Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Volkswagen T-Cross 1.0 TSI Life
Osnovna cena: 17.811 €
Cena testnega vozila: 21.352 €
všečna oblika
okretnost v mestu
bogato opremljen
LED luči
digitalni merilniki s slovensko vsebino
motor
vozne lastnosti
dovolj prostore in udoben za daljše poti
poraba ob dinamični vožnjo
veliko trde plastike na armaturni plošči
sistem za ohranjanje vozila na voznem pasu
nima tempomata
Tehnični podatki
Motor: 3, vrstni; prostornina - 999 cm3; moč - 70 kW (95 KM) pri 5000 vrt/min; 175 Nm pri 2000 vrt/min;
Prenos: pogon - spredaj; menjalnik - 5, ročni; zavore - hlajeni diski spredaj, diski zadaj; gume - 205/60R16; obračalni krog -10,6 m;
Karoserija: 5-vratna, kombilimuzina; segment - B (spodnji); mere (d/š/v) - 4108 mm x 1760 mm x 1584 mm; medosna razdalja - 2551 mm; prtljažnik - 455-1281 l; rezervoar - 40 l; masa - 1145 kg; nosilnost 575 kg; skupna dovoljena masa - 1720 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 11,5 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 180 km/h; gorivo: bencin; poraba - 5,9 l/100km / 4,4 l/100km / 4,9 l/100km l/100 km; emisije CO2 - 112 g/km;
Kar so kupci želeli, to so tudi dobili
Že velikokrat sem omenil, da tovarne zelo natančno poslušajo želja kupcev. Športni terenci, takšnih in drugačnih oblik ter dimenzij, so modni trend, ki ustrezajo tako kupcem kot proizvajalcem. Prodajna statistika je nadvse ustrezna, dobiček pa tudi. Vsi zadovoljni, vsi veseli. In ja, tudi najmanjši član Volkswagnove družine, T-Cross, z veliko mero korektnosti, spada v ta razred.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
17. junij 2019 | 7:44:13 | 7:45:12

S 4,1-metra dolžine je T-Cross postavljen na osnovo Pola oziroma platforme MQB A0, na kateri sta nastala Seat Arona in Škodin Kamiq. Izbire v tem razredu res ne primanjkuje. A vendar T-Cross želi biti malce drugačen. Tudi iz tega naslova so mu malce oblikovno preuredili ostro odsekani zadek, kjer se bohotijo LED svetila, ki se medsebojno povezujejo, medtem ko je sprednji del povsem v skladu z aktualno oblikovalsko politiko nemškega proizvajalca. Njegov prvi nastop mora biti prepoznaven, na način kot so prepoznavni njegovi bratje T-Roc, Tiguan in največji Tuareg. A kljub podobnosti z brati ta deluje všečno. 

Samo za primerjavo, najmanjši brat je od T-Roca za 12 centimetrov krajši, njegovo medosje meri 2,55 metra, a v potniški kabini so razvojniki uspeli zagotoviti razmeroma dovolj prostora za štiri oziroma občasno tudi pet potnikov. Sprednja sedeža ponujata dovolj udobja in oprijema, a bistvo pri njih bo 10 centimetrov višje sedenje, kar bo morda eden ključnih razlogov pri nakupu avtomobila. To je dejstvo in prav višje sedenje kupci pri prodajalcih največkrat izpostavljajo. Temu primerno je jasna tudi starostna struktura kupcev. Presenetljivo dovolj prostora je tudi na zadnji klopi, ki dodatno ponuja vzdolžen 14-centimetrski pomik, kar smatram za zelo uporabno rešitev, od pozicije tega pa bo odvisna še velikost prtljažnega prostora, ki ima nameščeno posebno predelno polico, s slednjo pa uporabnik po svojem občutku odmeri globino prostora. V osnovi prtljažnik meri 385 oziroma 455 litrov, v kolikor se v nekaj potezah preklopi še naslon (deljiv 60:40), bo tega še nekoliko več. 

Kot tak je T-Cross primeren za prevoz manjše omare ali pralnega stroja. Tudi zaradi dejstva, ker se pri preklopu naslona ustvari ravno dno do sprednjih dveh sedežev. Še dodatno težo pri prostornosti prinaša možnost preklopa naslona sovoznikovega sedeža. Delovno okolje mi je bilo v tem Volkswagnu precej dobro poznano. Preverjene oblikovalske poteze omogočajo lahkotno upravljanje vseh sistemov, osrednji zaslon na dotik ima vso vsebino v slovenščini, palec gor za digitalne merilnike, ki so tretirani kot dodatna oprema (358€), odlagalnih površin ne primanjkuje, medtem ko malo manj sijočo sliko pokaže velik delež trde plastike na armaturni plošči.

Za pogon v testnem avtomobilu je bil tokrat vgrajen najšibkejši v ponudbi. Litrski trivaljnik, z značilnim zvokom, a z dovolj dinamičnim karakterjem. Pravzaprav presenečen sem ostal, da je 70-kilovatni bencinski turbo mlinček zmogel iz sebe iztisniti toliko naboja in v ključnih trenutkih pokazati zobe. K temu mu je pripomogla tudi razmeroma nizka teža, ki znaša dobro tono in 200 kilogramov. Ne glede na to, da ima za prenos moči vgrajen le petstopenjski ročni menjalnik, se na cesti zelo dobro izkaže. Nastop med zavoji je suveren, nagibanja praktično ni začutiti, zelo natančno pa svoje delo opravi tudi volanski mehanizem. Poraba je ob zmerni vožnji precej ugodna in se giblje med petimi in šestimi litri, kar v praksi pomeni, da sem z napolnjeno 40-litrsko posodo za gorivo prevozil okrog 500 kilometrov. Večja težava teh trivaljnikov je postavljanje hitrostnih izzivov na avtocesti, ki ima za posledico precej višjo porabo. Tudi preko osmih litrov. T-Cross v ponudbi nima možnosti izbire štirikolesnega pogona, a ne glede na to je pripravljen tudi na manj zahtevne terenske izzive, čeprav v tovarniških podatkih ni nikjer zapisan podatek o odmiku karoserije od tal. Izpostaviti moram sistem za ohranjanje vozila na voznem pasu, ki sam po sebi ni napačen varnostni asistent, a dejstvo, da je ta »sprogramiran«, da se vključi vsakokrat, ko opravim zagon motorja, morda ni najboljše. Nenehno poseganje v umetne inteligence v položaj volana ni prijeten občutek, še posebej ne, če ta voznika preseneti  na ozki cesti ali pri srečanju s kolesarjem, kjer na primer voznik pozabi vključiti smernik. In žal imajo vsi najnovejši avtomobili tega koncerna tako zasnovan sistem.

Testni T-Cross je bil opremljen z dodatnim paketom R-Line, ki mu dodatno zagotavlja 17-palčna platišča in zatemnjena stekla, a temelje postavlja šele paket Life. Slednji nadgrajuje osnovo in T-Crossu serijsko zagotavlja na primer 8-palčni osrednji zaslon, sredinski naslon za roko s predalom, dvopodročno klimatsko napravo in kup drugih dodatkov. Tudi na seznamu varnostnih asistenc so serijsko vključeni vsi pomembnejši dodatki, a po drugi strani pogrešam na primer tempomat, ki je del dodatne opreme, kot so bili na primer tudi LED žarometi, digitalni merilniki in kovinska barva. In na račun teh končna cena primerno naraste. Iz slabih 18 na 21 tisočakov. A kot vselej bodo svoje povedali kupci. Letos jih bo na slovenske ceste, po napovedih zastopnika, zapeljalo več kot tisoč in to je nenazadnje dober pokazatelj, kako priljubljen je ta avtomobil med kupci. Tudi na račun nekoliko višje cene. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija