Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   VW Amarok 3.0 TDI V6 190 kW Aventura
Osnovna cena: 54.521 €
Cena testnega vozila: 58.324 €
videz
udobna potniška kabina
zmogljiv motor
terenske sposobnosti
vlečna kljuka
DAB+ sistem
uporabna vrednost kesona s prekrivnim rolojem
prijetno počutje med vožnjo
visoka končna cena
samo biksenonski žarometi
prostora za odlaganje na zadnji klopi ni
Tehnični podatki
Sedem sekund šprinta dvotonskega orjaka
Lahko bi zapisal, da je to avtomobil za prave moške. Za takšne, ki jim sede orjaški karakter robustnosti in zmožnost premagovanja zahtevnih terenskih izzivov, hkrati je predpogoj dovolj debela denarnica. Amarok je zdaj ponudbo dopolnil še s 190-kilovatnim dizlom, a kaj, ko je bilo to snidenje morda zadnje v taki obliki. Naslednja generacija bo nastajala na Fordovi platformi.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
15. april 2019 | 9:05:31 | 9:10:15

Daleč najbolj markantna je oznaka na sprednji maski. V6. Teh je danes vedno manj, a za takšno vrsto avtomobilov, je kot nekakšen pogoj. Volkswagnovci so že vedeli, zakaj so v drugi izdaji ponudbo omejili zgolj na en motor. Trenutno je Amarok, skupaj z Mercedesovim X 350d, obenem tudi najzmogljivejši serijski pickup v svojem razredu. Seveda, onkraj Atlantika vlada drugačno dojemanje priljubljenih pickupov, kjer ponudba povečini temelji na zmogljivejših osemvaljnikih, medtem ko v tem delu sveta na tak način morda rešujemo prihodnost dizelskih motorjev.

Z njim je zabava zagotovljena. V6 dizelski motor prinaša obilo užitkov tako na asfaltu kot izven njega. 

Tudi Amarok je moral za doseganje zahtevnih emisijskih normativov dobiti dodatno posodo za AdBlue tekočino, ki se doliva na približno 15 tisoč prevoženih kilometrov. S ponudbo še zmogljivejšega dizla, njegove vlečne in nosilne sposobnosti ostajajo popolnoma enake kot pri različici s 150-kilovatnim dizlom. Vsaj na papirju je tako, morda se v praksi kaže drugače. Keson z manjšimi prostorskimi omejitvami, zaradi prekrivnega roloja, ki je sicer precej uporaben dodatek, zmore sprejeti okrog tone težak tovor (zadaj sistem listnatih vzmeti) in vleči prikolico z največjo nosilnostjo 3300 kilogramov. Za čas preskušanja sem te odlike preskusil tudi v živo, a v nekoliko milejši obliki. Prikolica z naloženim trikolesnikom, ki je moral na nujni servis, in prevoz sedežne garniture. Z lahkoto. Takšna opravila so mu pisana na kožo, čeprav se s kombinacijo cestno-terenske obutvije zelo rad spopade tudi z zahtevnejšim terenom.

 

Meter in zatezni pasovi so v takem avtomobilu tako rekoč obvezna oprema.

Večja moč in višji navor v sodelovanju z brezhibnim 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom, mu zagotavljata, da se pri vzponih nikakor ne utrudi, k temu je potrebno dodati še 20-centimetrski odmik karoserije od tal in zmožnost brodenja v pol metra visoki vodi. Seveda, tokrat ni šlo brez vožnje po brezpotjih, kjer sem nekajkrat uporabil mehansko zaporo diferenciala, da je bil stik s spolzko podlago pri vzponu izrazitejši, na vrsto pa je prišel tudi sistem za nadzorovan spust. Dovolj je le stisk na gumb in roke na volanu, vse ostalo Amarok opravi sam. 190-kilovatni pickup je opremljen s stalnim štirikolesnim pogonom, kjer se moč med sprednjo in zadnjo osjo razporeja v razmerju 40:60. Na asfaltu. Na mokri, zasneženi ali poledeneli cesti ter med terenskim izzivom je to razmerje lahko drugačno.

Potniška kabina ponuja dovolj prostora, veliko udobja (vsaj za voznika in sovoznika) ter urejeno delovno okolje za voznika. 

Amaroka sem v nekaj dnevnem druženju spoznal za idealnega partnerja v sleherni vlogi. Poleg terenskih in prevozniških podvigov, je lahko tudi odličen družinski avto. Notranjost je povsem na nivoju osebnih vozil, le vstopanje bo nekoliko višje, prostora za dodatna potnika na zadnji klopi pa ne bo primanjkovalo. Edina šibka točka pri njem je, da mora biti prtljaga shranjena v sicer tesno zaprtem kesonu (prekrivni rolo s funkcijo zaklepanja je dodatna oprema), ki ima malce bolj zahteven dostop kot klasični prtljažnik. Paket Aventura prinaša zajeten spisek serijske opreme, od usnjenih sedežev z električnim pomikom, osrednjega zaslona na dotik, navigacijske naprave do možnosti poslušanja radijskih postaj preko DAB+. Amarok se kakopak znajde v vlogi odličnega potovalnika. Vožnja na avtocesti pri 130 km/h je kot prijetno lebdenje, medtem ko bodo zavite ceste prinesle nekaj precej opaznega nagibanja karoserije, a predstava med ovinki bo podkrepljena z veliko mero natančnosti. Prostora na kesonu za prtljago bo dovolj, prav tako je zagotovljeno za visok odmerek udobja v potniški kabini, hkrati je poskrbljeno tudi za dobro zvočno zaščito pri višjih hitrostih. In ko omenjamo hitrost. V tem delu Amarok lahko pokaže zobe. Do 100 km/h pospešuje le sedem sekund, tovarniški podatki pa navajajo, da njegova najvišja hitrost znaša preko 200 km/h. Impresivno. Z več dinamike narašča tudi poraba goriva. Kombinacija avtocest, običajnih cest in terena je v času druženja je prineslo spoznanje, da bo povprečje pod 10 litri težko dosegljiv cilj.

Vlečna kljuka je sicer na spisku dodatne opreme, a brez nje je bi bil Amarok precej neuporaben. Vleče lahko do 3,3 tone. 

In ker je hiter in vizualno všečen (20-palčna platišča, stranski cevni kromirani pragovi, kovinsko modra barva), se bi dobro znašel tudi v vlogi reprezentativnega vozila za uspešne poslovneže ali VIP-ovce. Ker namreč, ti imajo denar. Amarok za ceno vsega naštetega, ni poceni. Skoraj 60 tisoč evrov. A pozor, pomemben podatek, je, da večino vseh Amarokov v Sloveniji prodajo z najbogatejšim paketom opreme Aventura, v povprečju pa se cena teh ne bistveno odmika od cene testnega primerka. 

Volkswagen Amarok 3.0 TDI 4Motion Aventura 54.521 €
Pogonski sistem: motor z n. izgorevanjem
Tip motorja: V6
Število ventilov: 4
Prostornina: 2970 cm3
Vrtina in gib: n.b.
Kompresija:n.b.
Vbrizg:skupni vod
Odmična gred:dohc
Prisilno polnjenje:da, intc
Katalizator:filter delcev
Moč:190 kW (258 KM) pri 3000 vrt/min;
Navor:580 Nm pri 1250 vrt/min
Pogon: štirikolesni
Menjalnik: 8 , sekvenčni samodejni
Zavore spredaj: koluti
Zavore zadaj: koluti
Pnevmatike: 12,95 m
Obračalni krog:
Karoserija: 4-vratna, pick-up
Dolžina: 5254 mm
Širinaa: 1954 mm
Višina: 1834 mm
Medosna razdalja: 3097 mm
Prtljažnik:
Rezervoar: 80 l
Masa: 2145 kg
Nosilnost: 3080 kg
Priklopnik z zavoro: 3300 kg
Priklopnik brez zavore: 750 kg
Obremenitev priklopa:
Obremenitev strehe: 100 kg
Najvišja hitrost: 207 km/h
Pospešek: 7,3 s do 100 km/h
Gorivo: dizel
Poraba mesto: 9,6 l/100km
Poraba izven: 8,5 l/100km
Poraba kombinirano: 8,6 l/100km
Emisije CO2: 234 g/km
Cena ob predstavitvi: 54.521
Aktualna cena: 54.521
Začetek prodaje: 2018
Konec prodaje: še v prodaji
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
7even77
Škoda, no, da so se šli za sodelovanje dogovarjati s Fordom. Mar bi se pred časom raje povezali morda z MB, če se oni ne bi tako nesmiselno z Nissanom, kjer je zdaj pač na voljo Nissan X... ali MB Navarra...Ampak ja, MB je z Renaultom (le kako ne bi bili nato še z Nissanom...) povezan že pri gospodarskih vozilih, kjer se MB Citan, kot samo še niti ne do konca preoblečeni Kangoo, zares "odlično" prodaja. Kakorkoli - aktualni Amarok je prav v redu. Še sreča.
15.4.2019 10:34:19
audifan
in kaj je narobe z biksenon žarometi?
27.4.2019 22:10:24
klemens
Xsenon zarometi, tehnologija izpred 15-20 let. To je mimo.
28.4.2019 13:52:18

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija