Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Fiat 500X 1.6 Multijet TCT Cross
Osnovna cena: 24.900 €
Cena testnega vozila: 24.900 €
prijeten videz
zmogljiv motor
start-stop sistem
podvojen tempomat
Tehnični podatki
Z mestnim terencem po sledeh slovenstva
Enega od avgustovskih dni smo izkoristili za potepanje po Avstrijski Koroški s Fiatom 500X. Mestni terenec je obiskal kraje s temelji slovenske narodne identitete.
Artur Švarc
22. avgust 2019 | 12:17:23 | 11:18:27

Zdaj že kar uveljavljeni 500X, predvsem ko gre za prepoznavnost, še vedno drži korak s časom tudi s posodabljanji. Tudi 1,6-litrski Multijet2 ima zdaj nov katalizator in razgradnjo dušikovih oksidov s sečnino. Premore 88 kW (120 KM) in 320 Nm, streže mu šeststopenjski samodejni menjalnik in kombinacija pri običajni vožnji prinese porabo 6,5 litra. S spodobno dinamiko avto zna poskočiti tudi takrat, ko zares potrebujemo več odziva pri prehitevanjih. Do stotice poskoči v malo več kot desetih sekundah, tudi potovalnost na avtocesti je več kot spodobna.

Izvedba Cross pomeni nekaj malo bolj robustnega videza in divga od tal, avto je postavljen na všečna 18-palčna kolesa, v beli barvi z dodatkom ravno prav športne sivine v obliki difuzorjev ter črnih kolesnih lokov je tipični mestni terenec, ki stavi na svojo duhovno in fizično podobnost s slavnim Fiatom 500, legendo Fiata tako pred 60 leti kot tudi danes.

500X je na našem izletu najprej z vzhoda prišel v Celovec. Prestolnica nekdanje skupne koroške dežele se je v zadnjih letih precej spremenila, postala je precej bolj multi kulturna, v oči pa pade tudi precej kompleksna (ali komplicirana) prometna ureditev v samem jedru. Nekdanjih trgovin, kamor smo pred desetletji redno romali, tako Steckenpferd v centru kot Toys'r'us v predmestju, ni več. Je pa popolnoma prenovljen in za promet zaprt osrednji deželni trg z zmajem.

Cilj našega potovanja je bilo Gosposvetsko polje. Tam je nekoč na travniku pred Krnskim gradom stal knežji kamen, na katerem so slovenski predniki ustoličevali svoje kneze. Ob tem se spomnimo še na Karantanijo, pa kralja Sama in tu so idilične pravljice iz naših šolskih dni. Boljše poznavanje zgodovine seveda te urbane mite močno razstavi na faktorje, kralj Samo je bil Čeh, za knežji kamen pa v zrak skačejo, oziroma so v preteklosti skakali predvsem pristaši pokojnega kamikaze dirkača Jorga Heiderja.

Vrnimo se k Fiatu. Avto je od svojega ikonskega malega brata prepričljivo večji. Kabina je precej večja, štiri vrata in skupna platforma z Jeepovim Renegadeom pomeni, da gre za resnega križanca, ki je daleč od tega, da bi bil le mestni malček. Prav zaradi potovalnosti, čeprav je podvozje za odtenek trše kot bi za tak avto pričakovali, je prijetna in umirjena vožnja tako na avtocestah kot tudi po lokalnih prometnicah, kjer v Avstriji tako ali tako vlada neverjeten red. Mogoče zmoti samo počasnost start-stop sistema, ki se včasih zgodi ravno pri speljevanju v križišču, še bolj pa mu zamerimo to, da na rahlih klančinah vmes avto zdrsne nazaj tudi kak meter. Na srečo se da reč izklopiti.

Notranjost je prijetnega videza in sploh je estetska funkcija 500X v močni prednosti pred konkurenti. Sploh, ker so armaturka v barvi zunanjosti in kombinacija klasičnega videza na primer kljuk na vratih eden boljših dosežkov italijanskega oblikovanja. Tu je še skorajda klasična podoba merilnikov v kombinaciji z digitalnimi zasloni in infotainment na sredinski konzoli, ki je vsaj, ko gre za navigacijo, rahlo premajhen.

Če je na eni strani doline ob reki Glinščici Krnski grad, je na drugi strani slavna cerkev Gospa sveta, romarska in turistična točka in Marija Saal v nativnem jeziku tam zgoraj ima izredno urejeno okolico. Ampak bolj kot to nas je zanimal ob glavni cesti postavljen drugi slovenski artefakt, Knežji prestol. Kamen, na katerem so od 13. stoletja pa vse do 17. ustoličevali koroške deželne voditelje se sicer omenja v slovenski zgodovini, a s slovenstvom razen tega, da je od bavarskih kraljev imenovan nemški knez v dar dobil kruh in palico od slovenskega kmeta, kaj veliko skupnega nima.

Je pa ob tem skupku starih rimskih kamnov tudi zapis, ki omenja neodvisnost dežele Koroške in prav prihodnje leto bo minilo 100 let, odkar je Koroška pristala v dveh državah, pri čemer je velik del Slovencev, sto tisoč, ostalo v Avstriji.

Na hribu nad poljem je še en, veliko manj znan simbol za naš narod. Grad Plešivec ali Tanzenberg, če ga boste iskali na avstrijskih zemljevidih. Mogočna graščina, ki ima tudi samostan, je zanimiva (pa tudi žalostna) kombinacija romanske gradnje s samostanskim delom in cerkvijo, ki se sodobnimi časi spogleduje s sončnimi kolektorji na strehi in nič kaj posrečenim pol stoletja starim sodobnim prizidkom, kjer je šola. Do srede petdesetih je bila tu osrednja slovenska gimnazija, preden so jo prestavili v Celovec. Danes je grad predvsem arhitekturno skropucalo in šokira s tem, da kaj takega drugače zelo pedantni Avstrijci sploh dopustijo.

Fiat 500X je brez težav švigal po lokalnih cestah in cesticah od enega monumenta do drugega. V osnovi avto stane 24.900 evrov, imel pa je še cel kup drugih dodatkov, od opozorilnika za mrtvi kot in pred naletom, ter ne boste verjeli, kar dva tempomata – ob osnovnem se za doplačilo 300 evrov doda še aktivni, pri čemer stari ostane, tako v funkciji kot z gumbi na volanu. Če se voznik zmoti in vklopi navadnega in računa, da bo avto samodejno zaviral…ah ti Italijani.

Pot po zibelki slovenstva smo zaključili s potjo skoz Šentvid ob Glinščici ali St. Veit po domače in naokoli še mimo ene izjemne zgradbe, grada Ostrovica (Hochosterwitz) na poti proti Velikovcu, ki je zagotovo najbolj impozanten grad na avstrijskem Koroškem in stoji 160 metrov visoko na apnenčasti skali, vidi pa se ga prav tako že od začetka doline.

In Fiat? Razen nekaj italijanskih začimb in potem relativno visoke končne cene, je čisto spodoben križanec za malo slabše ceste in mestno rabo, tudi dizel s svojim navorom doda določeno mero brezskrbnosti, predvsem pa je opazen in drugačen od ostalega povprečja.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Alfafil
Si pa mojster za visoko porabo. Po takšni trasi ti ne bi smel porabit kaj dosti več kot 5 litrov. Moj 1.5 150 bencinar ima 6,4 po 5000 km.
22.8.2019 13:59:18
aichi
Nisem js mojster, mojster je menjalnik
22.8.2019 14:07:04
spartan
Ostrovic je lep, videl. Pa knexji kamen tudi sel obiskat....obvezen postanek za vsakega Slovenca. Tako kot Triglav
22.8.2019 22:34:31
aichi
Knežji je v Deželnem muzeju, s tem da tu tud Slovenci malo idealizirajo celo zadevo, šlo je za Karantanijo, ne Slovenijo. In zakaj to poudarjam? Analize priseljevanj slovanskih plemen na ta prostor kažejo, da so območje tu okrog zasedla tri plemena - karniolski, karantanski in ... ne vem iz glave... uni tretji, katerih potomci so Prleki.
Ampak danes je to pač en narod, ker se v zgodovini vedno dogajajo spremembe.
Bolj kot ta zgodovina bi morala Slovence skrbet dediščina in kako skrbijo zanjo. Vsak grad je uštiman (če odštejem grdobijo od Tanzenberga), vse je pospravljeno, urejeno, označeno... Turizem je glavni vir dohodka v Avstriji in tudi na Koroškem in tu smo še svetlobna leta za njimi.
23.8.2019 9:30:16

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija