to znamko in razredno umestitev, svež veter, za keterega pa ni povsem jasno, kako dolgo bo tako močno pihal. Morda vendarle dlje kot pri predhodniku, ki se ga skorajda več ne omenja...
12.4.2019 8:06:32
7even77
Še neka (obrobna?) malenkost -RES je zoprno, ko ob dežju odpreš varat in si KONKRETNO moker. Kot recimo pri (tudi) Arteonu. Včasih funkcija z lepoto resnično ne gre z roko v roki.
12.4.2019 8:08:56
2fast4y
Za podoben denar, seveda s popusti je nedvomno veliko boljša izbira Giulia....
12.4.2019 11:22:58
klemens
Kmalu s popusti bo cena ok. Poraba je pa kar huda.
12.4.2019 13:08:04
© Copyright 1999-2019 Avtomanija