Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Toyota Corolla Sedan 1.8 HSD Executive
Osnovna cena: 28.100 €
Cena testnega vozila: 29.103 €
videz
hibridni pogon
poraba
prtljažnik
asistenčni sistemi
bogata oprema
odpiranje pokrova za gorivo iz notranjosti
končna cena
Tehnični podatki
Motor: 4, vrstni; prostornina - 1798 cm3; moč - 72 kW (98 KM) pri 5200 vrt/min; 142 Nm pri 3600 vrt/min;
Prenos: pogon - spredaj; menjalnik - brezstopenjski; zavore - hlajeni diski spredaj, diski zadaj; gume - 225/40R18; obračalni krog -10,4 m;
Karoserija: 4-vratna, limuzina; segment - C (spodnji srednji); mere (d/š/v) - 4630 mm x 1780 mm x 1435 mm; medosna razdalja - 2700 mm; prtljažnik - 471 l; rezervoar - 43 l; masa - 1360 kg; nosilnost 475 kg; skupna dovoljena masa - 1835 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 10,9 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 180 km/h; gorivo: bencin; poraba - 3,6 l/100km / 3,9 l/100km / 3,8 l/100km l/100 km; emisije CO2 - 87 g/km;
Dlje kot voziš, bolj si jo predstavljaš v svoji garaži
Naj bo tiha vožnja po idiličnem urejenem avstrijskem podeželju ali v velikem mestu in zastojih, hibridno gnana limuzinska Corolla utegne biti nova Toyotina uspešnica.
Metka Prezelj Metka Prezelj
27. avgust 2019 | 10:26:47 | 10:30:35

Ko sem povedala, da želim hibridno Corollo z 1,8-litrskim bencinskim motorjem zapeljati do Linza in se je urednik strinjal, sem zaradi občutka, da se je morda vendarle strinjal prehitro, raje preverila, če dobro razume, kam bi šla. Na srečo se je še vedno strinjal tudi zatem, ko sem pojasnila, da ne želim le do Lienza, ki se izgovori enako in leži približno dvesto kilometrov od naše prestolnice, temveč do Linza, do katerega je treba v eno smer prevoziti okoli 420 kilometrov. Na srečo se je strinjal tudi s to 'rahlo korekcijo' in tako smo Corollo preskusili na nekoliko daljši poti.

Majhna odprtina do velikega prtljažnika

Moja sopotnica se je na dvorišče pripeljala s svojo prisrčno leto in pol staro kopijo, vozičkom in vsemi pritiklinami, ki jih potrebuješ za malčke, jaz pa sem predvsem nekoliko zaskrbljeno pogledovala od prtljažnika Corolle do precej polnega prtljažnika njihovega velikega družinskega enoprostorca. Tetris mi je vedno dobro šel in ker imam dolgoletno prakso s selitvami narodov, sva, na moje presenečenje, v avto pospravili čisto vse, kar smo si želeli vzeti s sabo na pot. Corolla ima namreč res nekoliko manjšo odprtino prtljažnika, a ko skozi njo potisnem prtljago, omogoča razkošnih 470 litrov prostornine. To je povsem dovolj, da lahko z avtom, ki bi sicer odlično odigral tudi vlogo poslovne limuzine, svojo družino z njim odpeljete na dopust, zlahka pa si ga predstavljamo tudi v vlogi udobnega in sodobnega taksija.

Štiri dekleta - dve sta sedeli v velikih otroških sedežih na zadnji klopi, smo tako s polno naloženo hibridno Corollo odrinile proti severu Avstrije. Na kavico. Na obisk.

Limuzina udobno prepelje tudi potnike v zadnjem delu avta

Kljub temu, da smo v avtu zapolnile vse prazne prostore, je bila pot še vedno udobna za vse štiri. Medosna razdalja je pri novi limuzini podaljšana za šest centimetrov, zato bi imeli namesto otrok na zadnji klopi dovolj prostora tudi odrasli potniki in sicer tako za noge, kot za glave, brez težav pa bi se na sredini vozila tudi tretja oseba.

Limuzina nam je s svojim najboljšim možnim paketom opreme Executive nudila maksimalno udobje. Del te opreme so tudi atraktivna 18-palčna platišča, ki le še poudarijo sodobno obliko. S pomočjo interaktivnega sistema z 8-palčnim digitalnim zaslonom na dotik, ki omogoča tudi upravljanje s stranskimi gumbi, smo del poti predvajali otroške pesmice, del poti, ki sta jo hčerki prespali, pa sva si mami, ob kavi in prigrizkih, za kar ima Corolla dovolj odlagalnih površin, privoščili tudi še kaj po svojem okusu in podložili najin pogovor, za katerega nama niti pri višjih hitrostih ni bilo treba naprezati glasu. 

Zanesljivo tudi v zahtevnejših vremenskih pogojih

Dolga vožnja tako sploh ni bila naporna, k temu pa je močno pripomogel vzorno delujoč prilagodljivi radarski tempomat v kombinaciji z vsemi drugimi sistemi za pomoč vozniku, tudi samodejno preklapljanje med dolgimi in zasenčenimi lučmi deluje tako, kot mora. Čeprav nisem preveč navdušena nad samodejnimi menjalniki, se je na tako dolgi poti Corollin CVT, ki je pri hibridni različici del serijske opreme, obnesel zelo dobro, še posebno smo bili zanj hvaležni v zastojih, kakršen nas je počakal pred Karavankami. 

Tako tja kot nazaj so nas na poti ujeli hudi nalivi z močnim vetrom, zaradi katerih so se na cesti zadrževale večje količine vode. Corolla se je tudi v težjih vremenskih pogojih odrezala dobro, saj zaradi svoje stabilnosti in občutka za volanom, ki vozniku dobro sporoča potrebne informacije z vozišča, niti enkrat ni dala povoda, da bi lahko podvomili v zanesljivost in varnost avtomobila. Ves čas je klub slabšim pogojem brezhibno zaznavala prometne znake, da smo se začeli na to kar nekoliko preveč zanašati. 

Sploh ne bodo vedeli, kdaj boste prispeli na njihovo dvorišče

Hibridna Corolla bo s svojim delovanjem in občutkom v kabini še tako dinamične voznike zagotovo nagovorila k bolj umirjenemu in previdnemu načinu vožnje, za tiste, ki pa bi vseeno želeli nekoliko več dinamike, pa je med načini vožnje mogoče izbrati tudi športno. Zaradi nje bo Corolla sicer za rahel odtenek bolj poskočna, a tudi bolj žejna.

S svojim tihim električnim pogonom je preizkušeno odlična za polnočno vožnjo skozi ozke ulice, v katerih se dobro sliši vsak šum. Čeprav nas je gostiteljica pričakovala, ker smo se nekaj minut prej napovedali, skozi veliko na stežaj odprto okno v pritličju ni slišala našega prihoda. 

Tišina, ki jo omogoča elektrika, še posebno lepo sovpada z brezhibno urejenim avstrijskim podeželjem, po katerem smo na sončno soboto v okolici Linza zapeljali Corollo, težjo za še eno sopotnico. Ob vseh kmetijah s solarnimi paneli in celo lastnimi vetrnicami, je bilo to za njo idealno okolje.

Elegantno tudi po mestu

Preizkusili smo se z vožnjo v mestu, se vštric vozili s tramvaji in si na hitro ogledali nekaj pomembnih delov Linza – odpeljali smo se do Donave in do ene od najbolj prepoznavnih stavb ARS Electronica - centra, ki združuje umetnost in tehnologijo, šli v grafitov polno industrijsko cono in tudi do največje električne postaje v Linz Strom, ki ustvarja elektriko za več kot 240.000 odjemalcev. 

S svojo obliko Corolla prav nikjer ni 'štrlela' iz okolja, pritegnila pa je kar nekaj pozornosti predvsem lastnikov Toyot, ki so o njej želeli izvedeti več. Corolla, ki je po velikosti morda še najbolj primerljiva s Škodo Octavio, od katere je le nekaj centimetrov krajša, je oblikovno precej bolj atraktivna od svojih prejšnjih izvedb, zaradi oblike LED žarometov pa bo na cesti tudi ponoči zlahka prepoznavna.

1000 kilometrov s povprečno porabo 5,2 l/100 km

Kdor bi se danes odločil za hibridno gnano Corollo, lahko poleg tega, da je varčna, pričakuje tudi zanesljiv avto, saj tovrstni pogonski sklopi veljajo za razmeroma zanesljive, stroški vzdrževanja na dolgi rok so malenkost nižji, hkrati pa ima tudi vso moderno opremo, ki jo od takšne limuzine lahko pričakujete. Vsekakor je pri tem modelu Toyota naredila korak naprej tako v smislu dodelane notranjosti in udobja v avtomobilu, kot pri vozni dinamiki in atraktivni zunanjosti.

Kot vsak drug avto, tudi hibridna različica potroši toliko, kolikor boste pripravljeni plačati, a upamo trditi, da bo to vsekakor manj, kot pri drugih šibkejših bencinski izvedenkah. Ob varčni vožnji po maksimalno dovoljeni hitrosti na avstrijskih avtocestah je bila povprečna poraba za približno 1000 kilometrov dolgo pot 5,2 litra na 100 kilometrov. Ko smo vozili malo manj varčno po mestu in razgibanih podeželjskih cestah, je potovalni računalnik prikazoval 7,6 litra. 

Klasika v koraku s časom za 28 tisočakov

Corolla je med ljubitelji znamke že od nekdaj zelo priljubljen model in s to izvedbo je Toyota naredila verjetno največji preskok do danes, hkrati pa je ta limuzina po dolgem času tudi pravi naslednik Corolle, ki je na trgu že desetletja. V tej konkretno grajeni limuzini se bodo dobro počutili predvsem tisti, ki prisegajo na klasiko in hkrati želijo biti v koraku s časom z vso najmodernejšo tehnologijo, ter takšni, ki potrebujejo zanesljiv vsakodnevni avto, ki jih brez težav zaradi pomanjkanja prostora ob koncu tedna odpelje na izlet ali letni dopust. 

Cena osnovne Corolle z 1,6-litrskim 97-kilovatnim bencinskim motorjem in ročnim menjalnikom, je na voljo za 17.900 evrov. Cena limuzinske hibridne Corolle z osnovno opremo stane 23.600€, udobje paketa opreme Executive pa Corollo podraži za dodatnih 4.500 evrov. Končna cena za bogato odmerjen avto, nekaj več kot 28 tisoč evrov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil
Kaj vem, to je udobna limuzina za od A do B, ampak, jaz potrebujem nekaj dinamičnega, nekaj kar rad vozim in to enostavno ni to.
27.8.2019 12:20:13
klemens
Oblikovno mi je všeč, cene gredo pa v nebo...
27.8.2019 13:53:22
shark911
Ko bodo naredili priključnega hibrida z vsaj 60 km EV dosega,se pa začnemo pogovarjat...
27.8.2019 14:41:59
spartan
Pa ni slaba ta Toyota...cena je pa res zasoljena.
27.8.2019 15:01:47
7even77
Nekateri trdijo, da so recimo vozila koncerna VW dolgočasna vozila - ker da so sicer zanesljiva, pa kakovostno zgrajena in še dobro držijo ceno za povrhu. Ja, verjetno res. V mislih imam CELOTEN koncern. In zdaj se vprašam - če je tam "dolgočasno", kaj je potem s tem izdelkom tule? Hja, je res - neke prepričljivosti, da bi si tole sploh želel v svoji garaži, ne vidim in ne najdem nikjer. Niti na oko, kaj šele na otip. Hm - morda gre pa ravno v teh podrobnostih za tiste odločilne razlike.
27.8.2019 16:15:39
alfafil
Eni avti so, da jih voziš, drugi, da oni bolj vozijo tebe. Nekdo mogoče čuti to Toyoto, da jo vozi, jaz že, ko je gledam, ne. Svojega še nekako čutim, ampak, to tudi ni to, zato me vedno bolj vleče nazaj k Alfi.
27.8.2019 19:16:00
peciklist
5,2 porabe za hibrida? za ta denar? saj se hecate! moj 10 let star golf 1.4 tsi ima le za 0.2 litra večjo porabo!
27.8.2019 19:52:31
alfafil
Daj ne pretiravaj, to kako in kje ti voziš ni merodajno za primerjat ta dva avta. Realno ima tvoj povprečno porabo 7, hybrid pa vsaj 2 litra manj in ne 0,2. Poglej si spritmonitor, če ne verjameš, to ti da neko realno sliko, potem so ostali faktorji, ki odločajo v + ali - vsakega posameznika.
27.8.2019 22:15:05
spartan
Manj je ta Toyota dolgocasna od VW-ja. Definitivno.
27.8.2019 23:12:59
7even77
No - za moj okus tudi takšna Toyota ne bi bila v mojem lastništvu. Niti pomotoma. Če pa bi se že kdajkoli odločal za katerega od japonskih izdelkov (če sploh), bi v ožji izbor najbrž postavil Mazdo, pa čeprav ne morem vedeti, kakšna bo recimo Nova 6-ica (ker 3-jka mi pač ni), zdajšnja se zdi že odcvetela. Kljub temu se po marsičem ta znamka nekako še najbolj približa evropskemu pojmovanju avtomobila, kar Toyota, očitno, še nekaj časa ne bo znala (že samo pogled na oblikovanje in materiale v notranjosti, zunanjosti ne bom komentiral, pove največ). Kajti prav nič ne pomaga imeti neke razvojne centre in proizvodnjo v osrčju Evrope in samo za Evropo, če pa vsak izdelek še naprej zvesto zrcali drugačna prepričanja, kulturo in navade.
28.8.2019 7:51:19

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija