Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Hyundai Tucson 1.6 CRDi Impression
Osnovna cena: 22.620 €
Cena testnega vozila: 36.060 €
všečna oblika
vozne lastnosti
opremljenost
kakovost nekaterih materialov v notranjosti
cena testnega modela
Tehnični podatki
Ljubljenec množic
Hyundai Tucson velja za enega najbolj priljubljenih SUV-jev na trgu. Bo osvežitev, ki prinaša več ergonomije in nov pogonski agregat, še utrdila njegov sloves?
Marko Hanželič
18. junij 2019 | 8:25:33 | 6:30:04

Tucson je še vedno najbolj vroč Hyundaijev izdelek, kljub vsemu pa osvežitev na sredini življenjskega ciklusa vseeno prinaša precej novosti. Zunanjost je s faceliftom vsekakor pridobila na svežini, predvsem na račun ostrejših linij, večje in bolj markantne maske hladilnika ter žarometov, ki odslej svetijo v LED-tehniki in po principu samodejnega preklopa med dolgim in zasenčenim snopom. 

Še bistveno bolj kot navzven je prenova vidna v notranjosti, ki je dobila praktično novo armaturno ploščo z novimi merilniki in nad sredinsko konzolo nameščenim zaslonom infozabavnega sistema. Ta je pohvalno enostaven za uporabo in premore praktično vse, kar si lahko v tem segmentu voznik od njega želi, mu pa vseeno zamerimo slabšo kakovost slike iz sistema 360-stopinjskega pogleda s kamer, še posebej ker Korejci ne blestijo samo pri avtih, temveč tudi pri zabavni elektroniki. Kakorkoli že, ločljivost je vseeno dovolj dobra, da kamere ustrezno opravijo svoje delo pri vzvratni vožnji in parkiranju.

Sama prenova je Tucsonu prinesla tudi kopico naprednih asistenčnih sistemov, med katerimi velja izpostaviti sistem opozarjanja na morebiten trk, sistem za opozarjanje na vozila v mrtvem kotu, sistem za opozarjanje na prečni promet zadaj in sistem za ohranjanje voznega pasu. Pohvalo si prav tako zasluži zvočna zatesnjenost kabine, ki skrbi, da je vožnja udobna v vseh razmerah.

Testni primerek je bil opremljen tudi s paketom Edition, ki za slabe tri tisočake prinaša kar nekaj prestiža v samo notranjost avtomobila. Omeniti velja usnjeno oblazinjenje z zračenima sprednjima sedežema, električno pomično panoramsko sončno streho in kakovostnejši zvočni sistem Krell s sedmimi zvočniki in boljšim radijskim sprejemnikom. Ne glede na vse pa kakovost nekaterih materialov v potniški kabini vseeno zaostaja za premium konkurenco.

Glede prostornosti Tucsonu ni kaj za očitati – v sprednji sedežni vrsti je prostora v vse dimenzije dovolj, povsem spodobno pa je le-ta odmerjen tudi v drugi sedežni vrsti, kjer pa se bodo tri odrasle osebe na daljših vožnjah vseeno počutile vsaj malo utesnjeno. Prtljažnik, ki se v primeri opreme Impression odpira in zapira s pomočjo elektrike, lahko s svojimi dobrimi petsto litri volumna brez težav pospravi za povprečno slovensko družino prtljage.

Pod motornim pokrovom je 1,7-litrskega turbodizla nadomestil za nekaj kubičnih centimetrov manjši primerek, ki zmore 85 kW oziroma 115 KM največje moči in za 280 Nm največjega navora. Motor je (glede na zmogljivosti) sicer solidno prožen, a od njega ne gre pričakovati dinamičnih čudežev, pri avtocestni vožnji pa mu predvsem za prehitevanje v klanec malo zmanjkuje sape. Pogonski agregat sicer dobro sodeluje s šeststopenjskim ročnim menjalnikom, uigrana kombinacija pa se je na testu zadovoljila z nekaj manj kot sedmimi litri plinskega olja na sto prevoženih kilometrov. 

Kot smo pri Tucsonu že vajeni, je podvozje nastavljeno precej trdo, kar seveda pomeni, da se avto ne brani dinamike v vožnji, je pa res, da zaradi tega potniki v kabini čutijo kakšno grbino več, kot sicer. Krmilni mehanizem je sicer dovolj neposreden, se pa ne bi branili nekaj več informacij na samem stiku med podlago in pnevmatiko.

Glede na videno in doživeto na testu je povsem jasno, da se pri Hyundaiju še kako zavedajo, da ne vznemirjaš kokoši, ki nese zlata jajca. Tucson tako ostaja odlična izbira za vse, ki želijo prostoren družinski avto in višje sedenje ter so zato pripravljeni malce potrpeti pri terenskih sposobnostih. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija